Actualitzat 22/10/2015 16:42

La UE treballarà per aconseguir la interconnexió gasista Espanya-França Midcat el 2020

BARCELONA, 5 oct. (EUROPA PRESS) -

El comissari europeu de Política Climàtica i Energia, Miguel Arias Cañete, ha afirmat aquest dilluns que el gasoducte Midcat, que ha d'unir Espanya i França a través de Catalunya, és estratègic per a la UE, que treballarà amb l'objectiu que sigui una realitat el 2020 malgrat les "dificultats" del projecte.

En l'obertura d'un seminari internacional sobre el gas natural i el seu paper en la seguretat energètica d'Europa organitzat per la Fundació Gas Natural Fenosa al Palau de la Música de Barcelona, ha afirmat: "El Midcat estarà entre les nostres prioritats i el nostre desig és que estigués finalitzat el 2020".

"La CE posarà sobre la taula tots els elements que disposa perquè es desenvolupi", ha afegit, i ha explicat que s'ha definit una primera fase de 235 quilòmetres de gasoducte i 470 milions d'euros d'inversió, més una segona fase per a adaptacions a França amb costos molt superiors als de la fase inicial.

El president d'Enagás, Antonio Llardén, ha detallat que la fixació d'aquestes dues fases es va produir la setmana passada a una reunió amb les empreses de transport de gas a Espanya i França, fet que suposa "gairebé un acord tècnic per tirar endavant que ha trencat el nus gordià que impedia solucionar aquest problema".

Respecte a la primera fase, 150 milions d'inversió corresponen a la zona espanyola i 320 a la zona francesa, i ha considerat que podrà estar a punt el 2020 "sense massa problemes"; a Espanya ja està construït el tram Barcelona-Hostalric, mentre que entre Hostalric i la frontera francesa està el traçat definit i les llicències ambientals aconseguides.

La presidenta de la companyia de transport francesa TIGF, Monique Delamare, ha posat èmfasi que la clau és definir qui pagarà aquestes inversions, però ha celebrat que l'acord tècnic de la setmana passada situa el projecte "en el bon camí", en espera del vistiplau de les autoritats nacionals i comunitàries.

SOLIDARITAT

Cañete ha exemplificat que, igual que per recuperar l'economia i atendre els fluixos migratoris, el repte de l'energia es podrà afrontar si Europa avança "amb solidaritat", i ha indicat que el pla d'inversions estratègiques de la UE passa per aconseguir el màxim d'inversió privada amb el mínim d'inversió pública, i alhora la CE treballa per un marc regulador comú i estable.

Ha incidit en la necessitat de diversificar les fonts de subministrament a Europa perquè encara hi ha països que depenen completament del gas rus, mentre que Rússia vol deixar de proveir a través d'Ucraïna a partir del 2019 per fer-ho a través de Turquia, per al que la UE no té una connexió adequada.

El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, ha defensat que Espanya té l'oportunitat d'aprofitar el comerç internacional de gas, ja que té una infraestructura de Gas Natural Liquat (GNL) "capaç de subministrar a Europa la meitat del gas que arriba des de Rússia a través d'Ucraïna", però que per a això fa falta la interconnexió Midcat.

El conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Felip Puig, ha lamentat que la interconnexió Midcat no ha avançat fins ara al ritme desitjat, malgrat el paper que jugaria aportant seguretat de subministrament i facilitant el transport de gas des d'Àfrica cap a Europa, i ha esperat l'impuls del projecte a la UE "tot i el no entusiasme de les autoritats franceses".

ENERGIA "SEGURA I DE FUTUR"

El president de Gas Natural Fenosa, Salvador Gabarró, ha reivindicat que el gas aporta eficiència en molts processos industrials, permet el desplegament d'energies renovables --actuant com a font alternativa quan les renovables no produeixen-- i és poc contaminant, per la qual cosa és una energia "segura i de futur".

Ha opinat que, malgrat el desig de diversificar fonts de subministrament, Europa consumeix encara poc GNL, i que per seguretat hauria d'augmentar les interconnexions i l'emmagatzematge de gas, i ha insistit en defensa seva de permetre explorar les possibilitats d'explotar gas 'shale' a Europa, ja que "no té sentit anar a buscar fora si hi ha aquí".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés