Actualitzat 22/10/2015 16:18

L'Íbex-35 s'enfonsa un 2,17%, fins a 11.359 punts, i acumula una caiguda setmanal del 3,31%

El Ibex pierder un 3,31% semanal y protagoniza la peor semana desde enero
EUROPA PRESS

MADRID, 17 abr. (EUROPA PRESS) -

L'Íbex-35 s'ha enfonsat un 2,17% al tancament de la sessió d'aquest divendres, fet que ha portat el selectiu a continuar per sota de la cota psicològica dels 11.400 punts (11.359,4), la caiguda més gran des del 9 de gener, quan va recular un 3,91%.

Amb aquesta caiguda, l'índex ha acumulat un retrocés setmanal del 3,31% i s'ha unit a la tendència general d'Europa, on les principals places han viscut la pitjor setmana des de començament d'any.

Al mercat de deute, la prima de risc s'ha col·locat a 136,2 punts bàsics, amb la rendibilitat del bo a deu anys en l'1,393%. Al mercat de divises, l'euro s'intercanviava a 1,0775 dòlars.

Banc Sabadell s'ha consolidat com el pitjor valor de la jornada, amb una caiguda del 4,28%, seguit de BME (-3,7%) i OHL (-3,6%). Tampoc han aconseguit mantenir el tipus Grífols, que ha cedit un 3,31%, i ACS (-3,18%). Tan sols dos valors han aconseguit tancar la sessió en positiu: Red Eléctrica, que ha repuntat un 0,5%, i Jazztel, que cotitzava gairebé pla.

Els 'pesos pesants' del selectiu s'han tenyit de vermell, encapçalats per Santander i Inditex (-3,016%). BBVA ha cedit un 2,45%, Iberdrola un 1,4%, Repsol un 1,14%, Telefònica, un 0,84% i Endesa, un 0,611%.

La setmana ha estat especialment negativa per a la construcció i les telecomunicacions, tal com mostra l'evolució de valors com ACS, Abengoa o Abertis, que en la jornada d'aquest divendres s'han anotat una pèrdua superior al 3%. També ha estat significativa la caiguda d'IAG, en línia amb la pujada del cru.

PITJOR SETMANA DE L'ANY A EUROPA

En aquest context, l'Íbex-35 s'ha sumat a la tendència baixista que ha imperat a Europa, amb el retrocés d'un 2,53% a Frankfurt, un 1,59% a París i un 1% a Londres.

L'estrateg de mercats d'IG Daniel Pingarrón ha assenyalat que les borses europees han tancat aquest divendres la pitjor setmana del 2015, amb descensos d'entre el 4% i el 5% a causa, entre d'altres coses, de l'augment de la incertesa sobre Grècia, que ha provocat una ampliació de les primes de risc perifèriques, ha augmentat la rendibilitat del deute d'aquests països, i ha portat el preu del bo alemany a màxims històrics.

Una altra de les circumstàncies que han afectat les places europees ha estat que el canvi euro-dòlar ha abandonat la seva tendència baixista estructural, i s'han registrat diversos rebots en les últimes dates, provocats per una menor fortalesa del dòlar. També ha influït el "fortíssim 'ral·li'" que han desenvolupat els índexs europeus fins aquest divendres, que han propiciat la recollida de beneficis.

Pingarrón ha indicat que Grècia seguirà jugant un paper molt important la setmana que ve, amb la reunió de l'Eurogrup del dia 24. El país grec, segons ha recordat l'analista, tindrà la capacitat de reconduir la situació "o donar pas a una correcció significativa".

GRAN PRESSIÓ VENEDORA

Per la seva banda, l'analista d'XTB, Francisco Sánchez-Matamoros, ha explicat a Europa Press que els parquets nacionals han viscut aquesta setmana unes jornades de "gran pressió venedora" després d'instaurar-se la incertesa amb la rebaixa d'avaluació de Grècia. "La superació dels 11.800 punts de dilluns passat simplement va ser un miratge en una setmana marcada per la recollida de beneficis", ha afegit.

Així, l'Íbex-35 ha perdut els principals suports de curt termini, tot i que Sánchez-Matamoros ha precisat que aquestes correccions són "normals" i serveixen per pair les pujades de les últimes setmanes.

Per a la setmana que ve l'expert espera un entorn de mercat diferent per a la renda variable espanyola, "en què s'hauria d'instal·lar la volatilitat". Per tot això, augura que les pròximes sessions podrien començar amb una situació vacil·lant en què el selectiu tocaria el suport dels 11.100 punts.

"La visió per a l'Íbex-35, una vegada tornem a la normalitat, és que la tendència alcista segueixi predominant en el mitjà termini i tornem a veure nivells de màxims anuals", ha conclòs Sánchez-Matamoros.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés