Actualitzat 12/12/2018 13:46

José Luis Bonet, reelegit president de la Cambra de Comerç fins al 2022, demana una millora de finançament

José Luis Bonet al Fòrum Empresarial Espanya-l'Índia
EUROPA PRESS - Archivo

Maroto es compromet a crear un grup de treball amb les comunitats per millorar la llei de les cambres

MADRID, 12 des. (EUROPA PRESS) -

El ple de la Cambra de Comerç d'Espanya ha reelegit José Luis Bonet com a president de l'organisme per un nou mandat de quatre anys, pels quals veu "veritablement urgent" una revisió del sistema de finançament per compensar les funcions públiques que exerceix, perquè l'actual "pot arribar a comprometre la viabilitat del sistema de cambres espanyol".

D'aquesta manera, Bonet, de 77 anys d'edat, que va arribar a la presidència de la Cambra de Comerç d'Espanya el novembre del 2014, ha estat elegit pel ple, amb 62 vots a favor i un en blanc, per quedar-se al capdavant de l'organisme quatre anys més, fins al 2022.

Durant la seva intervenció, Bonet ha advertit que la "principal llacuna" de l'organisme és el finançament, que actualment procedeix gairebé en la seva majoria d'aportacions voluntàries de les grans empreses encara que assumeix comandes per dur a terme funcions públiques, un aspecte que "pot arribar a comprometre la viabilitat del sistema de cambres".

Per això, veu "veritablement urgent" una revisió del sistema de finançament per compensar les funcions públiques que exerceix.

Bonet ha agraït la "confiança" dipositada pel ple en renovar el seu suport a la seva persona, així com pel Comitè Executiu, el Govern d'Espanya i el rei Felip VI, i ha repassat alguns dels "assoliments" aconseguits en aquests quatre anys, en els quals s'han constituït 13 comissions, a les quals se sumaran dues més en les properes setmanes: de finançament i R+D.

En aquests quatre anys més de 400.000 pimes s'han beneficiat de manera directa o indirecta dels programes de la Cambra de Comerç d'Espanya, que ha assessorat 50.000 emprenedors (pimes i autònoms), que han creat unes 12.000 empreses, segons ha detallat Bonet.

A més, ha apuntat que en aquests quatre anys s'han celebrat més d'un centenar de trobades empresarials en les quals han participat més de 5.000 empreses per donar suport a la internacionalització de l'empresariat espanyol, i en el període 2014-2020 rebrà més de 400 milions d'euros que arribaran a tot el teixit productiu, fonamentalment per donar suport a les pimes.

ELS SEUS 20 OBJECTIUS

De cara al futur, Bonet ha indicat que es reforçaran les funcions de l'organisme per aconseguir noves comandes públiques de gestió, es potenciarà la comunicació social i la posada en valor de les polítiques de RSC, es reforçarà el paper consultiu de la Cambra amb la posada en marxa de noves comissions de treball i es potenciarà el servei d'estudis amb l'elaboració d'informes i anàlisis.

També s'intensificaran les accions destinades a la internacionalització d'empreses, especialment de pimes, es reforçarà la col·laboració amb CEOE i ICEX per a la internacionalització i s'intensificarà la cooperació amb altres ministeris i organismes, alhora que s'impulsarà la digitalització del teixit productiu i es millorarà l'educació "en tots els nivells", amb nous programes d'ocupació.

Així, es constituirà un consell assessor per facilitar "reflexions estratègiques", que potenciarà la xarxa de cambres de comerç a l'exterior i treballarà per aconseguir el reconeixement del Govern de les funcions públiques que exerceix, així com el finançament públic "necessari" per sufragar-les.

Igualment, entre els objectius que es marca Bonet, es fomentarà el desenvolupament de la FP, sobretot la formació dual en pimes; es potenciarà el paper de la dona al món empresarial, i s'escometran accions de suport al projecte de la UE, com el rellançament de l'oficina de la Cambra d'Espanya a Brussel·les. Així mateix, es potenciaran relacions amb organismes com el Banc Mundial, FMI, OCDE o ONU.

Finalment, s'impulsaran noves activitats i iniciatives de col·laboració amb institucions nacionals, es fomentaran les relacions empresarials amb Amèrica Llatina i s'impulsarà l'arbitratge com a element de resolució de conflictes, mitjançant la creació d'una cort d'arbitratge unificada.

NOU COMITÈ EXECUTIU

Juntament amb el mandat del nou president, el ple de la Cambra ha renovat també el Comitè Executiu de l'organisme, format per 32 membres, entre els quals figuren Banc Santander, Inditex, BBVA, Freixenet, Telefónica, Iberdrola, Aena, Grupo Planeta i CaixaBank.

En un acte previ, presidit per la secretària d'Estat de Comerç, Xiana Méndez, s'ha constituït el nou ple, òrgan suprem de govern, que es compon de 78 membres: 28 vocals representants de grans empreses espanyoles, 27 de les cambres de comerç nacionals, dues de les cambres de comerç a l'exterior, nou proposats per les organitzacions empresarials, dos representants de les organitzacions d'autònoms i deu en representació de l'Administració General de l'Estat.

MAROTO ESTUDIARÀ POSSIBLES MILLORES

Així mateix, la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, María Reyes Maroto, ha participat en la clausura de l'acte, en què ha assenyalat que traslladar a la realitat el canvi normatiu de l'organisme del 2014 té "dificultats" i amb el pas del temps es detecten "aspectes de millora", per la qual cosa en el marc de la Conferència Sectorial de comerç interior s'ha adquirit el compromís, amb les comunitats autònomes, de crear un grup de treball per reformar la Llei de Cambres i explorar els àmbits susceptibles de millora.

Maroto ha valorat la col·laboració de la Secretaria d'Estat de Comerç amb les cambres de comerç que, en sis anys de campanyes de dinamització en el petit comerç i de proximitat amb el pla de cambres de competitivitat, ha permès destinar més de 25 milions d'euros, amb més de 143.000 beneficiaris, i ha avançat que es reforçarà amb el pla biennal per a la modernització del comerç per arribar al comerç de proximitat, al qual se sumarà la creació de l'Observatori de Comerç des del proper 19 de desembre.

La ministra ha repassat el paper de la Cambra de Comerç d'Espanya, que durant el darrer any ha ajudat la formació de 100.000 persones, i ha instat a seguir treballant junts per aconseguir que el teixit empresarial espanyol sigui cada vegada "més innovador, sostenible i internacionalizador".

La Cambra d'Espanya, que conserva la naturalesa jurídica de corporació de dret públic, està tutelada pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme i exerceix la representació i coordinació de totes les cambres.

La institució té també assignat el desenvolupament dels Plans de cambres de Competitivitat i Internacionalització de l'economia, en col·laboració amb la xarxa nacional i internacional de cambres i les Administracions Públiques, així com l'impuls de la formació professional dual en col·laboració amb les empreses. D'altra banda, actua en els àmbits de l'emprenedoria o la mediació i l'arbitratge.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés