Actualitzat 22/10/2015 16:59

La majoria de CCAA es rebel·len contra Hisenda, que imposa els objectius de dèficit i deute 2016-2018

MADRID, 8 jul. (EUROPA PRESS) -

Un total de nou Comunitats Autònomes ha votat en contra dels objectius de dèficit i deute per al trienni 2016-2018 en el Consell de Política Fiscal i Financera celebrat aquest dimecres, en què el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques ha utilitzat a segona volta la seva majoria per aprovar les xifres; altres sis vots s'hi han mostrat a favor i hi ha hagut una abstenció.

Els objectius han tirat endavant en segona votació, en què el Ministeri té el 51% dels vots, i es mantenen segons allò proposat per Hisenda: el dèficit del 0,3 per a 2016, del 0,1 per a 2017 i 0 per a 2018.

Les nou autonomies que han rebutjat les xifres són Canàries i Catalunya i les set governades pel PSOE: Castella-la Manxa, Aragó, Extremadura, Astúries, Balears, Comunitat Valenciana i Andalusia.

Les que han votat a favor són les quatre governades pel PP excepte Castella i Lleó: la Rioja, Galícia, Madrid i Múrcia, així com Ceuta-Melilla; la Junta que dirigeix Juan Viciente Herrera ha optat per l'abstenció, y Cantàbria, Navarra i El País Basc no han participat en la votació.

Els governs crítics han coincidit en acusar Hisenda d'imposar un repartiment del dèficit entre administracions que perjudica les comunitats i beneficia, segons la seva opinió, l'Estat, al qual dóna més marge quan són elles les que assumeixen les polítiques més costoses: educació, sanitat i serveis socials.

UNA ADMINISTRACIÓ CENTRAL "SOBRADA"

El conseller català, Andreu Mas-Colell, ha insistit en les seves crítiques a aquest objectiu "irreal i il·legal", a més d'injust.

"Insistirem en no acceptar-lo i que es revisi", ha dit, y ha explicat que ha exigit que el pròxim Consell de Política Fiscal encarregui a l'Autoritat Fiscal Independent un informe sobre aquest repartiment de dèficit.

També ha criticat que la millora d'ingressos tributaris no es reparteixi entre les autonomies, amb més avenços del sistema de finançament o amb un altre calendari de devolució de liquidacions d'exercicis anteriors.

"És molt inapropiat que aquest any estiguin augmentant els ingressos tributaris, que el govern espanyol estigui disposant d'ells per a finalitats diverses, com reduir impostos, i que les comunitats no vegin res", ha exposat.

Segons la seva opinió, els anuncis de rebaixes fiscals que fa el Govern de Mariano Rajoy donen tota la impressió que l'administració central va un tant sobrada: "Per aquí han de venir els ajustos", ha reclamat.

CRÍTICA SOCIALISTES

Els governs socialistes han votat en bloc en contra. L'andalusa María Jesús Montero ha acusat al Ministeri d'Hisenda d'"insensibilitat" per imposar el seu vot de qualitat en la segona votació per aprovar les xifres contra la majoria de CA.

El responsable d'Hisenda i Administració Pública d'Aragó, Fernando Gimeno, considera que "no es pot demanar" a les comunitats autònomes, les Administracions que gestionen la sanitat, l'educació i els serveis socials, que passin d'un objectiu de dèficit del 0,7% a un del 0,3%. Segons la seva opinió, és "inadmissible" que el Govern exigeixi retallades mentre parla d'una situació econòmica tan positiva a nivell general.

Per al conseller d'Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat valenciana, Vicent Soler, el repartiment del dèficit que proposa l'executiu central és absolutament injust per a les autonomies, les quals ja han fet "tots els sacrificis" que podien fer.

Després d'assenyalar que el problema de la seva comunitat i de moltes altres és la falta d'ingressos i que això se soluciona amb un nou sistema de finançament, ha demanat al Govern que, mentre no es canviï el sistema, habiliti "alguna solució" abans que les comunitats caiguin en un "abisme fiscal" que els impedeixi finançar serveis bàsics.

La conillera de les Illes Balears, Cristina Cladera, s'ha sumat a aquestes crítiques i ha exigit una millor distribució "vertical" entre l'administració central, les comunitats autònomes i els ajuntaments.

Des de Castella-la Manxa, el conseller Juan Alfonso Ruiz ha qualificat d'esforç "exagerat" el que s'exigeix a les autonomies i ha avisat que aquesta mesura "no contribueix en res a l'estat del benestar" que les comunitats han de garantir als seus ciutadans.

A més, ha censurat que aquesta exigència es contraposa a les rebaixes fiscals anunciades pel president del Govern, Mariano Rajoy, segons la seva opinió de marcat caràcter "electoralista".

"Si té marge per fer rebaixes fiscals, ha de contribuir més al dèficit que correspon a l'Estat", ha proclamat.

També s'ha oposat el conseller de les Canàries, Javier González Ortiz, qui ha qualificat de "poc seriós" haver de pronunciar-se sobre els objectius d'estabilitat sense conèixer els ingressos previstos per al pròxim any.

González Ortiz ha utilitzat a més el seu últim torn per tornar a demanar al ministre una reforma del sistema de finançament, des de la "legitimitat" de representar a una comunitat que va complir els objectius en 2014.

EL VOT DISSIDENT DE CASTELLA I LLEÓ EN EL PP

Castella i Lleó ha trencat el vot a favor de les comunitats governades pel PP a la proposta del Ministeri i ha optat per l'abstenció.

Considera que els límits de dèficit impostos per Montoro són "molt exigents" i no s'adapten a l'estructura de despesa pública que han d'assumir les autonomies, el que farà molt difícil que la comunitat pugui complir-los, segons ha avançat la consellera Pilar del Olmo.

Tot i això, ha reconegut el benefici que els suposa l'augment "important" de les lliures a compte i la liquidació positiva que rebrà la comunitat corresponent a l'any 2013, que els permetrà tenir més fons el pròxim exercici.

Tant la Comunitat de Madrid com Múrcia, Galícia i la Rioja s'han mantingut en el vot a favor. La madrilenya Engracia Hidalgo ha defensat que la sendera d'estabilitat "ha permès que aquest país hagi sortit de la crisi".

"Aquesta és la clau del creixement, el pilar bàsic", ha dit en aquest mateix sentit el conseller murcià, Andrés Carrillo.

Ha assegurat a més que ha arrencat al ministre el compromís que es reuneixi pròximament el comitè tècnic per a la valoració del sistema de finançament, amb l'objectiu d'estudiar una modificació del sistema i "de manera molt ràpida" posar en marxa un nou.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés