Actualitzat 22/10/2015 16:15

Experts criden a recuperar múscul en la indústria agroalimentària

BARCELONA, 30 juny (EUROPA PRESS) -

Experts i economistes han cridat aquest dimarts a recuperar múscul en la indústria agroalimentària per fer a l'economia catalana més competitiva i més resistent a les crisis, i que el conjunt de les empreses guanyin dimensió i siguin tractores de les de menor mida.

Així ho reflecteix l'informe 'La indústria agroalimentària catalana: una perspectiva empresarial', que han presentat el seu autor, Agustí Segarra; el president del Cercle d'Economia, Antón Costas, i el del Consell Assessor de la Fundació Catalunya Europa i exconseller d'Economia Antoni Castells.

"Un dels principals reptes és recuperar múscul en la indústria agroalimentària. No només quantitativament, sinó també qualitativament", ha sostingut Segarra, que ha afegit que el sector s'ha recuperat en els dos últims anys després de patir els efectes de la crisi amb una incidència més notable el 2009 i 2010.

Segons l'informe, el pes de la indústria agroalimentària és inqüestionable, ja que el 2012 ocupava la primera posició en volum de negoci amb 24.337 milions d'euros, seguida per la indústria química, l'energètica i el sector de l'automòbil, i en aquest mateix any utilitzava a 75.248 persones i el nombre d'empreses amb assalariats ascendia a 2.578.

Pel que fa a exportacions, va ocupar la tercera posició amb un volum de 7.891 milions d'euros, per darrere del material de transport i la indústria química, representant el 13,7% de les exportacions industrials de Catalunya.

MODEL ECONÒMIC

Costas ha destacat que l'informe descobreix la indústria agroalimentària, l'evolució de la qual avala el model econòmic català i espanyol: "Dir que el nostre model econòmic és dolent i que l'hem de canviar és una fal·làcia i un error important".

"El nostre model funciona raonablement bé, tot i que cal millorar moltes coses", ha afegit Costas referint-se a les pautes de comportament empresarial que cal corregir, com la dimensió de les empreses i la seva capitalització --les companyies tenen poc capital propi en el seu passiu i molt endeutament, especialment bancari--.

EMPRESES DE TOTES LES MIDES

Castells ha destacat la necessitat de tenir empreses de totes les mides, amb empreses tractores que siguin capaces d'arrossegar-ne cap al creixement i a mercats exteriors: "Som a la Champions League de la indústria agroalimentària, i també hem ser a la Champions de les empreses agroalimentàries".

I és que, segons l'informe, les empreses agroalimentàries són molt heterogènies, i existeix un grup selecte que tenen una dimensió considerable, es beneficien de grans economies d'escala, tenen un gran poder de negociació i tenen alts nivells de competitivitat.

Així, la productivitat està estretament relacionada amb la dimensió de l'empresa: les microempreses presenten una productivitat per treballador de 33.000 euros, mentre que les grans empreses ascendeixen a prop de 60.000, i les empreses madures tenen nivells de productivitat més baixos que la resta.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés