Publicat 22/11/2015 13:30

Arrenca una votació històrica en què l'Argentina elegeix el successor dels Kirchner

BUENOS AIRES, 22 nov. (EUROPA PRESS) -

Els col·legis electorals han obert a les 8.00 hores d'aquest diumenge a l'Argentina en una jornada històrica en què per primera vegada dos candidats es disputaran a segona volta qui ocuparà la Casa Rosada durant els pròxims quatre anys.

Més de 32 milions d'argentins estan cridats a les urnes per elegir entre la continuïtat, tot i que amb caràcter propi, que representa l'oficialista Daniel Scioli i la renovació que suposa el candidat opositor Mauricio Macri. En la primera volta del 25 d'octubre Scioli es va imposar amb el 37 % dels vots, mentre que Macri va obtenir-ne un 34%.

Els col·legis electorals tancaran a les 19.00 hores (23.00 hora catalana) i està previst que els primers resultats oficials es coneguin a partir de les 19.30 hores, segons el responsable de la Direcció Nacional Electoral l'Argentina, Alejandro Tullio.

Segons ha precisat, cap a les 22.30 de diumenge a la nit "ja hi haurà un percentatge significatiu que permeti fer projeccions sòlides" sobre qui s'ha imposat en la contesa, tot i que s'haurà d'esperar a mitjanit per tenir els resultats provisionals ja amb l'escrutini acabat.

La votació d'aquest diumenge tanca una de les campanyes electorals més intenses que es recorden a l'Argentina i que ha estat marcada, en part, pels ajustats resultats que el candidat 'kirchnerista' va obtenir en primera volta però també perquè per primera vegada no hi haurà un Kirchner a la papereta.

Tot i que amb vista a la galeria Scioli ha aconseguit "una nova victòria" després d'imposar-se en primera volta, en àmbit intern es van disparar totes les alarmes davant la possibilitat real que el governant Front per a la Victòria fos expulsat de la Casa Rosada.

El principal canvi en l'estratègia per a la segona volta ha estat una presència mediàtica més gran de Scioli. El representant fins i tot es va prestar a protagonitzar un debat electoral amb Macri, després de ser l'únic dels sis candidats presidencials que no acudien en primera volta.

El dictamen de les urnes va desbordar igualment les expectatives de Canviem. El principal objectiu de Macri era, precisament, impedir que Scioli s'adjudiqués la banda presidencial en primera volta i superar el també opositor Sergio Massa.

L'optimisme en l'oposició es consolida també en els escassos sondejos sobre intenció de vot que s'han publicat durant la recta final, que donen la victòria a Macri amb una forquilla d'entre dos i deu punts d'avantatge sobre l'aspirant oficialista.

RESULTATS INCERTS

Tot i això, l'escàs percentatge d'encert de les empreses demoscòpiques en la primera volta --que situaven Scioli en la presidència-- fan dubtar de la capacitat Macri d'arrabassar el poder al 'kirchnerisme'.

Els dubtes es basen en l'existència d'un 10 % d'indecisos, una xifra que gairebé s'ha mantingut invariable des del 25 d'octubre. A aquest total s'hi suma el 21 % dels votants de Massa, que han quedat orfes per a la segona volta.

Massa, un oficialista penedit que es va presentar com l'únic capaç d'acabar amb Cristina Fernández de Kirchner perquè --va argumentar-- coneix les seves debilitats millor que ningú, va quedar descartat en la primera volta, però no de la batalla política per decidir la presidència.

Tant Macri com Scioli el van cortejar la mateixa nit electoral apel·lant al "diàleg" per aconseguir una Argentina millor, i és que els seguidors de Massa són el cobejat botí que podria decantar la balança aquest 22 de novembre.

El cap del Front Renovador s'ha declarat neutral en aquesta contesa i ha deixat llibertat als seus votants per a aquest diumenge. Tot i això, ha confessat que "per descomptat" no apostarà per la continuïtat d'un 'kirchnerisme' que va abandonar fastiguejat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés