Publicat 17/06/2015 13:10

L'Eurogrup endarrereix al 13 de juliol l'elecció del nou president entre Guindos i Dijsselbloem

Luis de Guindos en el Congreso
EUROPA PRESS

L'ajornament és una victòria per a Espanya, que vol abordar la qüestió en el Consell Europeu

BRUSSEL·LES, 17 juny (EUROPA PRESS) -

L'Eurogrup ha decidit endarrerir al 13 de juliol l'elecció del nou president --en lloc de fer la votació aquest dijous, com estava inicialment previst-- amb la finalitat de centrar tota l'atenció en les negociacions amb Grècia sobre el rescat. Els dos aspirants al càrrec són l'actual titular, el socialista holandès Jeroen Dijsselbloem, i el ministre d'Economia, Luis de Guindos.

El retard de la votació suposa una victòria per a Espanya, que no volia que l'elecció es produís el 18 de juny i que pretén portar la qüestió de l'Eurogrup al pròxim Consell Europeu del 25 i 26 de juny amb la finalitat de recollir més suports per a Guindos.

La delegació espanyola al·lega que la decisió que Guindos sigui el pròxim president de l'Eurogrup ja es va adoptar en la cimera d'agost de l'any passat, en què es va decidir el repartiment d'alts càrrecs de la UE, tot i que no figura en cap document escrit. El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, vol recordar a la resta de líders europeus aquest compromís.

"Proposaré a l'Eurogrup fer l'elecció del president al juliol . Grècia requereix tota l'atenció. I l'elecció no ha de conduir a un debat sobre els procediments", ha escrit aquest dimecres Dijsselbloem en el seu compte de Twitter. La seva oficina era la que havia fixat inicialment el 18 de juny com a data de la votació.

Precisament, Espanya havia reclamat "neutralitat" en els procediments tenint en compte que l'actual president del Eurogrup es presenta a la reelecció i és el responsable de l'agenda. L'elecció del cap de l'Eurogrup es decideix per majoria simple entre els 19 estats membre.

Segons diverses fonts, Dijsselbloem comptaria ja amb més de la majoria de 10 vots necessaris per repetir en el càrrec. La delegació holandesa presumeix del suport de França, Itàlia i diversos països petits. Però el ministre Guindos va repetir aquest dimarts que té suports suficients per ser el nou president de l'Eurogrup. El més visible és el de la cancellera alemanya, Angela Merkel. Els dos aspirants han enviat ja a Brussel·les les seves cartes de motivació.

"La meva experiència com a ministre d'Economia d'un país que ha estat capaç de superar la crisi més greu de la seva història moderna en un breu període de temps és sens dubte un valuós actiu addicional", assegura Guindos en la missiva.

Per la seva banda, Dijsselbloem al·lega que el treball de l'Eurogrup durant els seus dos anys i mig de mandat "ha contribuït a la recuperació". L'holandès presumeix a més de la millora de l'"eficàcia" en el funcionament de l'Eurogrup i avança que, si és reelegit, la seva prioritat serà "adoptar totes les mesures necessàries per preparar les nostres economies per al futur". El seu mandat conclou el 21 de juliol.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés