Actualitzat 08/12/2017 11:53

Madrid té els hotels gairebé al complet mentre a Barcelona baixa l'ocupació durant el pont

Recurs d'hotels, turisme, hotel
EUROPA PRESS

   MADRID, 8 des. (EUROPA PRESS) -

   El pont de la Constitució serà un any més "molt positiu" per als hotels madrilenys ja que la capital atreu un elevat nombre de visitants que desitgen gaudir de la màgia del Nadal, l'encesa de les llums i de les compres nadalenques.

   Per contra, preocupa el nivell de reserves que es maneja a Catalunya per a aquest pont de desembre, on les previsions d'ocupació cauen un 15%, centrades en viatges dels residents i viatgers nacionals.

   Així els hotels de la capital confien superar el 85% d'ocupació previst el passat any; fa una setmana les xifres superaven ja el 75%, segons dades de l'Associació Empresarial Hotelera de Madrid (AEHM) que assegurava que els establiments de la resta de la Comunitat s'anoten una ocupació del 60% per a aquestes dates.

   En tots dos casos, es produeix un increment en les reserves del 4% i gairebé del 20%, respectivament, en comparació del mateix període del 2016 quan aquestes xifres van ser de 72,29% i del 49%, segons les dades de l'Associació.

   Per al pont de la Constitució d'aquest any, la patronal hotelera de Madrid estima que els establiments situats a l'ametlla de la capital arribin a un 90% d'ocupació impulsats per les reserves d'última hora, ja que és una tendència a l'alça que cada any cobra un major pes.

L'OCUPACIÓ CAU A BARCELONA

   El Gremi d'Hotels de Barcelona ha rebaixat en un 15% la previsió d'ocupació prevista per a aquest pont de la Inmaculada; segons els seus càlculs fins al diumenge els establiments de Barcelona estaran treballant al 45% de la seva capacitat davant d'unes dades del 60% registrats durant el pont del passat any.

   Unes dades que confirmen l'enquesta d'Ocupació Turística, realitzada per Turespaña, que analitza el nivell de reserves dels ponts: aquest any es preveuen millores d'ocupació respecte al pont de la Constitució del passat any en tota Espanya, excepte a Catalunya.

   A Catalunya s'espera que durant el pont de desembre l'ocupació hotelera arribi al 56%, fet que suposa un 13% menys que el que s'esperava el 2016 (65%) i més de deu punts menys que la mitjana nacional. Només dues comunitats autònomes compten amb previsions menors d'ocupació: Galícia (54%) i Múrcia (54%).

   A l'octubre, la facturació hotelera a Barcelona va caure una mitjana del 13%, segons dades recaptades pel Gremi d'Hotels de Barcelona entre els seus més de 400 establiments associats.

   Malgrat que el sector va aconseguir mantenir-se a l'agost i al setembre, a l'octubre l'ocupació es va situar en un 83%, davant del 90% del mateix mes de l'any anterior, i el preu mitjà ha caigut nou euros, passant dels 156 als 147 euros.

PÈRDUA D'INGRESSOS I D'OCUPACIÓ

   Al desembre, la caiguda d'ingressos en els allotjaments de Barcelona s'accentuarà amb un descens de fins al 15%, i es mantindrà durant el primer trimestre de l'any 2018 amb taxes a la baixa del 10% en hotels, segons les previsions que maneja Exceltur.

   Aquest descens, que també afectarà al transport de passatgers i 'rent a car', es deu a la presència d'un perfil de turista més vacacional i a l'aturada de la temporada de congressos pel Nadal, així com a la incertesa associada a les eleccions del 21-D.

   El 'lobby' turístic ha advertit que els menors nivells d'activitat turística començaran a incidir sobre l'ocupació, amb ajustos de plantilla de reducció del 8,2% del seu personal respecte als nivells d'ocupació d'un any abans.

    Quant a les empreses de lloguer de cotxes preveuen una reducció del 5% del personal.

   També l'Informe de Vacances d'Hivern 2017 del portal TripAdvisor constata la pèrdua d'atractiu de Barcelona dins del 'top' de les capitals del turisme.

   Així, mentre el 2016 era la cinquena ciutat més desitjada per viatjar pels espanyols, aquest any ha caigut a la desena posició per darrere de Madrid, Tenerife, Londres, Gran Canària, Lanzarote, Nova York, París, Sevilla o Roma.

ANDALUSIA S'OMPLE DURANT EL PONT

   Andalusia preveu registrar un grau d'ocupació mitjana del 68,4% de les places durant el proper pont de la Constitució i de la Inmaculada, segons dades de la Conselleria de Turisme i Esport andalús.

   Entre les vuit províncies, sobresurt Còrdova, que és la que espera millors resultats amb una ocupació del 82,1%, seguida de Huelva, amb el 82%. També destaquen Sevilla i Jaén, amb una expectativa del 79,4% i del 73,2% per al període.

   Per la seva banda, a Granada els establiments hotelers preveuen cobrir el 73,2% de les places, a Cadis el 72,6%, a Màlaga el 59,8% i a Almeria el 50,1%.

   En el sondeig es reflecteix també que més del 44% dels empresaris andalusos opinen que el pont festiu oferirà resultats millors que els de l'any anterior, mentre que un altre 43% creu que no hi haurà variació.

   Les províncies més optimistes són Sevilla, Còrdova i Cadis, ja que el 86,9%, el 61,5% i el 58,4% dels establiments esperen millor ocupació; mentre que la resta mostra una percepció més moderada.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés