Actualitzat 22/10/2015 16:27

Un tècnic del Sincrotró Alba creu que un Estat català podria compartir-lo amb altres països

El seu cap d'R+D planteja que Espanya fos copropietària

PRADA DE CONFLENT (FRANÇA), 20 ago. (EUROPA PRESS) -

El cap d'R+D i mesures magnètiques del Sincrotró Alba de Cerdanyola del Vallès (Barcelona), Josep Capmany, ha afirmat aquest dijous que una Catalunya independent podria compartir amb Espanya i altres països la propietat de la instal·lació --que ara pertany a un consorci participat al 50% per Govern espanyol i Generalitat--, convertint-se en un centre internacional.

En una sessió de la XLVII Universitat Catalana d'Estiu (UCE) sobre aquest equipament, Capmany ha explicat que aquest seria un model que ja funciona en altres països, com el cas de l'Organització Europea per a la Investigació Nuclear (Cern) que és propietat de 21 Estats.

Capmany considera que la instal·lació no entraria així en l'hipotètic repartiment d'actius i passius entre Espanya i Catalunya en cas d'independència.

La construcció de l'equipament va suposar una inversió de 201 milions d'euros cofinançats pel govern Espanyol i la Generalitat, i el seu manteniment costa 16 milions anuals.

Capmany ha explicat que es necessiten 32 milions d'inversió per portar a terme la segona fase d'ampliació que permetria que la instal·lació treballi al 50% de la seva capacitat.

2.500 EXPERIMENTS FETS

El tècnic ha detallat que l'accelerador de partícules ha portat a terme uns 2.500 experiments des que va entrar en funcionament, el 2011, i que el número s'incrementa cada any.

El 40% dels experiments sol·licitats provenen d'usuaris de fora d'Espanya i la instal·lació no pot fer front a totes peticions perquè la demanda és superior a l'oferta disponible.

Per explicar què fa un sincrotró, ho ha definit com una "fàbrica de llum" que serveix per investigar com estan fets els materials, com s'estructuren internament i com funcionen.

Els raigs X que genera la instal·lació de Cerdanyola són molt penetrants i amb una intensitat de llum "un milió de vegades superior a la del sol", el que és molt útil per a materials microscòpics, densos i extremadament lleugers.

En la infraestructura treballen unes 200 persones: un 42% es dedica a produir la llum que es comercialitza amb els experiments, el mateix percentatge pertany a la divisió de suport, i el 16% restant a la gestió.

També ha destacat que el 20% de la plantilla prové de fora d'Espanya i el 41% dels treballadors estan en grau de temporalitat perquè la llei impedeix contractar a personal fix, alguna cosa que considera "un obstacle per captar i retenir el talent".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés