Actualitzat 04/05/2015 13:52

La Generalitat fusionarà agències sectorials en un ens ambiental

Medio ambiente
Foto: EUROPA PRESS

Busca resoldre les "disfuncions" i erigir-lo com a autoritat ambiental

   BARCELONA, 4 Maig (EUROPA PRESS) -

   El Govern català ha iniciat el procés de creació de l'Agència Catalana del Medi Ambient i del Territori, que fusionarà organismes sectorials com l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), entre d'altres.

   El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha explicat aquest dilluns en roda de premsa que la iniciativa, ja anunciada pel president de la Generalitat, és una "nova estructura d'Estat" en medi ambient que busca ser la màxima autoritat en aquest àmbit a Catalunya.

   La primera fase del projecte és la creació d'un consell d'"experts independents", presidit pel secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, que dissenyarà l'ens perquè estigui configurat el setembre.

   Vila assegura que això no suposarà "ajustos de plantilla o de recursos" perquè la racionalització i l'optimització administrativa està feta, si bé pot comportar la unificació de serveis duplicats, com els de comunicació.

   "No és una fusió sinó la superació d'un model que ara mateix barrejava ser autoritat de planificació i control, i gestor. I això va en detriment de l'autoritat política", ha dit el conseller en defensar la màxima independència de la nova agència respecte al poder executiu.

   La unificació persegueix resoldre les disfuncions que generen els múltiples ens repartits en diverses conselleries, per generar una visió transversal i objectiva: "Han de deixar de ser compartiments tancats perquè la ciutadania no ha de patir per com s'organitza un govern".

   El Govern català preveu mantenir els noms de les agències que tinguin activitat comercial a escala internacional, per protegir-les com a marca amb la finalitat que l'ordenació no repercuteixi en el prestigi reconegut d'aquests organismes, que cal afermar.

   Entre els altres organismes que formaran part del nou ens hi ha: el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf); International Centre for Coastal Resources] Research (Ciirc); Observatori del Paisatge; Consorci de Gallecs; Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (Creal); Institut Català d'Energia; Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible; Centre Forestal Tecnològic de Catalunya, i Centre de la Propietat Forestal.

AUTORITAT PÚBLICA I INDEPENDENT

   La nova agència serà una autoritat per coordinar les polítiques ambientals de la Generalitat, per la qual cosa ha de ser "pública i independent"; el seu director ha de ser escollit pel Parlament a proposta del president de la Generalitat i tenir prestigi en l'àmbit del medi ambient.

   A més, la Generalitat preveu la creació d'un consell assessor de l'agència amb representació de les principals figures de l'àmbit acadèmic i científic en aquests temes, i que s'eviti "en cada moment la duplicitat d'estructures i el solapament de funcions".

   Llebot ha assenyalat algunes agències de medi ambient d'altres territoris que es tindran en compte a l'hora de constituir l'organisme català, com són l'Agence de l'Environement et de la Maitrise de l'Energie (Ademe), creada el 1991; l'Agència Federal del Medi Ambient d'Alemanya --el 1974--; i la US Enviromental Protection Agency (EPA) --el 1970--, entre d'altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés