Actualitzat 22/10/2015 17:11

Colau es desplaçarà a zones de trànsit de refugiats per conèixer la situació

BARCELONA, 17 set. (EUROPA PRESS) -

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha explicat aquest dijous que visitarà en les pròximes setmanes al costat d'un equip tècnic i representació política zones de trànsit i municipis europeus que ja han rebut refugiats sirians per conèixer de primera mà les experiències.

Ho ha anunciat en roda de premsa, acompanyat d'Ignasi Calbó, que ha estat nomenat coordinador del pla de Ciutat Refugi de Barcelona, el programa que desenvoluparà per acollir i integrar les persones refugiades, i ha afirmat que l'objectiu del desplaçament és "aprendre de les experiències".

Colau ha explicat que l'Ajuntament ja està en "contacte directe" amb l'illa grega de Lesbos i ciutats com París i Lampedusa, i que en aquest viatge també planeja visitar Alemanya, un dels països que més refugiats rep.

COMPORTAMENT "VERGONYÓS" DELS ESTATS

L'alcaldessa també ha anunciat que planteja destinar 10 milions a polítiques d'acollida, i ha carregat contra l'actitud, segons la seva opinió, "vergonyosa" dels estats europeus que no estan a l'altura de les circumstàncies davant de la tragèdia humanitària.

Ha assegurat que l'actitud dels estats europeus, inclòs l'espanyol, no només no fan front a les seves obligacions sinó que compliquen les solucions i provoquen més dolor: "M'avergonyeixo d'aquest Estat que no està a l'altura de les circumstàncies".

Ha afirmat que Europa ha de decidir entre ser "un lloc d'esperança i territori de drets humans o definitivament vol 'bunkeritzar-se' en un espai inhumà".

Ha assegurat que davant de l'actitud dels Estats, les ciutats han donat un pas endavant, i ha explicat que el pla de Ciutat Refugi que impulsa Barcelona vol ser un projecte de ciutat, fer incidència a l'àmbit estatal i europeu i reforçar la xarxa municipalista.

BARCELONA, PREPARADA

Colau ha remarcat que Barcelona està preparada per rebre refugiats i que preveu diversos escenaris, ja siguin 2.000 o 4.000 fins que es defineixi la xifra que atendrà, així com ha plantejat que la ciutat sigui un 'hub' d'entrada per després derivar-se a altres ciutats catalanes.

Ha afirmat que el Servei d'Atenció a Immigrants, Estrangers i Refugiats (Saier) de Barcelona ha rebut fins al 31 d'agost més de 1.000 peticions d'asil, per les 815 que ha rebut en tot 2014, pel que ha demanat a l'Estat que agiliti els tràmits per sol·licitar asil i ampliï les places.

L'alcaldessa ha assegurat que la resposta a la situació no ha de ser conjuntural, sinó que també s'ha de treballar la integració: "No volem que Barcelona sigui ciutat d'assistència, sinó de drets".

Ha tornat a agrair la col·laboració i interès dels barcelonins --el correu centralitzat ha rebut gairebé 3.000 correus electrònics--, i ha deixat clar que no es preveu que cases familiars siguin el "primer allotjament" dels refugiats, ja que així ho aconsellen els experts, però sí ha advocat perquè pisos buits de particulars es puguin sumar a la xarxa d'emergència.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés