Publicat 17/10/2017 13:39

La inestabilitat a Catalunya pot restar un punt al creixement del turisme a Espanya el 2017

Turistes davant la Sagrada Família
EUROPA PRESS

Les reserves dels touroperadors registren caigudes a Catalunya al voltant del 20% en el quart trimestre

MADRID, 17 oct. (EUROPA PRESS) -

La inestabilitat política a Catalunya, que ja afecta la demanda turística en aquesta destinació, podria restar un punt al creixement turístic a Espanya des del 4,1% al 3,1% per 2017 en cas que es mantingui la caiguda d'activitat durant el quart trimestre, segons ha advertit avui l'Aliança per a l'Excel·lència Turística, Exceltur, donat el pes de la comunitat autònoma per al conjunt del sector turístic.

El sector turístic català i, especialment Barcelona, sofriria un descens de 1.197 milions d'euros en el volum de negoci en l'escenari més moderat i de fins a 1.796 milions d'euros, en cas d'agreujar-se la caiguda de l'activitat al 30% de seguir amb l'actual tendència en el conjunt de l'activitat, després de registrar un descens del 20% de les reserves arran de l'1-O.

El 'lobby' turístic, que agrupa una trentena d'empreses del sector, ha constatat la caiguda d'activitat del 20% a Catalunya --primera comunitat receptora de turistes estrangers a Espanya--.

Exceltur adverteix que això podria presagiar per al quart trimestre una deterioració econòmica més que impredictible, amb efectes induïts "molt negatius" sobre l'ocupació (405.000 persones en total) i sobre altres sectors afectats pels efectes arrossegats de la principal activitat econòmica de Catalunya.

La inestabilitat política existent a Catalunya i les creixents incerteses sobre la seva evolució, al costat de possibles nous altercats, ha provocat ja una caiguda en el conjunt de l'activitat turística a Catalunya del 15% en els últims quinze dies i s'anticipa "un impacte més gran" sobre les reserves a futur.

En cas de continuar l'escenari de volatilitat i atès que el valor econòmic del turisme en el quart trimestre a Catalunya s'aproximaria als 6.000 milions d'euros, l'impacte podria oscil·lar entre els 1.197 milions menys d'euros de caure un 20% l'activitat, fins a 1.796 milions, de caure un 30%.

FRE A LA INVERSIÓ I DESVIAMENT A ALTRES DESTINACIONS DE CONGRESSOS

No obstant això, la situació política a Catalunya no ha afectat de moment l'evolució de les vendes i reserves de la resta de destinacions turístiques espanyoles, que segueixen "creixent de forma notable", molt especialment a Madrid que està captant el desviament d'alguns fluxos de turistes i reunions de Barcelona.

Pel que fa a una eventual sortida d'empreses turístiques de Catalunya, Exceltur assenyala que "no té constància" que es vagin a produir canvis en seus socials, encara que sí que ha constatat "un gran fre" en la intenció de realitzar inversions empresarials a la regió, "hem constatat un gran fre sobre aquest tema".

De cara als tres últims mesos, les reserves dels operadors turístics ja registren caigudes a Catalunya entorn del 20%, molt especialment a Barcelona, en plena temporada de congressos i turisme d'oci i de compres.

"Lamentem la creixent inseguretat jurídica vigent a Catalunya pel desafiament sobiranista i la notable deriva en clau turística que això podria comportar si s'allarga el procés d'inestabilitat. Per això realitzem una crida a la recuperació amb urgència del marc institucional i legal sota el qual es pugui dirimir qualsevol aspiració o diferència", ha conclòs el vicepresident executiu d'Exceltur, José Luis Zoreda.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés