Gestha recorda que és "inapreciable" l'impacte de la fugida d'empreses de Catalunya en la recaptació

José María Mollinedo, Secretari General De Gestha
GESTHA
Actualitzat 7/12/2017 19:36:35 CET

MADRID, 7 Dic. (EUROPA PRESS) -

El Sindicat de Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) recorda que l'impacte del canvi de la seu social de gairebé 3.000 empreses fora de Catalunya des del passat 1 d'octubre és "pràcticament inexistent" per a les arques públiques de la recaptació, ja que no afecta en la recaptació, només de forma minoritària en l'impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats en els casos que es realitzin ampliacions de capital.

Així ho ha recordat el secretari general de Gestha, José María Mollinedo, en declaracions a Europa Press, després que el president de Ciudadanos, Albert Rivera, hagi assenyalat aquest dijous que una de les tasques d'Inés Arrimadas si arriba a governar serà afrontar les conseqüències de la sortida d'empreses de Catalunya, que va a generar "menys ingressos" per a les arques públiques perquè ara aquestes empreses paguen impostos fora.

Mollinedo ha explicat que l'impacte de la fugida d'empreses fora de Catalunya és "inapreciable" perquè les empreses que es traslladen pagaran l'impost de Societats i l'IVA a una altra delegació de l'Agència Tributària de l'Estat i posteriorment el Govern central distribuirà a les comunitats la part de la recaptació cedida en funció dels índexs que publica l'INE.

En el cas de l'IVA la distribució de la seva recaptació es realitza conforme a la proporció de consum que cada regió obté, i es reparteix al 50%, mentre que el tribut de Societats no finança a les CCAA, sinó que s'ingressa directament en les arques públiques estatals i no afecta per tant al finançament de les autonomies.

Una situació similar succeeix amb els Impostos Especials, pels quals l'INE estableix cada consum (gasolines, alcohol i tabac) i es distribueix en funció del que estima per a cada CCAA. "Aquest percentatge de cessió d'impostos es repartirà a cada comunitat amb independència d'on estigui cada seu social", ha indicat Mollinedo.

Quant a l'impost de l'Electricitat, les companyies subministradores el carreguen a cada punt de subministrament i s'ingressa a la comunitat de l'àmbit geogràfic on estigui situat el comptador.

L'únic impost que podria veure's alterat pels trasllats de seus socials fora de Catalunya seria, en la modalitat d'operacions societàries, els impostos de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, en els casos en què alguna de les gairebé 3.000 empreses que s'han marxat escometin una ampliació de capital sense càrrec a reserva.

No obstant això, la recaptació per aquest gravamen és molt baixa i l'impacte es produirà en casos "molt excepcionals" en què alguna de les empreses que s'han marxat escometin una ampliació de capital amb aportació dels accionistes, la qual cosa s'ingressaria a la nova regió on hagi establert la seva seu social.

D'aquesta forma, Mollinedo ha descartat que es produeixin pujades d'impostos o retallades als pressupostos futurs per aquest motiu, ja que l'impacte de la fugida d'empreses és "pràcticament inexistent".

En qualsevol cas, el secretari general de Gestha considera que amb l'aplicació de l'article 155 no té "molt sentit" el trasllat de domicilis socials des d'un punt de vista tècnic, encara que si ho va tenir anteriorment, especialment per als bancs en honor de preservar el valor de les accions i d'evitar la fugida de dipòsits, així com per la resta de companyies per evitar un possible boicot a productes catalans.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2018 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.