Actualitzat 22/10/2015 17:10

L'Autoritat Fiscal demana aplicar mesures a set comunitats que incompliran el dèficit

Extremadura, Catalunya, València i Múrcia podrien registrar un dèficit de més del 2%

MADRID, 5 des. (EUROPA PRESS) -

L'Autoritat Fiscal Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) demana al Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques que activi les mesures preventives previstes a la Llei d'Estabilitat Pressupostària a set comunitats que previsiblement incompliran l'objectiu de dèficit d'aquest any i que, per tant, també tenen possibilitats d'incomplir-lo l'any que ve.

Aquesta és la primera vegada que l'Autoritat Fiscal trasllada al Ministeri d'Hisenda i Administracions la necessitat d'aplicar la llei d'estabilitat després d'analitzar les línies fonamentals dels Pressupostos del 2015 de les diferents regions.

En concret, l'Autoritat Fiscal garanteix que quatre comunitats no compliran l'objectiu de dèficit d'aquest any (1%) i que patiran un desviament d'un mínim d'un punt: Extremadura, Catalunya, Comunitat Valenciana i Múrcia.

D'altra banda, Castella-La Manxa, Andalusia i Balears presenten un risc elevat d'incompliment, amb un desviament d'unes tres dècimes respecte a l'objectiu.

En aquest context, el president de l'Autoritat Fiscal, José Luis Escrivá, ha enviat una carta al secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, per demanar-li que activi les mesures preventives previstes a l'article 19 de la llei.

Aquest article inclou tres tipus de mesures: preventives, amb les quals es pretén evitar les possibles desviacions; correctives, limiten les operacions d'endeutament quan ja s'ha produït l'incompliment; i coercitives, que passen per diferents mesures fins a arribar a la intervenció.

Les mesures preventives que demanda l'Autoritat Fiscal consisteixen en advertències motivades a l'administració responsable prèvia audiència de la mateixa. Formulades aquestes advertències i fetes públiques, l'administració incomplidora té un mes per adoptar mesures. De no fer-ho, s'activen les mesures correctives que consisteixen en la presentació d'un Pla Econòmic Financer (PEF).

Segons l'Autoritat Fiscal, seria convenient aplicar ja les mesures preventives i fer aquestes advertències motivades tenint en compte la proximitat del tancament de l'exercici i amb la finalitat que es puguin posar en marxa els mecanismes de correcció sense esperar a la constatació de la possible desviació, que no es coneixerà fins al març.

APLICAR LES MESURES COM MÉS AVIAT MILLOR

De fet ja hi ha quatre PEF del 2013 pendents d'aprovar, les fonts de l'AIReF creuen que es poden aprofitar aquests plans per incloure mesures de correcció per al 2014, perquè s'aprovin ja en el pròxim Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF).

Segons la seva opinió, esperar a conèixer el tancament de l'any suposa endarrerir molt les mesures, que a més podrien arribar encara més tard si es té en compte que el 2015 serà un any d'eleccions, canvis de Govern i demores en la presa de decisions.

Malgrat que només aquestes set comunitats presenten riscos de desviament, l'Autoritat Fiscal adverteix que totes arriben al tancament del 2014 de manera molt ajustada, sense marge en despesa per a qualsevol imprevist i amb certa desviació en els ingressos, sobretot pel comportament dels impostos propis.

A més, es veu una disminució dels recursos del sistema de finançament, un elevat pes de les despeses financeres per interessos i una relaxació de les mesures d'ajust adoptades en anys anteriors; tot això, tal com han explicat les fonts, fa que complir l'objectiu de l'1% per al tancament de l'any sigui molt difícil.

TAMPOC ES COMPLIRÀ L'OBJECTIU DEL 2015

Amb vista al 2015, l'Autoritat Fiscal considera que l'objectiu del 0,7% és "extraordinàriament difícil", pel que assegura que la probabilitat d'incompliment és molt elevada, d'aquí la importància de començar a actuar com més aviat millor contra el desviament del 2014.

Els informes de l'Autoritat Fiscal detallen la situació i els riscos de cada comunitat. En el cas d'Extremadura, la pròpia regió ha reconegut ja que tancarà l'any amb un dèficit de l'1,5%, xifra que l'AIReF eleva fins al 2% per la mala evolució de l'Impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats (ITP-AJD).

El 2015, a més del problema que suposa la desviació del 2014, veu riscos en els ingressos de capital i la despesa del sistema de salut.

CATALUNYA PODRIA SUPERAR EL 2%

Catalunya, per part seva, també es desviarà considerablement de l'objectiu fixat per a aquest any (un mínim d'un punt) pels menors ingressos d'ITP-AJD, d'algunes concessions administratives i l'alienació d'inversions reals.

El 2015, la comunitat probablement es desviarà també pel punt de partida del 2014 i el risc que suposen alguns fons de l'Estat, com la partida del sistema de finançament, la compensació per l'Impost de Dipòsits o les inversions estatutàries.

El desviament de la Comunitat Valenciana el 2014 es deurà, sobretot, a l'ingrés de fons de l'Estat menors als previstos inicialment sobre el sistema de finançament i la compensació per l'Impost als Dipòsits.

Aquestes mateixes raons i el desviament d'aquest any dificultaran el compliment de l'objectiu del 2015.

Múrcia es desviarà del seu objectiu d'aquest any per la menor alienació d'inversions reals, l'evolució de l'ITP-AJC, els menors ingressos de taxes i preus públics i l'evolució de la despesa corrent.

L'any que ve, aquest desviament del 2014 i els riscos que impliquen l'ITP-AJD, l'Impost de Successions i Donacions i la previsió de despeses complicaran l'objectiu del 0,7%.

RISC MÉS BAIX A ALTRES TRES COMUNITATS

Tot i que el risc sigui menor a les tres regions pendents, l'Autoritat Fiscal creu que Castella-La Manxa també tindrà dificultats per complir aquest any per la inexecució que s'havia previst en el pressupost de despeses i que sembla no dur-se a terme, així com per l'evolució d'alguns impostos i inversions.

Aquesta situació farà que la regió es desviï també previsiblement l'any que ve.

El cas d'Andalusia és una mica diferent a la resta, ja que la regió té cert risc d'incompliment, tot i que depèn, sobretot, que li doni temps a formalitzar una operació de lease-back que té prevista per a aquest any, de com es formalitzi aquesta operació (si compte o no per reduir el dèficit) i que pugui certificar la recepció d'uns fons comunitaris.

El 2015, a més del que ocorri amb aquestes operacions, hi haurà riscos també pels recursos que es rebran del sistema de finançament i per l'ajust per obligacions pendents d'imputar el pressupost.

Finalment, Balears es pot desviar aquest any per la tensió pressupostària que presenta a l'escenari de les despeses i unes transferències de capital de l'Estat que no acaben de formalitzar-se.

Aquestes transferències pel conveni de carreteres signat el 2004 suposen també un risc per a l'objectiu del 2015.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés