Successos.- Detingudes set persones i desmantellats dos laboratoris clandestins que fabricaven medicaments il·legals

Publicat 8/6/2018 11:03:55CET

MADRID, 8 Juny (EUROPA PRESS) -

La Policia Nacional, la Guàrdia Civil i l'Agència Tributària han desarticulat un grup criminal dedicat a la producció de medicaments il·legals i la seva venda com a suplements nutricionals. En el marc de l'operació han estat detinguts tres homes i quatre dones per delictes de pertinença a grup criminal, contra la salut pública, defraudació de fluid elèctric i falsedat documental.

Així mateix, han estat realitzats set registres domiciliaris a les localitats toledanes de Fuensalida i Huecas, la madrilenya d'Arroyomolinos i la barcelonina de Sant Boi de Llobregat i s'han intervingut 10,5 quilos del principi actiu tadalafil, amb el qual s'haurien fabricat al voltant de dos milions de càpsules, més de 100.000 càpsules amb medicament preparades per a venda, així com matèria primera per a la seva elaboració i maquinària per a la seva fabricació, estimant que el benefici de la venda d'aquests productes podria aconseguir diversos milions d'euros.

Igualment s'ha desmantellat una plantació interior de marihuana i per aquest motiu s'ha posat a disposició judicial a una de les detingudes per un delicte contra la salut pública i un altre per defraudació de fluid elèctric.

L'operació es va iniciar al febrer de 2018 quan es va detectar l'entrada, a través de la Unitat d'Anàlisi de Riscos de l'Aeroport de Madrid-Barajas, de diversos paquets procedents de Xina que contenien 'tadalafil', principi actiu d'un medicament per tractar la disfunció erèctil, substància que pot representar un perill per a la salut pública sense el preceptiu control sanitari.

A partir d'aquell moment la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i l'Agència Tributària van iniciar una operació conjunta 'Vermella_Capsula_Clor'. Els investigadors van comprovar que els enviaments tenien com destinatari un entramat familiar situat en localitats de la província de Toledo (Fuensalida) i Madrid (Arroyomolinos). Els agents van comprovar que aquestes persones també rebien blísters i 'cartonajes' per fabricar medicaments.

Durant la investigació es va verificar que durant el segon semestre del 2017 els sospitosos van vendre, a través d'una empresa aparentment legal, com a producte nutricional un vigoritzant que havia estat retirat del mercat per l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS), per tenir concentracions de principi actiu (Sildenafil), no declarat en la seva composició, la qual cosa ho convertia en un medicament il·legal que suposava un greu risc per a la salut dels consumidors.

Igualment es va comprovar que aquestes persones formaven part d'un grup criminal que no tenia cap tipus d'autorització sanitària per produir o distribuir medicaments o productes medicamentosos i que les instal·lacions que utilitzaven no eren les adequades per a la seva elaboració, utilitzant un laboratori clandestí situat a la localitat de Huecas (Toledo). L'envasament final del producte es feia a la localitat madrilenya d'Arroyomolinos, on s'emmagatzemava fins a la seva posterior distribució.

Aquest grup criminal havia creat un entramat d'empreses com Bepharma Supplies, S.L. i unes altres, que comptaven amb diverses marques que, sota l'aparença de productes naturals, venien medicaments amb el principi actiu tadalafil, susceptible d'ocasionar greus danys a la salut dels usuaris/consumidors, destinataris finals dels productes.

Algunes de les marques utilitzades pel grup criminal per a la comercialització dels seus productes són: 'Gobilor', 'Gobilor Gai', 'Fly', 'Titan Pils', 'Supermen', 'Camaleón', 'Vigonatur', 'Natural Lovers', 'Bufalo Peals', 'Toofort', 'Bicogrem Haiz', 'Bormeo', 'Bambú'.

Els investigadors van verificar que aquest grup criminal planejaria l'ocultació dels beneficis de la venda d'aquests productes a través d'una empresa donada d'alta en el Regne Unit, per la qual
utilitzaven un testaferro i adreces falses i amb la qual pensaven generar factures falses per justificar l'entrada de diners i simular la compra dels productes a països de l'est asiàtic. Entre els clients/distribuïdors dels productes elaborats pel grup criminal n'hi ha una gran quantitat a Espanya, però també en altres països d'Europa.

EXPLOTACIÓ DE L'OPERACIÓ

Una vegada analitzades totes les proves es van realçar set registres, sis d'ells simultanis en les localitats toledanes de Fuensalida i Huecas, la madrilenya d'Arroyomolinos i la barcelonina de Sant Boi de Llobregat.

S'han intervingut 10,5 quilos del principi actiu tadalafil, amb el qual s'haurien fabricat al voltant de 2 milions de càpsules. Més de 100.000 càpsules amb medicament preparades per a venda. Milers de càpsules buides preparades per emplenar. Milers de caixes buides de diferents marques, màquines de barrejar, encapsular i termosellar, així com un compressor i 3.000 euros en efectiu.

S'estima que el benefici de la venda d'aquests productes podria aconseguir diversos milions d'euros, en funció del preu de venda final. De tots els medicaments i substàncies s'han extret les preceptives mostres que seran analitzades en els laboratoris de l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris de Madrid, per ser l'organisme de referència en matèria de medicaments i salut pública.

Així mateix, en un registre domiciliari es va descobrir una plantació 'Indoor' de marihuana i es van intervenir 533 plantes de marihuana, així com la infraestructura necessària per al seu cultiu, assecat i processament, 25 transformadors de llum, tres filtres de carboni, 14 ventiladors, 24 llums, 3 aparells d'aire condicionat i un quadre de llum.

S'ha detingut set persones, tres homes i quatre dones d'edats compreses entre 32 i 64 anys com a suposats autors d'un delicte de grup criminal i contra la salut pública (elaboració i trànsit de medicaments). A més, a dos dels detinguts se'ls imputa un delicte de falsedat documental i a una altra un delicte contra la salut pública i un altre de defraudació de fluid elèctric, associat a l'anterior.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.