Actualitzat 25/11/2015 13:25

AI alerta que Tunísia tracta com a "delinqüents" les víctimes de violència de gènere

Bandera de Túnez durante una protesta
ANIS MILI / REUTERS

"El meu marit em pegava cada dia. Quan ho vaig denunciar, la Policia em va culpar a mi", explica una víctima

   MADRID, 25 Nov. (EUROPA PRESS) -

   La falta de cobertura legal, la ineficàcia política i uns "estereotips arrelats" de gènere permeten que a Tunísia, el país àrab teòricament més avançat en matèria d'igualtat, les dones víctimes d'agressions i abusos acabin convertint-se en "delinqüents" als ulls de les autoritats, ha denunciat Amnistia Internacional.

   L'ONG ha publicat l'informe 'Agredida i acusada: la violència sexual i de gènere a Tunísia' per advertir que, cinc anys després de la Primavera Àrab, el país magrebí segueix sense protegir les dones víctimes de la violència. "L'informe posa al descobert l'esgarrifosa subversió de la idea de delicte i càstig a Tunísia", ha resumit el director adjunt del Pròxim Orient i el nord d'Àfrica, Saïd Boumedouha.

   Amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra la Dona, Amnistia ha recordat que "la combinació d'unes lleis arcaiques, una actuació policial ineficaç i uns estereotips de gènere arrelats fa difícil que les dones acudeixin a la justícia per delictes comesos contra elles". La situació ha arribat a tal punt que "de vegades (les víctimes) són processades com si fossin les delinqüents".

   Boumedouha ha considerat "pertorbador" que les persones que sobreviuen a la violència "hagin d'enfrontar-se a enormes obstacles per aconseguir justícia i a la pràctica siguin abandonades per les autoritats". De fet, a la Tunísia actual, els violadors i segrestadors poden quedar impunes si es casen amb la seva víctima i els homosexuals tenen més probabilitats de ser processats que els seus agressors.

   La Constitució ha suposat un avenç en matèria d'igualtat, encara que s'han estancat els processos per a la redacció d'una nova llei que combati específicament la violència contra dones i nenes i que despenalitzi les relacions entre persones del mateix sexe.

ABUSOS ESBORRONADORS

   El 47% de les dones tunisenques ha reconegut que en algun moment de la seva vida ha patit violència, segons l'única enquesta nacional realitzada fins avui --elaborada l'any 2010--. L'ONG ha entrevistat desenes de persones per elaborar un retrat dels "abusos esborronadors".

   "El meu marit em pegava cada dia (...). Quan ho vaig denunciar el 2009, després que em trenqués el nas i em fes talls a la cara, la Policia em va culpar a mi", ha explicat una d'aquestes víctimes. El 2014, aquesta dona va tornar a denunciar i, llavors, el marit només va haver de signar un compromís que no tornaria a copejar-la, promesa que no va complir.

   Un dels testimoniatges explica la primera relació sexual amb el seu marit: "Va ser com una violació. Va emprar la força i em va deixar talls que es van infectar". El marit va deixar clar després la seva posició dominant: "Ets la meva dona i tinc dret a fer de tu el que vulgui".

   Una altra de les dones entrevistades ha explicat a Amnistia que als 17 anys va patir una violació després d'escapar-se de la violència que ja patia a la seva llar. Es va quedar embarassada i es va veure pressionada a casar-se amb el seu violador per salvar l''honor' i evitar la vergonya de ser mare soltera, mesura que també ha permès al seu agressor esquivar qualsevol càstig.

GRUPS VULNERABLES

   A la comunitat LGTBI se suma una doble discriminació, com va constatar Sarky, una lesbiana de 25 anys que va patir almenys vuit agressions homòfobes en nou anys, entre les quals apunyalaments i pallisses. Quan va denunciar-ho, els policies van advertir que podria ser condemnada a tres anys de presó per la seva orientació sexual.

   Les ofenses contra la "moral pública" i les lleis sobre adulteri i "indecència" segueixen pesant i poden ser utilitzades per castigar les víctimes. Al setembre del 2012, Meriem Ben Mohamed va ser acusada d'"indecència" després de denunciar dos agents per violació.

   Aquesta situació deixa en una condició d'especial vulnerabilitat els treballadors del sexe. Una prostituta ha denunciat abusos reiterats per part d'un policia només per la seva condició, mentre que una altra ha assegurat que, després de ser arrestada, l'agent li va dir que "no tenia dret" a defensar-se per ser "puta".

REPTES PENDENTS

   Amnistia Internacional ha demanat a les autoritats de Tunísia que garanteixin als supervivents de violència sexual i de gènere un millor accés a la salut i la justícia, sense que per això hagin d'enfrontar-se a "prejudicis socials i legals".

   A més, ha reclamat una "llei integral" contra la violència i una revisió de les normatives actuals, de tal manera que es reconegui com a delicte la violació conjugal, que el matrimoni després d'una violació no sigui eximent, que no es criminalitzin les relacions sexuals consentides entre adults no casats ni entre persones del mateix sexe.

   Boumedouha ha subratllat que "Tunísia té l'obligació de protegir els drets de les persones que han estat víctimes de violació i abusos horribles, enlloc de considerar-les font de vergonya i culpa". En aquest sentit, ha demanat "signes clars" que la violència sexual i per motius de gènere "ja no podrà amagar-se més darrere la porta".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés