Publicat 22/03/2015 13:52

Iemen entra en col·lapse polític

Estats Units retira les seves forces i oficials iemenites parlen obertament de "tambors de guerra" al país

MADRID, 22 març (EUROPA PRESS) -

Els rebels houthis han iniciat aquest diumenge l'assalt a Taiz, la tercera ciutat del país i punt de connexió amb Aden, on hi ha actualment el govern del president Abd Rabbu Mansur Hadi. L'assalt ha tingut lloc després que els Estats Units retirés al seu personal del país per la crisi política que va culminar el mes de febrer passat amb la presa del poder efectuada pels houthis sobre la capital, Sanà.

El portaveu de l'Ambaixada iemenita a Washington, Mohammad al Basha, ha declarat a Twitter que el país es troba gairebé en estat de guerra civil, un escenari al qual Iemen s'ha dirigit de manera inexorable durant els últims mesos davant de la inacció de la comunitat internacional.

"Odio dir això", va escriure Al Basha en el seu compte de Twitter, "però estic escoltant alt i clar els tambors de guerra al Iemen".

L'assalt a Taiz ha tingut lloc a escasses hores de la reunió del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, que només s'ha decidit a intervenir davant de les súpliques del president Hadi, de qui la residència d'Aden s'ha vist amenaçada els últims dies per avions no identificats que fins i tot han arribat a bombardejar els seus voltants, sense causar víctimes.

A tot això cal sumar la massacre sense precedents perpetrada divendres passat contra dues mesquites de la capital del país freqüentades pels houthis. Es va tractar de l'atemptat més sagnant de la història recent del país, un que va costar la vida a 150 persones i va deixar ferides a més de 300. Estat Islàmic es va atribuir l'autoria de l'atemptat en un comunicat on assegurava que la matança era només "la punta de l'iceberg".

Això, sense esmentar la presència d'Al-Qaida a la Península Aràbiga (AQAP), una de les faccions més actives de la xarxa terrorista internacional que, aprofitant la confusió i el pànic generats per l'atemptat, va aprofitar per prendre durant unes hores la població iemenita d'Al Houtha. L'exèrcit iemenita va reaccionar a temps i va aconseguir recuperar la ciutat pagant un elevat preu: una vintena de soldats morts.

TORNADA AL PASSAT

Hadi està convençut que darrere de l'avanç houthi es troba la mà del seu predecessor, Ali Abdullah Salih, expulsat del poder el febrer de 2012 com a part de la voràgine deslligada per la Primavera Àrab. Salih, que va escapar del país després d'acceptar un acord intervingut pels Estats Units i l'Aràbia Saudita per cedir el poder a canvi d'immunitat.

"El president està segur que darrere de la caiguda de Sanà el passat 21 de setembre es troba una aliança entre Salih i els houthis, en coordinació amb l'Iran", ha declarat a Reuters una font pròxima al mandatari a començament d'aquest mes.

Els contactes entre l'Iran i els houthis existeixen. Sense anar més lluny, els rebels han signat un acord amb la república islàmica per operar 14 vols civils a la setmana entre els dos països, segons va fer saber l'agència oficial iemenita Saba News. Salih, per part seva, ha negat tota implicació en aquesta presumpta aliança.

Sigui com sigui, amb la presa de Sanà, els houthis han aconseguit per la força el que no han aconseguit mitjançant les protestes que van col·lapsar la capital el mes de setembre passat, iniciades per la decisió del Govern de retirar les subvencions als combustibles. La secta 'zaidí', que representa a una cinquena part dels iemenites, va començar com un moviment juvenil el 1992 i va protagonitzar el seu primer aixecament armat el 2003 a la recerca d'una major autonomia, que el Govern mai ha concedit.

El passat 21 de febrer, Hadi va escapar de l'arrest domiciliari al qual estava sotmès i es va dirigir immediatament a Aden, on ha proclamat --amb el suport dels països del Golf-- que els fets a Sanà es tracta simple i planerament d'un cop d'Estat.

DISCURS COMBATIU

Hadi va comparèixer ahir per primera vegada després d'escapar el mes passat del control dels rebels houthis sobre la capital, Sanà, per exigir als dissidents que abandonin el poder. El president, a més, ha instat a tots els grups a reunir-se a Riad (Aràbia Saudita) per iniciar un procés de diàleg que posi final a la crisi política.

Es va tractar, tot i això, d'un discurs ambigu, que va barrejar termes conciliadors amb amenaces de força. El president, de fet, ha fet una crida a la unitat territorial que els houthis han rebutjat des del primer moment, i durant el seu discurs va arribar fins i tot a jurar que plantaria la bandera nacional iemenita en el bastió houthi de la ciutat de Sadé.

Hores després de la compareixença, els Estats Units van decidir anar-se'n del Iemen. Primer, amb el replegament d'un centenar d'integrants de les Forces Especials. Després, amb l'evacuació de tot el seu personal. Ara, els rebels houthis han pres l'aeroport de Taiz, i el seu avanç cap a Aden, en espera de la decisió d'aquest diumenge del Consell de Seguretat, podria ser només qüestió de temps.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés