Actualitzat 22/10/2015 17:05

Junts pel sí aposta per crear una desena d'estructures d'Estat i reforçar les existents

S'oferirà als funcionaris integrar-se a l'administració d'un Estat català

BARCELONA, 9 set. (EUROPA PRESS) -

El president del Comissionat per la Transició Nacional, Carles Viver Pi-Sunyer, número 71 de la llista de Junts pel sí, ha apostat aquest dimecres per impulsar una desena d'estructures d'Estat per avançar cap a una Catalunya independent i reforçar, amb més recursos econòmics, personals, materials i competencials, les ja existents.

A la presentació de l'informe sobre estructures d'Estat que la candidatura ha fet al Saló del Tinell, ha assegurat que són relativament poques les que hauran de crear-se un altre cop, com una Agència de Protecció de la Seguretat Social, un Banc Central i el Servei Postal, però sí caldrà reforçar les que ja s'han impulsat.

En relació amb les estructures ja existents, ha assegurat que hi ha molta feina --"el 28S no seurem a una taula amb un full en blanc"--, i que durant els 18 mesos del procés constituent que s'iniciï si guanyen els independentistes es pot avançar sense que es produeixin impugnacions per part de l'Estat a l'hora de reclutar personal o de redactar projectes de llei, sempre que aquests no es portin de moment al Parlament per a la seva aprovació.

A l'àmbit del benestar, una de les principals estructures d'Estat a impulsar és l'Agència Catalana de la Seguretat Social juntament amb l'Administració Tributària, que haurà de reforçar-se així com altres vinculades amb la salut, ensenyament, immigració, relacions laborals i cultura.

En aquests àmbits, segons Pi-Sunyer, caldrà reforçar organismes que ja disposa la Generalitat a través de modificacions de decrets d'estructures de departaments, creant així una direcció general nova en salut sobre medicaments i productes sanitaris, una altra de planificació i investigació i per ampliar la secretaria de salut pública a tot el relatiu a sanitat exterior.

En ensenyament, ha precisat que la Generalitat ha d'assumir la gestió de les beques i les ajudes que es puguin prestar a tots els nivells, en relacions laborals es podrà definir un marc propi, i en el marc de la cultura caldrà impulsar una llei de propietat intel·lectual, entre d'altres.

EXTERIORS

En el capítol d'estructures d'Estat de governança, ha explicat que caldrà crear una Conselleria d'Exteriors en un començament, que haurà de convertir-se en Ministeri si Catalunya s'independitza, desplegar les delegacions a l'exterior i preparar-les perquè es converteixin en una xarxa diplomàtica i consultar així com impulsar el servei exterior i reforçar la representació permanent de la Generalitat davant de la UE.

La candidata de Junts pel sí Elisenda Paluzié ha relatat les estructures d'Estat econòmiques bàsiques, com ara la Hisenda pròpia sobre la qual treballen des de fa temps, prenent com a referència la sueca i l'australiana, la creació d'una agència catalana de la propietat immobiliària, i el desenvolupament d'un banc públic al servei de l'economia productiva, per al que se servirien de l'actual Institut Català de Finances (ICF).

BANC CENTRAL I INFRAESTRUCTURES

També ha concretat que caldria crea un Banc Central de Catalunya com tenen tots els països de la UE, i que estigués integrat al BCE, i la necessitat d'assumir a l'àmbit de les infraestructures la gestió de tota la xarxa de ferrocarrils en un sol organisme, la de carreteres en mans de l'Estat i fer una gestió individualitzada dels quatre aeroports catalans.

Pi-Sunyer ha explicat que oferiran als funcionaris de l'Estat integrar-se a l'administració d'una Catalunya independent per cobrir les places que es necessitaran per gestionar les estructures d'Estat que s'impulsin, tot i que no ha xifrat el número total que es requerirà.

Sí ha detallat que se'ls respectarà tots els seus drets, i que on es necessitarà més personal, entre 2.500 i 3.000, serà per cobrir l'Agència Catalana de la Seguretat Social, mentre que per al Banc Central han calculat que precisaran de 80 persones, i d'un centenar per a l'Autoritat Catalana d'Inversions i Mercats.

"Econòmicament el projecte és perfectament viable, legalment és perfectament creïble perquè la construcció del marc legal en què treballem ofereix plenes garanties, i políticament és un projecte perfectament responsable", ha tancat el candidat de Junts pel sí el 27S, Raül Romeva, present també a l'acte.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés