Publicat 01/01/2015 14:24

Mor als 80 anys l'ex primer ministre libanès Omar Karami

MADRID, 1 gen. (EUROPA PRESS) -

L'ex primer ministre libanès Omar Karami ha mort aquest dijous al matí a Beirut, a l'edat de 80 anys, víctima d'una llarga malaltia, segons ha informat en la seva edició digital el diari libanès 'The Daily Star'.

Karami, originari de la ciutat de Trípoli, ha mort al centre Mèdic de la Universitat Americana a Beirut. La família de Karami ha anunciat la seva mort en un comunicat difós a primera hora del matí. El Govern libanès ha decretat tres dies de dol oficial.

"Hem perdut la persona més valuosa: un bon marit, pare i avi", ha assegurat la família. Nascut el 7 de març de 1935 a la ciutat libanesa de Trípoli, Karami era el fill d'Abdul Hamid Karami, una de les figures polítiques més importants de la història del Líban i que va tenir un paper molt important en la consecució de la independència del país en 1943.

El germà d'Omar Karami, Rashid Karami, va ser primer ministre en vuit ocasions entre 1955 i 1987, quan va morir en un atac contra l'helicòpter militar en el qual viatjava cap a Beirut. La mort del seu germà el va portar a seguir la seva carrera política.

Omar Karami va estudiar a la Universitat Americana de Beirut i, després, es va traslladar al Caire, on es va llicenciar en Dret el 1956 i va fundar el seu bufet d'advocats. Karami deixa dona i quatre fills. La seva carrera política va començar el 1987 quan va dirigir el Partit Llibertat Àrab des de Trípoli abans de la mort del seu germà gran.

El 1989, va ser nomenat ministre d'Educació i, el 1990, es va convertir en cap de l'Executiu. Va renunciar al càrrec dos anys després per la pressió d'una sèrie de manifestacions que va ser batejada com 'la revolució dels famolencs".

Karami va ser elegit com a parlamentari entre ocasions, el 1992, 1996 i 2000. El 2004, va tornar a ser nomenat primer ministre després de la dimissió de l'anterior cap del Govern, Rafiq Hariri. Hariri va morir un any després, el 14 de febrer del 2005 en un atemptat amb bomba. Una sèrie de manifestacions massives van reclamar llavors la seva dimissió, especialment després que la germana d'Hariri, Bahia Hariri, assegurés que el seu Govern estava implicat en l'atemptat.

Karami va ser elegit un altre cop l'abril del 2005 per formar un nou Govern però les consultes parlamentàries no van arribar a un acord, raó per la qual no va assumir el càrrec. El seu fill Feissal Hariri també està en política i va exercir com a ministre de Joventut i Esports entre 2011 i 2013 en el govern liderat pel primer ministre, Najib Mikati.

La família ha informat que Karami serà enterrat en la seva població natal, Trípoli, aquest divendres, després d'una cerimònia en la Gran Mesquita Mansuri. Després del mort de Karami, el Govern que lidera el primer ministre, Tammam Salam, ha declarat tres dies de dol oficial a partir d'aquest divendres i ha ordenat que les banderes onegin a mitja asta.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés