Actualitzat 22/10/2015 16:07

Barcelona farà un registre de famílies per acollir refugiats

Planteja una xarxa de ciutats que els acullin i reforçarà serveis a refugiats

BARCELONA, 1 set. (EUROPA PRESS) -

El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha anunciat aquest dimarts que l'Ajuntament farà un registre de famílies que s'ofereixin a acollir refugiats i a prestar-los altres ajudes, i ha demanat al Govern espanyol més recursos en aquest àmbit i que els distribueixi a les ciutats.

En declaracions als periodistes després de reunir-se al costat de l'alcaldessa, Ada Colau, amb entitats especialitzades en acollida i asil, Pisarello ha assegurat que l'Ajuntament ha rebut ofertes de famílies per ajudar tant amb allotjament com amb altres recursos als refugiats, per la qual cosa han apostat per "canalitzar les energies de la societat civil".

Ha remarcat que el consistori portarà a terme un cens de les persones que s'han ofert a col·laborar, cosa que considera que es pot fer de moltes formes, entre les quals figura l'allotjament, ja que és un assumpte "que interpel·la a tots els ciutadans".

Després de preguntar-li pels periodistes sobre si l'Ajuntament oferirà habitatges als refugiats, Pisarello ha dit que cal estudiar el tema i ser "molt curós", i ha assenyalat que acollir-los podria beneficiar altres municipis, com els que no tenen suficient demanda a les escoles.

DESCENTRALITZAR RECURSOS

Ha demanat al Govern espanyol que descentralitzi els recursos en aquest àmbit i que siguin les ciutats les que els administrin, i ha advertit de "certa opacitat" en la gestió d'aquests fons per part de l'Estat.

"L'Estat ha rebut els últims anys centenars de milions, que ha destinat al control de fronteres. Demanem que els destini a resoldre la situació de persones refugiades en situació de vulnerabilitat", ha reclamat Pisarello.

Assegura que transmetran al Govern espanyol la "situació de col·lapse" dels serveis i entitats i la precarietat en què viuen molts refugiats, i ha defensat que l'Estat hauria de ser més proactiu en aquest àmbit per defensar els drets humans.

L'Ajuntament també es posarà en contacte amb la Generalitat per abordar l'assumpte --té prevista una reunió amb el Fons Català de Cooperació-- i amb els partits municipals en l'oposició.

XARXA DE CIUTATS

Pisarello ha assegurat que l'Ajuntament treballarà per crear una xarxa de ciutats a nivell metropolità, estatal i europeu "perquè puguin afrontar conjuntament aquest tipus de polítiques", i ha citat Sabadell, Sant Feliu de Llobregat (Barcelona), Madrid i València, que assegura que s'han mostrat interessats.

El tinent d'alcalde ha garantit que el consistori reforçarà les estructures i serveis de la primera acollida, amb més advocats, intèrprets, mediadors i ajudes a l'allotjament, entre d'altres recursos.

L'Ajuntament ja ha reforçat amb 200.000 euros el Servei d'Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (Saier) per intentar pal·liar la situació de "col·lapse" en uns serveis que l'any passat van atendre 728 peticions d'asil.

Pisarello ha avisat que no es tracta d'un tema de caritat, sinó d'un dret reconegut a l'asil, i ha defensat la necessitat d'impulsar mesures estables i a llarg termini i no només "solucions d'un moment per calmar les consciències".

"Sense comprometre'ns de manera demagògica a fer coses impossibles, farem tot els que puguem", ha garantit Pisarello, que ha descartat que s'impulsin mesures similars a la cooperació entre Barcelona i Sarajevo a començament de la dècada del 1990 --quan la ciutat bosniana es va convertir en el Districte 11 de la capital catalana-- perquè la situació és molt diferent.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés