Publicat 15/04/2014 16:31

El Síndic veu "discriminació" en la normativa perquè nens estrangers es federin en futbol

  Rafael Ribó
EUROPA PRESS

BARCELONA, 15 abr. (EUROPA PRESS) -

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha alertat aquest dimarts que la normativa de la Federació Catalana de Futbol elaborada a instàncies de la Federació Espanyola de Futbol i de la Fifa, pot discriminar els nens estrangers, ha informat aquest dimarts la Sindicatura en un comunicat.

L'octubre del 2013, el Síndic va rebre una queixa sobre dos menors immigrants tutelats per la Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (Dgaia) residents en centres residencials d'acció educativa (Crae) que no van poder competir per dificultats a l'hora de tramitar la llicència, a causa dels requisits impostos als nens estrangers per poder federar-se.

La Fifa va aprovar el 2009 un reglament sobre l'estatut i la transferència de jugadors per "protegir els menors d'edat de determinades pràctiques mercantils contràries a l'interès superior dels nens en la transferència i adquisició de jugadors a escala global".

Tot i això, la Sindicatura sosté que aquesta normativa, que veu necessària i imprescindible per protegir els nens, "no hauria de tenir efectes que suposin obstacles a altres nens per a la pràctica del futbol".

El problema està en el fet que els estrangers residents --aliens a les pràctiques mercantils-- no poden incloure's en cap de les excepcions establertes pel reglament per inscriure's en clubs federats, a més que a Catalunya només es poden federar esportistes catalans, nascuts a Catalunya o bé que tinguin el veïnat administratiu, i la Federació Espanyola de Futbol requereix una estada sense interrupcions de cinc anys.

Per aquesta raó, el Síndic ha advertit que el reglament de la Fifa pot suposar "traves" al dret dels nens al joc i a la pràctica esportiva, i ha lamentat que no tingui en compte la situació de petits no acompanyats i tutelats.

També ha rebutjat el límit de cinc anys de residència que imposa la Federació Espanyola, ja que és contradictori amb la normativa catalana de dos anys, i ha alertat: "L'exigència general d'anys mínims de residència no suposa interpretar la normativa vigent en funció del principi de l'interès superior del nens".

Així, ha demanat a la Secretària General de l'Esport que plantegi a la Federació Catalana de Futbol, l'Espanyola i la Fifa que els requisits "s'ajustin a l'ordenament jurídic" i tinguin en compte el dret a la pràctica esportiva dels nens estrangers segons l'interès superior, i que en promoguin la seva participació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés