El Govern espanyol prohibirà els talls de subministrament elèctrics en onades de fred o de calor

Roda de premsa posterior al Consell de Ministres
Marta Fernández Jara - Europa Press
Publicat 5/4/2019 15:07:24CET

MADRID, 5 Abr. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Ministres, a proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica, ha aprovat aquest divendres l'Estratègia Nacional contra la Pobresa Energètica 2019-2024, en la qual prohibeix tallar el subministrament energètic en situacions climatològiques extremes, com pot ser una onada de fred de calor.

Aquesta restricció se suma a les de no tallar el subministrament a famílies en risc d'exclusió social i beneficiaris del bo social en les quals dins la unitat familiar hi hagi un menor de 16 anys, una persona amb discapacitat igual o superior al 33% o amb grau de dependència II o III.

A més, el document amplia el període previ al tall de subministrament en cas d'impagament, que fins ara per als consumidors vulnerables acollits al bo social d'electricitat habilitava un termini de quatre mesos abans que el subministrador pogués interrompre el servei.

L'Estratègia augmenta el termini quatre mesos més, durant els quals el consumidor rebrà un subministrament mínim vital que es fixarà atenent les diferents situacions de vulnerabilitat, ha informat el Ministeri per a la Transició Ecològica.

En roda de premsa després del Consell de Ministres, la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va assenyalar que l'objectiu d'aquesta mesura, juntament amb el reial decret pel qual es regulen les condicions de l'autoconsum d'energia elèctrica, que també s'ha aprovat aquest divendres, és "posar la ciutadania al centre del nou sistema energètic".

La iniciativa, dividida en quatre eixos d'actuació i 19 mesures, ofereix per primera vegada una definició oficial sobre la pobresa energètica, estableix quatre indicadors (despesa desproporcionada, pobresa energètica amagada, incapacitat per mantenir l'habitatge a una temperatura adequada i retard en el pagament de les factures) per fer-ne un seguiment -que determinen que, en l'actualitat, existeixen entre 8,1, i 3,5 milions de persones que compleixen alguns dels criteris- i objectius per reduir-la el 2025, amb un objectiu del 50% i, almenys, una disminució del 25%.

En concret, segons les dades que ha facilitat l'Institut Nacional d'Estadística corresponents al 2017, un total de 8,1 milions d'espanyols presenten una despesa desproporcionada en relació amb els seus ingressos (17,3% de la població); 5,1 milions de persones pateixen pobresa energètica oculta (11,5%); uns 3,7 milions passen l'hivern a temperatures inadequades (8%) i 3,5 milions han d'afrontar retards en el pagament de les seves factures (7,4%).

Ribera va considerar aquestes dades d'"aclaparants" i va assenyalar que s'observa "un creixement important" de la població vulnerable des del 2008, "amb un repunt el 2014", per aquest motiu va assegurar que és necessari "atacar les causes estructurals" per reduir la població en situació de pobresa energètica.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.