Actualitzat 13/12/2017 20:34

Gortázar (CaixaBank): "El nostre deure és no abandonar poblacions per no contribuir a l'exclusió financera"

G.Gortázar en roda de premsa de resultats del primer semestre
EUROPA PRESS

MADRID, 13 des. (EUROPA PRESS) -

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzálo Gortázar, creu que un dels "deures" del banc que dirigeix és no contribuir a l'exclusió financera abandonant poblacions, doncs, en la seva opinió, les sucursals segueixen tenint funció per a aquells que no tenen accés a través de canals digitals.

Gortázar entén que "no és bé" que una part de la població, "menys conreada i de major edat", no tingui accés als serveis financers. "Es parla de digitalització, però no de la inclusió financera de la resta de la població, ha subratllat Gortázar durant la seva intervenció en unes jornades organitzades per IESE i EY.

El conseller delegat de CaixaBank, en canvi, sí que ha instat la banca a estar "atenta" a les novetats tecnològiques que aporten nous actors en el sector financer, com les fintech, que donen un "bon servei" de forma barata.

"Hem d'assegurar-nos que podem competir, doncs si seguim anquilosats a fer la banca de la manera que es feia fa 10 o 20 anys aquesta no dura el que un gelat a la porta d'un col·legi", ha apuntat.

Així, considera que els nous actors digitals, entre ells els fintech, suposen una "amenaça" que, de moment, no "deixaran dormir el sector" , ja que "erosionaran" els marges de negoci.

RENDIBILITAT

En termes de rendibilitat, Gortázar ha indicat que en un escenari de baixos tipus d'interès el model de negoci de la banca es troba en qüestió i ha advertit que un sector que no es guanyi la vida "ben" no atreu la inversió.

"El sistema bancari es troba en una situació complexa en la qual el paradigma sobre si la banca és prou rendible en condicions de normalitat està en qüestió, sobretot per als bancs minoristes en un escenari de tipus negatius", ha sostingut Gortázar.

En qualsevol cas, el conseller delegat del banc d'origen català ha posat en valor que l'entitat ha aconseguit aconseguir els seus objectius de rendibilitat gràcies a una estratègia de diversificació del negoci a Espanya que ha funcionat "molt bé".

En aquest sentit, ha recordat que malgrat els baixos tipus d'interès, l'entitat aconseguirà una rendibilitat (ROTE) del 10% en 2018.

En relació a la directiva europea MiFid II, Gortázar ha informat que l'entitat ja compta amb 7.000 empleats amb certificat d'assessorament i ha avançat que per a gener el banc comptarà amb un total d'11.000.

NOVES ADQUISICIONS

Després de l'adquisició de BPI, Gortázar ha reconegut que l'entitat podria plantejar-se noves operacions corporatives en un termini de dos anys si la compra del banc lusità finalment resulta un èxit.

"Si tenim la sensació de que ha estat un gran èxit (l'adquisició de BPI) serà lògic que el consell es plantegi si volem seguir sent una entitat molt focalitzada o si volem fer un pas més", ha indicat referent a això.

No obstant això, ha insistit que aquesta qüestió no està damunt de la taula, doncs l'entitat s'atorga un termini de dos anys per valorar l'adquisició de BPI. "Serà oportú plantejar-se al seu moment si hem de cercar una mica més", ha agregat.

MANTÉ LA SEVA LIQUIDITAT DESPRÉS DE LA CRISI CATALANA

Qüestionat per les suposades fuites de liquiditat arran de la celebració del referèndum il·legal del passat 1 d'octubre, Gortázar ha defensat que l'entitat comptava amb uns nivells de liquiditat "extraordinàriament elevats en tot el grup" que se segueixen mantenint.

"Una institució té el deure gestionar anticipadament i proactivament aquesta posició", ha asseverat Gortázar, que ha insistit que CaixaBank no té cap problema de liquiditat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés