Actualitzat 30/12/2014 18:58

Belmonte, Marín i Beitia, les grans protagonistes femenines de l'esport espanyol el 2014

Carolina Marín, Mireia Belmonte y selección española de gimnasia rítmica
Foto: EUROPA PRESS

MADRID, 30 Dic. (EUROPA PRESS)

La nedadora Mireia Belmonte, la jugadora de bàdminton Carolina Marín o l'atleta Ruth Beitia han estat les líders d'un altre any ple d'èxits individuals de l'esport femení espanyol.

   Mireia Belmonte segueix cremant etapes per seguir fent història a l'esport espanyol, ja que la nedadora catalana s'ha superat a si mateixa amb fins a deu medalles aquest 2014. Es tracta del seu millor any, ja que amb les seves deu medalles en competicions internacionals confirma que la seva posada a punt per als Jocs Olímpics del 2016 és del tot satisfactòria.

   Espanya mai ha tingut una figura tan representativa en un esport com la natació com la de Badalona, capaç de guanyar en totes les grans competicions on participa. La seva primera gran cita van ser els Europeus de Berlín, la més rellevant, i se'n va anar amb un botí de sis medalles, començant amb un bronze als 5 quilòmetres en aigües obertes, un territori gairebé sense explorar per l'espanyola.

   Després, a la piscina, va augmentar la seva nòmina amb dos ors als 200 metres papallona i els 1.500 metres lliure, dues plates als 400 metres estils i els 800 metres lliure i un bronze als 400 metres lliure.

   Passat l'estiu, Belmonte va continuar recollint èxits a la Copa del Món per signar un espectacular final als Mundials de Piscina Curta de Doha amb quatre ors i dos rècord del món a la butxaca a les proves de 200 papallona i 400 estils. Per tancar l'any, una nova plusmarca mundial als 1.500 metres a piscina de 25 metres als Campionats d'Espanya.

    Tot i això, Belmonte no és l'única bona notícia de la natació espanyola, ja que els Campionats d'Europa també van ser l'aparador del domini de Duane da Rocha als 200 esquena amb el seu or, i del bon paper de Jessica Vall i Judit Ignacio a 200 braça i 200 papallona, amb bronze i plata respectivament, cosa que no fa sinó testificar la bona salut de la natació femenina.

   A més, els Europeus de Berlín també van ser l'escenari de la consolidació d'Ona Carbonell com a nova líder de la natació sincronitzada espanyola. La catalana va marxar de la capital alemanya amb dues plates (sol i combo) i dos bronzes (duo i equip).

CAROLINA MARÍN, PIONERA MUNDIAL EN BÀDMINTON

   Fora de l'aigua, sens dubte que la gran conquesta de l'esport femení de l'any la va dur a terme Carolina Marín, que va posar un esport sense tradició a Espanya com el bàdminton a primera fila després de proclamar-se campiona continental i mundial de manera històrica.

   L'andalusa, que ja venia avisant de la seva progressió en categories inferiors, va donar el seu primer pas històric en conquistar el títol continental després de batre a Kazan la danesa Anna Thea Madsen en tres sets (21-14, 9-21 i 21-8). Era el mes d'abril i Marín no podia gairebé entreveure que aquest èxit seria 'menor' després del que passaria quatre mesos més tard a Dinamarca.

    L'espanyola es va classificar de manera brillant per a la gran final del Campionat del Món on l'esperava la xinesa Li Xuerei, número u del món i referent d'un esport dominat per asiàtics. Per amanir la seva fita, la de Huelva ho va fer amb una remuntada de classe per imposar-se per 21-17, 17-21 i 16-21 i convertir-se en la tercera europea a guanyar aquest títol, la primera des del 1997.

    Per la seva banda, l'atletisme femení també va donar salts d'alegria gràcies en aquest cas a tota una veterana com Ruth Beitia, que va continuar ajornant la seva retirada per tornar a aconseguir l'impossible. Als seus 35 anys, la saltadora d'altura càntabra, bronze mundial el 2013, es va superar a si mateixa i a la seva primera temptativa va superar els 2.01 metres que li van valer per un or a Zuric, reeditant el del 2012.

    Abans, a començament d'any, va defensar l'honor de l'atletisme nacional als Mundials a Pista Coberta de Sopot (Polònia), on es va penjar l'única medalla de la delegació amb un bronze per atresorar ja un total d'onze metalls internacionals.

   Tot i que ha sigut l'única atleta que va aconseguir pujar al més alt del podi, no ha sigut l'única a emportar-se un metall per a la delegació espanyola a Suïssa, ja que Diana Martín va recollir el fruit més dolç d'una dilatada carrera, amb un bronze als 3.000 m obstacles, de la mateixa manera que va passar amb Indira Terregall als 400, una medalla molt especial per a l'atleta d'origen cubà, després de ser la primera que aconsegueix representar Espanya.

   La sevillana Marina Alabau també ha confirmat el 2014 que vol tornar a ser la dominadora de la classe RS:X de vela. Després de proclamar-se campiona olímpica a Londres, l'andalusa va decidir ser mare i en la seva tornada a la competició aquest any, va tornar a aconseguir èxits de renom com la plata a l'Europeu i, sobretot, al Mundial celebrat a Santander.

   A més, ha estat un gran any també per a les campiones d'Europa en halterofília, Lidia Valentín, i en taekwondo, Eva Calvo, mentre que Fátima Gálvez ha estat l'única esportista de la delegació espanyola present als Mundials de xut olímpic de Las Gabias (Granada) en guanyar dues medalles: una plata en 'trap' i un bronze per equips en la mateixa modalitat. La taekwondista Rosana Simón i les karatekes Yaiza Martín, Rocío Sánchez i Laura Palacio van ser bronzes europeu i mundials respectivament.

   També va recórrer un camí solitari, tot i que amb molt suport darrere, la pilot Laia Sanz, que al seu tercer campionat Mundial d'Enduro va sumar el seu quart Ral·li Dakar en la categoria femenina de motos (16a en la general final), prolongant un domini que la fa ser la 'reina del desert' des del 2011.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés