Actualitzat 30/12/2014 12:51

Correa agraeix a Catalunya la seva cultura i la seva acollida dels "herois" migrants equatorians

El presidente de Ecuador, Rafel Correa
EUROPA PRESS

El president assenyala que els desnonaments a Espanya són exemple de l'"economia de l'absurd"

BARCELONA, 23 abr. (EUROPA PRESS) -

El president de l'Equador, Rafael Correa, ha agraït aquest dimecres a Catalunya les aportacions culturals que ha realitzat a la humanitat al llarg de la història, durant un discurs d'acceptació del doctorat Honoris Causa que li ha atorgat la Universitat de Barcelona (UB) en què també ha agraït l'acollida que s'ha brindat als "herois" migrants equatorians.

Correa ha dedicat el seu guardó a aquests immigrants: "Tant de bo s'entengui que són exiliats de la pobresa" que va deixar a l'Equador la crisi del 1994 fruit de la desregulació bancària, ha recordat, en una intervenció en la qual també ha apel·lat a la recuperació del control del capital per part de les societats i ha invitat a Europa i, en particular a Espanya, a no repetir els errors que hauria comès l'Equador i a entendre que la sortida de les crisis és tan sols una qüestió de voluntat política.

El president equatorià, que ha exalçat la celebració de Sant Jordi a Catalunya, en què la tradició mana regalar roses i llibres, ha agraït a més les aportacions a la cultura d'Antoni Gaudí, Montserrat Caballe, Pau Casals i Joan Manel Serrat, així com les "lliçons d'identitat i dignitat" de la resistència catalana davant de la persecució del Franquisme, en un discurs en el qual ha recordat també la cèlebre frase de Miguel de Unamuno 'Vencereu però no convencereu'.

Alhora, ha desgranat els èxits del seu mandat --ha guanyat successivament les eleccions del 2006, 2009 i 2013--, que s'han concretat en la superació de la "trista i llarga nit neoliberal" i en l'anomenat 'socialisme del segle XXI', una ideologia que supera la doctrina socialista clàssica perquè respecta la propietat privada i soluciona les tensions entre capital i treball humà mitjançant altres receptes modernes, ha explicat.

Correa ha recordat que els últims anys l'Equador ha estat el país llatinoamericà que més ha reduït la desigualtat, i alhora ha aconseguit triplicar la seva recaptació fiscal, ha redefinit els contractes petroliers amb multinacionals estrangeres i ha augmentat la salut i l'educació de la població, un camí que, malgrat que encara és llarg, testifica que ara mana el poble equatorià i no les elits tradicionals.

A més, ha recordat que la seva reforma constitucional és la primera del món que atorga drets a la naturalesa --el 20% del seu territori està protegit-- i ha animat als turistes a acudir a un dels països amb més biodiversitat, un "paradís" per la multitud de paisatges i cultures.

"La llei hipotecària espanyola no respon a cap lògica econòmica", ha abundat, i els desnonaments no tenen raó de ser perquè trenquen amb el principi ètic que el risc ha de recaure sobretot en el capital i no en els ciutadans, fins al punt que s'ha arribat a l'absurd que existeixi gent sense cases i cases sense gent, ha reflexionat.

La seva aposta per la dació en pagament ha prosseguit a l'afirmar que "el problema no és tècnic, sinó polític", i per aquesta raó, segons ell, cal revertir la tendència a escala mundial de dominació del capital, amb una major regulació, supervisió i capacitat d'intervenció que posin límits a la banca i desmenteixin a aquells que disfressen la ideologia de ciència i es limiten a repetir les mateixes receptes caduques.

RECONEIXEMENT DE LA UB

Correa s'ha mostrat honrat de la seva investidura Honoris Causa i ha celebrat que la vida acadèmica, a diferència de la política, exalça la recerca de la veritat i del coneixement, pel que ha subratllat també la seva "sana enveja" als estudiants i ha agraït a la UB la possibilitat que li atorga de tornar a la universitat, perquè això li renova l'ànima.

La secretària general de la universitat, Isabel Miralles, ha recordat que la concessió del guardó es deu sobretot a l'aposta de Correa pel disseny de programes educatius ambiciosos, la seva capacitat per elevar la qualitat de l'ensenyament i la "prioritat que ha donat a la reducció de la desigualtat".

Correa (Guayaquil, 1963) és llicenciat en Economia per la Universitat Catòlica de Santiago de Guayaquil i té un màster d'arts en Economia per la Universitat Catòlica de Lovaina, a més d'un doctorat en Economia per la Universitat d'Illinois, han recordat els seus padrins en la investidura, Joan Tugores i Joaquim Prats.

Tots dos han glossat els avenços de Correa en la promoció del benestar de la societat equatoriana amb la creació de llocs de treball i reducció de pobresa, al qual han defensat com una "alternativa al pensament únic" i un exemple que existeix un altre manera d'entendre i canviar el món des de propostes constructives, el que ha estat reconegut per tots els organismes internacionals, inclòs el Fons Monetari Internacional (FMI).

El rector de la UB, Dídac Ramírez, en la clausura de l'acte, ha recordat també l'aniversari de la mort de Miguel de Cervantes i ha assegurat que el dia de Sant Jordi és una de les millors explicacions del que és Catalunya: l'exaltació de la passió amb la rosa i de la paraula amb el llibre, pel que no existia millor jornada possible per a l'Honoris Causa, ha assegurat.

Alhora, i citant al Papa Francesc, ha recordat la importància d'actuar per frenar l'economia de l'exclusió i l'augment de la pobresa derivada de la crisi, i ha aplaudit la tasca de Correa i del seu govern en la urgent "lluita contra la globalització de la indiferència".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés