Actualitzat 18/05/2015 17:17

Margallo demana valorar l'atur a Espanya a l'hora de repartir immigrants

José Manuel García Margallo
Foto: EUROPA PRESS

Reclama que pesi més en el repartiment de quotes l'esforç fet per controlar la immigració

   BRUSSEL·LES, 18 Maig (EUROPA PRESS) -

   El ministre d'Afers Estrangers i de Cooperació, José Manuel García-Margallo, ha defensat aquest dilluns que el pes de la taxa d'atur d'un país està infrarepresentat en els criteris proposats per la Comissió Europea per repartir el nombre de demandants d'asil i també ha reclamat que es tingui en compte "l'esforç" d'un país per controlar la immigració il·legal.

   "Estem absolutament disposats a fer l'esforç solidari que se'ns demani, sempre ho hem dit. Però aquest esforç solidari ha de ser un esforç proporcionat, just i realista. I segons la meva opinió els criteris que maneja la Comissió no ho són", ha explicat el cap de la diplomàcia espanyola en declaracions a la premsa a la seva arribada a la reunió dels ministres d'Exteriors i de Defensa de la UE, en què s'espera que aprovin l'establiment d'una missió naval contra les màfies a la Mediterrània.

   La Comissió Europea va proposar dimecres passat un sistema de quotes obligatori per distribuir els demandants d'asil entre tots els Estats membre i descarregar així els països afectats a primera línia per la crisi migratòria a la Mediterrània, com Itàlia, Grècia o Malta d'acord amb els criteris del Producte Interior Brut, la mida de la població, la taxa d'atur i la mesura de peticions d'asil tramitades i refugiats reubicats entre el 2010-2014.

   Margallo ha explicat que els criteris de PIB i població pesen el 40% i la taxa d'atur i l'esforç fet anteriorment el 10% i ha deixat clar que "aquests dos últims criteris estan molt infrarepresentats, molt infraponderats" i "cal fer una altra volta" als criteris "per fixar quina és la capacitat real d'un Estat".

   "La taxa d'atur al meu judici és capital per saber quina és la capacitat d'integració d'un país en condicions de dignitat", ha subratllat el cap de la diplomàcia espanyola. "Comprometre't a integrar immigrants als quals no pots donar feina és al meu judici fer un mal servei", ha justificat.

DEMANA VALORAR ESFORÇ PER CONTROLAR IMMIGRACIÓ IRREGULAR

   "I en segon lloc cal valorar l'esforç que ja s'ha fet en el control de la immigració il·legal", ha defensat Margallo, que ha insistit que Espanya està fent un esforç "immens" per controlar la immigració irregular des del Marroc, Mauritània i Senegal, i és una cosa que "repercuteix a tota la Unió Europea".

   "Això s'haurà de tenir en compte. Nosaltres estem controlant molt més bé que altres, i fem un enorme esforç en aquest tema", ha insistit.

   Preguntat per les declaracions del primer ministre francès, Manuel Valls, que ha rebutjat el sistema de quotes proposat i ha defensat que països com Espanya han de fer més esforç per acollir més demandants d'asil, Margallo ha deixat clar que es tracta de "l'opinió del ministre francès" i que cal tenir en compte els altres dos criteris, "que no estan prou considerats".

   Així, respecte al criteri d'acollida anteriorment fet, Margallo ha defensat "l'esforç que s'ha fet en integració d'immigrants anterior", recordant que "Espanya va tenir un increment massiu i molt ràpid en els anys de la bonança econòmica", quan va passar a "tenir gairebé un 12% de la població total" d'origen immigrant.

   Segons la proposta de Brussel·les, Espanya haurà d'acollir el 9,1% dels demandants d'asil que es reubicaran en els pròxims mesos a tots els països de la UE des dels estats membre més afectats per l'actual crisi migratòria a la Mediterrània (en particular, Itàlia, Grècia i Malta).

   També haurà de fer-se càrrec de 1.549 persones dins del programa que Brussel·les vol posar en marxa per transferir a Europa de manera segura i legal 20.000 demandants durant els anys 2015-2016, segons el nou sistema de quotes proposat aquest dimecres per la Comissió Europea.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés