Actualitzat 22/10/2018 17:04

El Ple del Contenciós del TS es reunirà el 5 de novembre per fixar qui ha de pagar l'impost d'hipoteques

Fachada del Tribunal Supremo
EUROPA PRESS - Archivo

Les sentències del mateix tribunal ja deliberades que van decidir que paguessin els bancs no es tocaran

MADRID, 22 oct. (EUROPA PRESS) -

Els 31 magistrats que integren la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem que hauran de fixar doctrina sobre qui paga l'impost d'actes jurídics documentats (impost sobre hipoteques) es reuniran el proper 5 de novembre per estudiar si revoquen o mantenen la doctrina de la sentència per la qual dijous passat una secció d'aquesta Sala va acordar que siguin els bancs els que assumeixin el tribut.

Al final de la reunió celebrada aquest dilluns entre el president de l'alt tribunal, Carlos Lesmes, els integrants de la citada secció i el president de la Sala del Contenciós, Luis María Díez Picazo, el primer ha emès una nota en la qual afirma que tots ells "han actuat en tot moment en relació amb aquests assumptes amb plena lleialtat a l'alt tribunal, així com amb independència, professionalitat i competència tècnica en la interpretació i aplicació de la llei, i amb escrupolós respecte a les normes processals aplicables al present cas".

També explica que l'advocació a Ple del primer dels recursos que encara estan pendents sobre aquest assumpte forma part de les atribucions del president Díez Picazo "sempre que ho estimi necessari per a l'administració de justícia", sense perjudici de les facultats dels 31 magistrats que l'integren "per resoldre el que en dret procedeixi".

Fonts del Suprem han explicat a Europa Press que una dada a tenir en compte per entendre el que ha ocorregut és que l'acte d'admissió del recurs instat per l'Ajuntament de Rivas Vaciamadrid (Madrid) que va donar origen a la polèmica --en canviar la jurisprudència existent en favor dels clients-- va ser signat pel propi Díez Picazo el passat 15 de gener, per la qual cosa no por¡t dir que no coneixia que aquest assumpte d'especial transcendència estava sent estudiat per la Sala que presideix.

LA RESPOSTA RESPECTE A RIVAS NO CANVIARÀ

En tot cas, i davant el desconcert generat, Lesmes apunta en el seu comunicat que la sentència coneguda el dijous sobre l'impost relativa a la determinació del subjecte passiu que ha de fer front a l'impost "és ferma i no susceptible de revisió" pel Ple del proper dia 5, "produint plens efectes" en relació amb les parts en litigi.

Afegeix que "simultàniament" a aquesta sentència es van deliberar, es van votar i es van decidir dues resolucions més entre les mateixes parts --la Comunitat de Madrid i l'Empresa Municipal de l'Habitatge de Rivas-- "amb similar objecte, ambdues pendents únicament de notificació".

Aquestes dues sentències tampoc són susceptibles a cap revisió , precisa l'alt tribunal. És a dir, els recurrents de Rivas no veuran modificada la sentència que els eximeix del pagament de l'impost d'hipoteques, si bé la resta de casos pendents encara estan a l'aire.

Recorda així mateix Lesmes que l'advocació al Ple de la Sala dels assumptes pendents i no resolts sobre aquesta matèria per part del president de la Sala "forma part de les seves atribucions legals quan ho estimi necessari per a l'Administració de Justícia, sense perjudici de les facultats del Ple per resoldre el que en Dret procedeixi".

La reunió ha estat de caràcter intern i no té transcendència jurisdiccional, han assenyalat a Europa Press fonts d'aquest òrgan, que afegeixen que la reunió que ha obeït a la necessitat de llimar asprors entre Nicolás Maurandi, president de la Secció que va dictar la sentència --que va canviar la jurisprudència existent fins al moment sobre el subjecte passiu al que correspon el pagament de l'impost d'hipoteques--, i el propi Díaz Picazo.

Tant la decisió d'aquest tribunal com la decisió de Díaz Picazo de deixar en suspens l'aplicació de la nova sentència tot esperant que el Ple de la Sala --compost per 31 magistrats-- la confirmi o anul·li en les properes setmanes ha creat una situació sense precedents en l'alt tribunal, que Lesmes intenta reconduir amb la reunió d'aquest dilluns, degut al seu fort impacte econòmic i social.

Díaz Picazo va emetre una nota divendres passat en la qual assenyalava que la sentència podia implicar un "gir radical" en la jurisprudència i una "enorme repercussió econòmica i social", motiui pel qual ha pres la insòlita decisió que sigui el Ple el que estudiï el proper recurs d'aquest tipus que arribi al Suprem i així decidir si confirma o no la nova jurisprudència.

ASSOCIACIONS DE JUTGES DEMANEN EXPLICACIONS I LA SEVA DIMISSIÓ

La decisió que va prendre divendres passat Díez-Picazo de reclamar al Ple de la Sala per estudiar si aquest "gir jurisprudencial ha de ser o no confirmat" davant "la seva enorme repercussió econòmica i social", ha fet que Jutgesses i Jutges per a la Democràcia exigeixi la seva dimissió en considerar que és l'"únic i exclusiu" responsable de generar un "desconcert en la ciutadania".

En aquest mateix sentit, una altra de les associacions, Francisco de Vitòria, ha demanat al president de la Sala que doni explicacions i "aclareixi" què passarà després de la reunió dels 31 magistrats. Segons aquests jutges, aquest comunicat "crea confusió i no contribueix a la imatge de la independència del Poder Judicial".

Ambdues associacions critiquen que el Ple hagi estat convocat després de donar-se a conèixer la sentència que establia que el pagament d'aquest impost ha de ser assumit pels bancs i no abans, quan Díez-Picazo era "coneixedor" que aquest assumpte seria revisat. El president de la Sala va signar el passat 15 de gener l'acte d'admissió a tràmit del recurs presentat per l'Empresa Municipal de l'Habitatge de Rivas Vaciamadrid (Madrid), que ha causat l'última decisió sobre aquest tribut.

En aquest acte --recorda una de les associacions-- ja es va assenyalar que "(...) el recent criteri contrari marcat per la Sala Primera ha obert un debat doctrinal que requereix una nova resposta per part d'aquest Tribunal Suprem, sobretot quan es tracta d'una matèria que afecta a un gran nombre de situacions i té una important transcendència social, més enllà del cas objecte del procés".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés