Actualitzat 23/10/2018 12:48

L'economia catalana creixerà un 2,5% el 2018 i un 2,3% el 2019, segons el BBVA

Miguel Cardoso i Xavier Llinares (BBVA)
EUROPA PRESS

La incertesa política, els atemptats i altres "xocs" van impedir crear 30.000 llocs de treball

BARCELONA, 23 oct. (EUROPA PRESS) -

L'economia catalana mantindrà la seva tendència de creixement i augmentarà un 2,5% aquest 2018 i un 2,3% el 2019, un bienni en què es preveuen crear 130.000 llocs de treball i reduir la taxa d'atur fins al 10% a finals de l'any vinent.

Així ho han explicat aquest dimarts en la presentació de l'últim informe 'Situació Catalunya' l'economista en cap per a Espanya del BBVA Research, Miguel Cardoso, i el director Territorial del BBVA, Xavier Llinares.

D'aquesta manera, l'economia catalana assoleix sis anys de creixement anual amb una mitjana del 2,9%, sis dècimes per sobre del creixement mitjà des del 1981.

Cardoso ha destacat que les previsions de creixement de Catalunya estan en línia amb les del conjunt d'Espanya, on preveu un creixement del PIB del 2,6% aquest 2018 i d'un 2,4% el 2019: "S'ha reduït la bretxa entre Catalunya i Espanya".

Ha sostingut que, malgrat que l'economia catalana segueix creixent, sí s'ha advertit una desacceleració, que també s'ha traduït en l'ocupació, encara que s'està lluny d'un "estancament" de cara al període entre 2018 i 2019.

Així, el creixement econòmic es veurà reforçat per les exportacions de béns, una política fiscal expansiva i el bon funcionament del sector immobiliari, la qual cosa també es tradueix en el dinamisme de l'ocupació en el sector de la construcció.

Entre els riscs per a l'economia catalana figuren un menor creixement de la demanda interna, el repunt del preu del petroli i una ralentització del creixement del sector turístic per l'augment de preus i la competència d'altres destinacions alternatives.

Cardoso també ha explicat que, en absència dels "xocs" que es van produir durant el segon semestre del 2017, com la incertesa política, els atemptats terroristes d'agost, així com altres factors externs i canvis regulatoris en el sector turístic, l'economia catalana podria haver creat 30.000 llocs de treball addicionals aquest any.

El sector més afectat per aquests llocs de treball que es van deixar de crear ha estat el dels serveis, mentre que la indústria s'ha vist positivament afectada per les exportacions de béns.

"Puc estimar que hi ha un comportament diferencial de Catalunya respecte la resta de comunitats, perquè l'economia catalana s'ha vist colpejada per diversos 'xocs', encara que és difícil saber el pes de cadascun d'ells", ha apuntat.

IMPOST SOBRE LES HIPOTEQUES

Preguntat per l'impacte que pot tenir sobre l'economia el canvi de criteri en l'impost sobre els actes jurídics documentats (impost sobre hipoteques) --el Tribunal Suprem en decidirà el criteri definitiu el 5 de novembre i, per tant, si ha d'abonar-lo el client o el banc--, Cardoso ha indicat que "la incertesa és negativa".

"Tindrà un impacte negatiu a curt termini, però és prematur fer-ne una avaluació encara. La farem quan tinguem els detalls de la decisió final", ha afegit.

Per la seva banda, Llinares ha declinat fer declaracions sobre aquest assumpte i ha defensat que "es tracta d'una qüestió que afecta tot el sector".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés