Publicat 09/02/2015 10:13

Els 28 debaten aquest dilluns els següents passos després de la mediació francoalemanya en la crisi ucraïnesa

Reunión en Moscú entre Putin, Hollande y Merkel
PRESIDENCIA DE FRANCIA

BRUSSEL·LES, 9 febr. (EUROPA PRESS) -

Els ministres d'Exteriors de la Unió Europea continuaran aquest dilluns el debat sobre quina ha de ser la resposta comunitària a l'agreujament del conflicte a l'est d'Ucraïna, després dels intents de François Hollande i Angela Merkel d'acostar Kíev i Moscou a un acord de pau els últims dies i la crida del president ucraïnès, Petro Poroshenko, a la comunitat internacional per rebre armes amb les quals fer front als separatistes prorussos.

La qüestió de subministrar armament letal a les forces ucraïneses per resistir l'ofensiva dels separatistes a l'est del país és una cosa que "ni es discuteix" a Brussel·les, perquè és una qüestió de competència nacional.

L'embargament que es va acordar quan van començar les protestes contra el Govern anterior es va aixecar el juliol, per la qual cosa "cada país pot decidir què fer", sempre que compleixi les regles internacionals, expliquen fonts europees.

En qualsevol cas, la crisi ucraïnesa no està formalment a l'agenda de la cita dels ministres --més enllà de confirmar la inclusió a la llista de dirigents russos i rebels ucraïnesos sancionats, els noms de 19 persones i 9 empreses més--, però tots esperen ser informats dels resultats dels contactes al més alt nivell portats a terme per França i Alemanya.

La gira de dos dies d'Hollande i Merkel per reunir-se amb Poroshenko i amb el president rus, Vladímir Putin, va ser fruit d'una decisió bilateral i no impulsada des de la Unió Europea; tot i que fonts diplomàtiques europees asseguren que no s'ha vist amb mals ulls des de Brussel·les perquè "tots els esforços per rebaixar les tensions són benvinguts".

Les mateixes fonts neguen divisions en el si dels vint-i-vuit a l'hora d'encarar aquest conflicte, malgrat les "diferències" pel que fa al nivell de sancions que haurien d'aplicar-se. En aquest sentit, recorden que per avançar en un nou marc de mesures restrictives, per exemple amb sancions econòmiques, cal primer que els estats membre "encarreguin la seva preparació" al servei d'acció exterior europeu.

Això implica, segons un alt funcionari, que les grans decisions, si n'hi ha, quedaran en mans dels caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea i que als ministres, en reunions com la de dilluns, els correspondrà avançar en les qüestions més "tècniques".

La pròxima cimera de líders europeus tindrà lloc aquest dijous, 12 de febrer, i tot i que s'esperava que l'amenaça del terrorisme internacional centrés l'agenda, és probable que Ucraïna sigui també un altre dels assumptes clau.

Al marge d'Ucraïna, els ministres dedicaran part de la trobada a discutir sobre la lluita antiterrorista en el pla de la política exterior europea, per exemple, amb millores en la col·laboració amb tercers països o enviant experts a les delegacions europees a països focus del jihadisme. Les conclusions dels 28 s'enviaran als caps d'Estat i de Govern europeus a la seva reunió de dijous.

La situació complicada a Líbia i els esforços per estabilitzar el país de l'enviat especial de les Nacions Unides a Líbia, l'espanyol Bernardino León, també seran part del debat d'aquest dilluns. Els ministres examinaran la conveniència de fer el pas per preparar sancions contra aquells que posen traves a un acord al país, si els contactes de León no donen fruits en un termini breu.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés