Publicat 11/1/2019 16:38:49CET

El Govern espanyol aprova els Pressupostos del 2019, amb una recaptació rècord de 227.000 milions

Marta Fernández Jara - Europa Press

Calviño admet que si finalment no s'aproven els comptes, hi haurà possiblement una desviació del dèficit per l'augment de la despesa ja en vigor

MADRID, 11 Gen. (EUROPA PRESS) -

El Govern espanyol ha aprovat aquest divendres la remissió a les Corts del projecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per al 2019, que contempla una recaptació rècord de 227.356 milions d'euros, un 9,5% més respecte al recaptat aquest any, a causa del creixement econòmic i les mesures fiscals incloses en els comptes.

Després de donar llum verda al projecte de Pressupostos en el Consell de Ministres d'aquest divendres, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, portarà el dilluns a les deu del matí el projecte a la Cambra baixa, per iniciar la seva tramitació parlamentària, que es perllongarà durant uns tres mesos.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Montero ha destacat que aquests comptes marquen un "punt d'inflexió" en la política econòmica i pressupostària dels últims anys, atès que es fa compatible la consolidació fiscal amb el creixement de la despesa pública, redistribuint la riquesa i apostant per un model econòmic "més inclusiu i sostenible".

Montero ha indicat que els nous comptes s'han elaborat amb una previsió de creixement del 2,2% per aquest any, un desena menys d'allò estimat inicialment, i un dèficit públic de l'1,3%, fixat pel Govern del PP, si bé ha afirmat que el Govern socialista "no renuncia" a aprovar l'objectiu que fixa un dèficit de l'1,8% per aquest any, i que dóna un marge addicional de 6.000 milions d'euros, especialment per a Seguretat Social i comunitats autònomes.

ELS PRESSUPOSTOS NO ES CANVIARAN ENCARA QUE HI HAGI NOU OBJECTIU

No obstant això, ha afirmat que d'aprovar-se el nou objectiu al llarg de l'any, aquests Pressupostos no es modificaran si ja estan aprovats --ha recordat que l'aprovació del projecte de Pressupostos té prioritat sobre altres lleis--, però que el nou objectiu sí que servirà perquè les administracions públiques puguin tancar l'exercici amb un marge de dèficit més gran.

Així mateix, la ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha admès que de no aprovar-se aquests Pressupostos, el dèficit públic podria ser més gran que el previst, perquè el Govern central ja ha aprovat un augment de la despesa (pujada de les pensions, del salari dels funcionaris, etc.) que no tindria la seva contrapartida en ingressos.

"No seria desitjable des del punt de vista econòmic, ja que Espanya ha aconseguit una enorme confiança als mercats internacionals, que li ha permès unes condicions de finançament molt beneficioses", ha subratllat.

Els Pressupostos del 2019 contemplen un increment d'ingressos de totes les figures tributàries, especialment de l'Impost de Societats, la recaptació del qual creixerà un 14,1%, fins als 27.579 milions, a causa de l'augment del tribut per a les grans empreses.

Així mateix, els ingressos per l'IRPF creixeran un 4,9% respecte al que s'ha recaptat aquest any, fins als 86.454 milions, mentre que l'IVA recaptarà el 2019 78.307 milions, un 11,7% més.

Els ingressos per impostos especials sumaran 23.057 milions, un 11,8% més; i altres ingressos tributaris recaptaran 11.959 milions, un 16,4% superior al tancament del 2018. En conjunt, els ingressos tributaris ascendiran a 128.930 milions, un 11,9% més.

D'altra banda, els ingressos no tributaris sumaran 25.745 milions d'euros, en aquest cas suposa un descens del 2,6% respecte a l'avanç de liquidació del 2018. D'aquesta manera, el total d'ingressos no financers arribaran als 154.675 milions, un 9,2% més.

El Govern de Sánchez contempla una recaptació addicional de 5.654 milions d'euros amb els canvis fiscals que introdueixen els Pressupostos, com el tipus mínim del 15% en Societats i la limitació d'algunes exempcions (1.776 milions), la creació de l'Impost sobre Transaccions Financeres (850 milions), la taxa digital (1.200 milions), l'increment de l'IRPF per a les rendes més altes (328 milions), la fiscalitat verda (670 milions), l'increment de l'1% de l'Impost sobre el Patrimoni (339 milions), la limitació dels pagaments en efectiu (218 milions), el reforç de la llista de morosos (110 milions) i l'adopció de les millors pràctiques en la prevenció i lluita contra el frau (500 milions).

En canvi, algunes mesures fiscals aprovades retrauran ingressos en suposar una rebaixa fiscal, com el descens del 25% al 23% del Tipus de Societats per a les pimes, que suposarà un descens de recaptació de 260 milions; al mateix temps que la rebaixa de l'IVA dels serveis veterinaris reduirà els ingressos en 35 milions i en 18 milions el descens d'aquest impost en els productes d'higiene femenina. A més, la rebaixa de l'IVA dels llibres electrònics suposarà un minvament de 24 milions.

"COIXÍ" DE 5.000 MILIONS EN IVA PEL SII

Montero ha explicat que els ingressos previstos en els nous impostos, el de transaccions financeres i la taxa digital, que el Govern del PSOE aprovarà divendres que ve però que no entrarien en vigor fins a mitjans d'any, es compensaran amb un "coixí" que el Govern espanyol contempla en l'IVA, degut que la implantació del Subministrament d'Informació Immediata (SII) permetrà que aquest any es recapti per aquest impost un mes més (13 en lloc de 12), arrossegat d'exercicis anteriors, uns 5.000 milions d'euros extra.

La ministra ha indicat que el nou objectiu de dèficit de l'1,3% respecte a l'1,8% defensat pel Govern s'ha pogut ajustar en els comptes degut, principalment, a la retallada de les partides d'inversió i a ingressos addicionals no previstos inicialment, com l'augment de la base màxima de cotització a la Seguretat Social i la dels autònoms, entre d'altres mesures.

En matèria de despesa, la despesa de personal ascendirà a 23.372 milions (+3,9%), mentre que les despeses corrents en béns i serveis arribaran als 8.588 milions (+5,5%) i les despeses financeres sumaran 31.449 milions (-0,5%). Les transferències corrents, per la seva banda, ascendiran a 261.961 milions (+6,3%), mentre que les transferències de capital creixeran fins als 9.735 milions (+3,3%) i les inversions reals, fins als 7.753 milions (+2,3%).

D'aquesta manera, els actius financers arribaran la xifra de 35.325 milions, la qual cosa suposa una caiguda del 12,6%, i els passius financers, en canvi, ascendiran a 91.976 milions d'euros, un 13% més davant del pressupost del 2018. Així, el total de les operacions financeres sumen 127.301 milions, un 4,5% més, i per tant, el total del pressupost sumarà 472.660 milions d'euros, un 5,1% més.

MÉS DESPESA SOCIAL

Montero ha destacat que les partides pressupostàries destinades a política social augmenten en 12.600 milions, amb el qual, del total de despesa pública, el 57,3% es destina a despesa social, fins als 209.510 milions d'euros, un 57,3% més que el 2018. Totes les polítiques de despesa contingudes entre els capítols 1 i 8 dels Pressupostos, on s'inclouen gairebé totes les polítiques prioritàries, sumen una partida de 365.520 milions d'euros, un 3% més.

En concret, els Pressupostos recullen una pujada de les pensions de l'1,6% i del 3% en el cas de les mínimes, una pujada del 2,25% del salari dels funcionaris, la supressió del copagament farmacèutic, l'augment de les beques per a estudi i ajudes per a material escolar en etapes obligatòries (536 milions); un augment del 40% de la dotació de Dependència (515 milions) i el Pla d'Eficiència Energètica de Llars Vulnerables (Feder) (400 milions).

Altres mesures són la recuperació del subsidi per a majors de 52 anys; la cotització a la Seguretat Social dels cuidadors (315 milions) i l'augment del permís de paternitat de 5 a 8 setmanes.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.