Actualitzat 22/10/2015 16:25

Quatre economistes defensen davant d'empresaris catalans els avantatges de la independència

BARCELONA, 3 set. (EUROPA PRESS) -

Els economistes Joan B.Casas, Jordi Galí, Miquel Puig i Xavier Sala i Martín han exposat aquest dijous davant d'uns 200 empresaris catalans les oportunitats de la independència de Catalunya.

Ho han fet en una taula rodona sobre 'Reptes i oportunitats de futur de l'economia catalana' que ha obert un acte convocat a La Pedrera de Barcelona per 30 entitats empresarials catalanes --incloent totes les cambres de comerç-- en suport al dret a decidir dels catalans.

Joan B.Casas ha apuntat que Catalunya té el repte de disposar dels seus recursos, ja que l'aportació d'ingressos de Catalunya al conjunt estatal està 18 punts per sobre de la mitjana, però en fer els ajustos del sistema de finançament, rep ingressos 10 punts per sota de la mitjana, i el 90% dels pressupostos de la Generalitat depèn d'aquest model de finançament.

"Ni podem decidir sobre els ingressos, ni sobre les despeses, ni sobre el dèficit, ni podem endeutar-nos --ja que el deute catalana està qualificada com 'bo escombraries'--", ha lamentat, i ha situat el debat entre el que Catalunya és i el que podria arribar a ser.

Ha fet referència a estudis que conclouen que, si es té en compte el que aporta Catalunya, tindria una qualificació com la del país basc --'A', qualificació excel·lent, cinc esglaons per sobre de l'actual-- o fins i tot superior.

Jordi Galí ha calculat l'impacte de la inversió pública estatal sobre el capital públic i el PIB catalans amb un repartiment proporcional.

Segons les seves dades, si en els últims deu anys el Govern espanyol hagués invertit a Catalunya un 20% del total estatal, que és aproximadament el pes de Catalunya al PIB nacional, l'estoc de capital públic català seria actualment un 16% superior, un 26,4% si hagués estat durant 20 anys, i un 39,8% superior si hagués estat durant els últims 50 anys.

En el cas del PIB, seria un 8% superior prenent com a referència els últims deu anys, un 13,2% més tenint en compte 20 anys i un 20% superior amb una trajectòria de 50 anys.

Ha fet referència a les declaracions del president de la Cambra de Comerç d'Espanya i de Freixenet, Josep Bonet, que els empresaris tenien l'obligació moral de tenir reunions amb els treballadors i comitès d'empresa sobre la seva visió de les conseqüències de la independència, obligació moral, i ha afegit irònicament que l'obligació dels economistes és aportar dades per a aquestes reunions.

Miquel Puig ha tractat el debat sobre la continuïtat de Catalunya a la UE i l'euro, i ha assegurat: "Tot i que volguéssim sortir de la UE no ens deixarien perquè, són tants els interessos econòmics i financers, que el que és segur és que continuarem".

Respecte a les conseqüències de la independència, ha pronosticat: "Podem seguir igual o guanyar, però no tenim per què empitjorar".

Xavier Sala i Martín ha alertat que l'Estat espanyol "s'està fent extraordinàriament feble" perquè el Govern espanyol utilitza les lleis i pressiona als jutges en comptes de negociar amb Catalunya.

En canvi, ha repassat que Catalunya té fortaleses com la seva vitalitat econòmica, "que no té cap possibilitat de desaparèixer si Catalunya s'independitza", ja que seguirà havent bones empreses i bones universitats, i ha afegit que la força de l'independentisme és la il·lusió de la gent.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés