Actualitzat 16/07/2018 10:54

L'addicció al mòbil pot provocar insatisfacció i problemes emocionals i de salut: consells per un ús responsable

Addicció al mòbil
PIXABAY

MADRID, 15 Jul. (EDIZIONES/Portaltic)

Amb el pas dels anys han augmentat les hores que els usuaris dediquen als 'smartphones', i l'ús excessiu arriba fins i tot a generar addiccions que poden evitar-se amb unes simples pautes que qualsevol pot seguir, i que ajudaran a evitar problemes emocionals, socials i de salut.

L'últim estudi de Rastreator, el comparador en línia, assenyala que 7,6 milions d'espanyols es consideren addictes al seu 'smartphone', l'utilitzen una mitjana de tres hores i 51 minuts al dia. Aquestes dades posen de manifest un creixement en l'ús dels telèfons que en ocasions pot resultar perjudicial pels seus usuaris.

El doctor en Psicologia i Ciències de la Conducta i expert en addiccions a les noves tecnologies, Daniel Peña, explica que l'ús abusiu dels 'smartphones' actua com una espècie de "lladre silenciós i astut", ja que, sense que els seus amos siguin conscients, aquests dispositius "roben temps, energia i atenció", i arriba en ocasions a "empobrir les relacions personals" i a fer "menys eficaces les persones en les seves metes".

Peña afegeix que el "robatori" efectuat per aquests dispositius pot generar des d'una sensació d'"insatisfacció vital" fins a problemes "emocionals i de salut". En aquest sentit, el psicòleg aporta una sèrie de consells per no arribar al punt de ser addictes al telèfon mòbil, que comencen pel fet que l'usuari es conegui a si mateix, ja que el comportament difereix segons la personalitat de cadascun.

L'especialista recomana marcar-se períodes en els quals revisar el 'smartphone', mentre s'assignen uns altres en els quals estigui prohibida la seva utilització. L'expert desaprova prohibir-se l'ús d'una manera radical, ja que podria tenir lloc un "efecte rebot" amb pitjors conseqüències.

En aquest sentit, Peña aconsella investigar sobre les raons que porten un usuari a utilitzar el seu terminal, en un intent per rebutjar hàbits tòxics i exercir autocontrol en les etapes inicials. Un exemple d'això és col·locar el telèfon en un lloc llunyà per reduir la temptació. L'expert també suggereix la realització d'activitats que millorin la capacitat d'atenció, com és el cas del 'mindfulness' --concepte que fa referència a la consciència plena de la meditació budista--.

En ocasions les persones pateixen de FOMO, o la por a perdre's quelcom, i actuen de manera irracional. En aquest sentit, el psicòleg recomana també aplicar la racionalitat, és a dir, intentar analitzar la situació i veure si realment el que ofereix el telèfon és tan important com per canviar les nostres emocions d'una manera negativa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés