Actualitzat 11/12/2015 12:59

Jornet afronta el cim "més díficil" amb 'Langtang' i la construcció de 116 cases al Nepal

Kilian Jornet  y Jordi Tosas
EUROPA PRESS

És el tercer film del seu projecte personal 'Summits of My Life' i l'únic no esportiu

   BARCELONA, 11 Des. (EUROPA PRESS) -

   L'ultrafondista Kilian Jornet ha presentat aquest divendres la tercera pel·lícula del seu projecte personal 'Summits of My Life', que aquesta vegada no inclou cap repte ni rècord esportiu com a rerefons. 'Langtang' mostra el viatge del català i del seu equip al Nepal per ajudar el poble nepalès després d'un terratrèmol que va causar grans danys. Uns dies després del sisme l'atleta va decidir iniciar un nou repte, que consisteix en la construcció de 116 cases a la vall nepalesa amb un pressupost de 58.080 dòlars.

   Jornet i el seu 'Summits of My Life' col·laboraran al costat de SOS Himalaya, una ONG amb la qual uniran forces per reconstruir 116 habitatges a la vall de Langtang, la zona més afectada pel terratrèmol que va sacsejar Nepal i que va impedir que el català pogués dur a terme el seu projecte original, que era pujar l'Everest, i el canviés per aquest repte solidari.

   "A la pel·lícula es veu el rescat, l'ajuda més immediata, però vam pensar què més podíem fer. Vam veure que seria una vall que tardaria a recuperar-se, estava totalment destruïda, i vam pensar en projectes. Coneixia SOS Himalaya i les accions que han anat fent. Hi tenim amics i sabem que la seva manera de funcionar era perfecta per ajudar-nos mútuament", ha apuntat Jornet en roda de premsa.

   Així, aquesta és la seva meta més solidària i complicada. "Vam decidir que podíem arribar a molta gent, amb la força de comunicar, i ajudar SOS Himalaya a aconseguir aquesta nova meta. 'Summits of My Life' és un projecte esportiu que consisteix a pujar diferents muntanyes i aquesta, construir 116 cases a Langtang, segur que serà la més difícil", ha reconegut.

   I és que encara tot està per fer. "Hi ha moltes maneres d'ajudar, com comprar la pel·lícula. Construir aquestes 116 cases és una nova meta per a nosaltres, un nou cim que volem pujar, i hi ajudarem com sigui, hi posarem la nostra força. Vam crear una plataforma al nostre web amb un enllaç a SOS Himalaya per ajudar en aquest projecte, que comença ara", ha apuntat en aquest sentit.

   "El pla era anar a l'Everest quan hi va haver el terratrèmol. Érem a l'aeroport, vam decidir anar al Nepal i quan vam arribar a Katmandú vam veure la situació, vam mirar què es podia fer i on podíem ajudar. Va ser un canvi de plans durant el trajecte, durant el viatge en avió; al Nepal, l'Everest estava completament en parèntesi. Portàvem tot el material per gravar i el vam aprofitar", ha reconegut l'ultrafondista.

   A la pel·lícula, dirigida un altre cop per Sébastien Montaz-Rosset, Jornet comparteix aquesta aventura amb l'alpinista Jordi Tosas, company de fatigues habitual i que coneix a la perfecció el Nepal i Langtang. "Per mi el Nepal és casa meva. Són com una segona família. Només sabíem el que deien els mitjans o el que explicaven companys que eren allà, i quan vam arribar a Katmandú la situació no era tan greu com es pintava però de seguida es veia que hi havia cases destrossades i que la vall de Langtang era la zona més perjudicada. Jo la conec bé, gairebé hi moro una vegada. De fet vaig perdre la vida i vaig tornar a néixer allà mateix amb l'ajuda dels nepalesos", ha assenyalat Tosas.

   Per la seva banda, María Climent, membre de SOS Himalaya, va donar els detalls del projecte. "L'objectiu ara és construir 116 cases a les cinc aldees de la vall de Langtang, seguint les tradicions de la zona. La part més difícil és arribar-hi: cada viatge en helicòpter costa 1.200 dòlars i se'n necessiten uns 31 per transportar el material. Això ho encareix tot perquè no es pot fer d'una altra manera", va desgranar. I és que necessiten 20.880 dòlars de material més 37.200 dòlars per al transport, quantitats que sumen un total de 58.080 dòlars per dur a terme el projecte.

   Dos dies abans que sortíssim, el Nepal va ser víctima d'un fort terratrèmol que va sacsejar dramàticament el país i molt especialment la vall de Langtang, on Jordi Tosas té grans amics. L'equip va decidir deixar de banda el repte esportiu i viatjar igualment al país per donar un cop de mà en diferents projectes. 'Langtang' és "un homenatge a la generositat d'un poble que segueix donant quan ja no té res", ha apuntat Jornet.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés