Publicat 01/12/2014 16:41

Mapa ultra del futbol espanyol: desenes de grups i una xarxa d'aliances i enemistats marcades per ideologies extremistes

José María Giménez en el Atlético-Deportivo
ÁNGEL GUTIÉRREZ/ATLÉTICO DE MADRID

MADRID, 1 des. (EUROPA PRESS) -

El mapa ultra del futbol espanyol té desenes de grups repartits per tota la geografia que no es limiten només a la Primera Divisió, sinó també a la Segona i fins i tot a Segona B i Tercera. Es tracta d'un entramat d'organitzacions, relacions, amistats, enemistats irreconciliables i fins a agermanaments oficials tant nacionals com internacionals. Un submón organitzat al voltant del futbol que sumen nombrosos enfrontaments violents dins i fora dels estadis amb un rerefons gairebé sempre marcat per la política.

La majoria dels grups ultres a Espanya van néixer en la dècada dels vuitanta, si bé el moment àlgid del moviment es va produïr en la dècada dels noranta. Les mesures a nivell europeu com la de substituir les grades per seients a tots els estadis, les sancions i l'acció policial ha fet que els ultres a Espanya sobrevisquin en un estat crònic de crisi. Moltes vegades desplaçats dels estadis o sota fortes mesures de control, el carrer és l'únic lloc on practicar la violència. Aquests són els principals grups ultres actualment:

-Front Atlètic: És un dels grups històrics del futbol espanyol, un dels més nombrosos. Fundat el 1982, els seus dirigents professen una ideologia d'extrema dreta. Ricardo Guerra, integrant d'una secció del grup anomenada Bastió (ja dissolta) va ser condemnat per assassinar fa 16 anys el seguidor de la Reial Societat, Aitor Zabaleta. S'ubiquen en el Fons Sud del Calderón on es donen cita al voltant de 2.500 persones cada diumenge.

Actualment no passa pel seu moment de més unitat. Des de fa mesos viu un enfrontament intern derivat de les amistats d'alguns dels seus integrants amb membres d'Ultres Sud, els radicals històrics del Reial Madrid. En concret amb persones de l'òrbita d''El Nen', l'últim capitost dels radicals blancs, tot i que amb passat atlètic.

A nivell de grup tenen bona relació amb altres grups ultres nacionals com els Ultra Boys, de l'Sporting de Gijón, o els Supportes Sud, del Betis, tot i que el seu únic agermanament oficial el té amb Psycho Fans, els ultres d'un equip polonès anomenat Ruch Chorzow. En canvi, estan fortament enemistats amb els Biris Nord, del Sevilla; Riazor Blues, del Deportivo de la Coruña, Ultras Sur i qualsevol grup d'extrema esquerra o nacionalistes.

-Riazor Blues: Un altre dels clàssics del futbol espanyol, es va autodissoldre l'any 2003 després de l'assassinat de Manuel Ríos, un seguidor del seu propi equip que va sortir en defensa d'un seguidor del Compostel·la quan estava sent atacat pel grup ultra. Tot i això, mesos després van reaparèixer i van col·locar un altre cop la pancarta darrera de la porteria a la grada de Marathon Inferior de l'Estadi de Riazor. Es reuneixen als bars 'El Chiquitín' o 'El Norte' abans dels partits.

D'ideologia d'extrema esquerra i independentistes, tenen nombroses seccions sent la dels Suaus una de les més violentes. Tenen un agermanament oficial amb Biris Nord i quan s'enfronten els seus equips és habitual veure'ls junts a les grades exhibint les seves respectives pancartes. També guarden bona relació amb Bukaneros, del Rayo Vallecano. Estan enemistats amb els Celtarras, del Celta de Vigo i els seus 'germans' d'Herri Nord, de l'Athletic de Bilbao.

-Biris Nord: Els ultres del Sevilla són un dels grups més violents. L'expresident del club José María del Nido va arribar a enfrontar-se amb ells, però actualment han recuperat el protagonisme a la grada. D'extrema esquerra, té bona relació amb Bukaneros, del Rayo Vallecano i especialment amb Riazor Blues.

-Indar Gorri: Els ultres d'Osasuna, els últims anys ha emergit una facció interna coneguda com els Micriobotas, que trenca amb la tradició més abertzale del grup a favor d'una actitud més antisistema i d'extrema esquerra. En aquest fons va sorgir a començament del 2000 un grup d'ideologia dreta anomenat Nois 14 (entraven per la porta 14) que van acabar sent expulsats. Estan fortament enemistats amb Ligallo, del Saragossa i abans amb Gaunas Sud, del Logroñes, Herri Nord o Celtarras. A escala internacional mantenen relació amb els ultres del Cesena italià.

-Herri Nord: Són els radicals de l'Athletic de Bilbao. Estan agermanats amb els Celtarras, el que els enfronta amb Riazor Blues i Biris Nord així com amb qualsevol grup que xoqui amb la seva ideologia abertzale. Van protagonitzar durs enfrontaments fa pocs dies pels carrers de Bilbao amb els ultres del Porto portuguès.

-Peña Mujika: Els ultres de la Reial Societat, d'ideologia abertzale, mantenen bona amistat amb Indar Gorri. De fet els ultres d'Osasuna van arribar a increpar els seus propis jugadors durant un partit contra la Reial Societat perquè es deixessin marcar un gol i evitar el descens de l'equip guipuscoà.

-Bukaneros: Són els ultres del Rayo Vallecano. Molt organitzats des de fa anys fins a convertir-se en un dels grups ultres de referència per a l'extrema esquerra. Fortament polititzats, han protagonitzat incidents tant en esdeveniments relacionats amb el futbol com en manifestacions de caràcter polític. Aquest diumenge van emetre un comunicat per desmarcar-se de la batussa entre els Riazor Blues i el Front Atlètic.

-Boixos Nois: Els radicals històrics del Barcelona, tot i que ja no entren al Camp Nou després de ser expulsats per l'expresident Joan Laporta, segueixen existint i acompanyen l'equip en els seus desplaçaments fora del seu camp. Compten a més amb diverses seccions sent la dels Cassuals la més violenta. Les seves seccions de La Rioja i de Lleó són especialment actives a l'hora de viatjar per animar l'equip. Es concentren al bar 'Virginia' dels voltants de l'estadi culer.

-Ultres Sud: Un dels grups històrics. També han estat expulsats del Santiago Bernabeu i han estat substituïts per una grada d'animació controlada anomenada Minut 93, ubicada al quart amfiteatre del Fons Sud. Des d'aleshores no han parat les amenaces al president del club, Florentino Pérez. No es resignen a recuperar el seu lloc en el feu madridista. Al llarg de la seva trajectòria han mantingut relacions amb grups ultres internacionals com els italians del Hellas Verona o Irriducibili del Lazio.

-Brigades Blanquiblaves: Els radicals de l'Espanyol, d'extrema dreta. Estan molt debilitats els últims anys en comparació de la dècada dels noranta on eren considerats entre els grups més violents. S'ubiquen a La Corba, integrats al costat de la Juvenil, formada per persones de menor edat i amb una animació amb menys simbologia política. Brigades té molt bona relació amb Ultres Sud.

-Corba Nord: Aglutina els dos focus d'animació tradicionals de l'estadi del València: Gol Gran i Yomus. Els últims, d'extrema dreta, són els que porten el pes de l'animació.

-Ultra Boys: Els radicals de l'Sporting de Gijón, d'extrema dreta. Guarda bona relació amb el Frente Atlético i estan molt enemistats amb els Riazor Blues des de fa anys. Testimonis presencials han assegurat haver vist diversos membres d'aquest grup en la baralla d'aquest diumenge a Madrid.

-Supporters Sud: Els ultres del Betis, d'extrema dreta i amb bona relació amb el Front Atlètic. Enemics acèrrims de Biris Nord i d'altres grups d'extrema esquerra. Últimament ha sorgit al fons on s'ubiquen un nou col·lectiu anomenat United Family, amb un caire menys polític.

-Ligallo: Els ultres del Saragossa, d'extrema dreta, són dels més violents, actualment a segona divisió estan fortament enemistats amb Indar Gorri. Fa pocs dies van protagonitzar un enfrontament amb un altre grup saragossista de recent creació anomenat Vesper, d'extrema esquerra. L'enfrontament es va produïr als carrers de Sòria on el Saragossa jugava contra el Numància.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés