Actualitzat 11/12/2018 18:21

Els sindicats desconvoquen la vaga de funcionaris en aconseguir un acord amb el Govern

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró
Europa Press - Archivo

Pacten tornar la totalitat de la pagues extres en un màxim de quatre anys

BARCELONA, 11 (EUROPA PRESS)

Els sindicats catalans han desconvocat la vaga de funcionaris prevista per a aquest dimecres en aconseguir un acord amb el Govern --després de més de 10 hores de negociacions entre el dilluns i el dimarts d'aquesta setmana-- que contempla tornar la totalitat de les pagues extres del 2013 i 2014 en un termini màxim de quatre anys.

L'acord inclou la garantia de la devolució de les pagues amb la inclusió de caràcter prioritari del compliment de les partides pressupostàries davant de la regla de despesa, han informat diverses fonts sindicals a Europa Press, i que han valorat de manera molt positiva.

D'aquesta manera, el 2019 els funcionaris recuperaran el 40% de la paga extra del 2013 --amb el 10% en el primer trimestre--, i el 60% restant el 2020, mentre que la paga extra del 2014 la rebran també de manera fraccionada entre el 2021 i 2022, amb un 55% el primer any i el 45% restant en el segon, i amb la possibilitat d'avançar al tercer any el pagament de la totalitat pendent.

L'acord també contempla la recuperació del 50% en productivitat el 2021 i l'altra meitat el 2022, així com el compromís de negociar durant la primera quinzena de gener del 2019 més mesures de flexibilitat i conciliació de la vida familiar i laboral.

"ACORD SUFICIENT"

En una roda de premsa aquest dimarts, el coordinador de l'Àrea Pública de CCOO de Catalunya, Joan Maria Sentís, i la secretària general de la Federació d'Empleats i Empleades dels Serveis Públics, Encarna Fernández, han celebrat l'acord, que han qualificat de "suficientment bo per acceptar-lo" encara que no reculli tot el que demanaven.

Han assegurat que els ha sorprès la reducció del termini de recuperació de les pagues fins el 2022 després de les últimes propostes del Govern, que fins a aquest dilluns contemplava una reducció com a màxim fins el 2024: "La nostra sorpresa és que hi ha hagut una oferta diferent".

"El procés demostra que la vaga és i segueix sent una gran eina sindical. Poder arribar a un acord com el que hem aconseguit demostra que la convocatòria de vaga serveix", ha assegurat Sentís, que ha insistit que era millor signar que quedar-se sense res, sobretot per la inestabilitat existent, en paraules seves.

CONFIANÇA

Fernández ha assegurat que tornen a tenir la confiança que havien perdut amb el Govern i ha celebrat que l'acord deixi la porta oberta "a recuperar els drets econòmics i socials per conciliar la vida familiar i la laboral", com disminuir la jornada, el fons d'acció social, el pla de pensions i la productivitat.

Fernández i Sentís han insistit que l'acord contempla el compromís del Govern de fer els pagaments malgrat que no hi hagi presupostos catalans, perquè han acordat que s'exploraran altres vies de devolució en cas que no s'aprovin.

"Entenem que el Govern ha après que no ha de jugar amb segons quines coses. La vaga és una meravellosa eina sindical que desitgem no haver d'utilitzar mai", ha agregat Sentiu.

El sindicat USOC, a través d'un comunicat, també ha considerat positiu l'acord perquè "suposa donar una solució definitiva a la devolució de les pagues que es postergava en un termini de 10 anys".

DESACORD

En la darrera Taula General de la Funció Pública, a finals d'octubre, la Conselleria va proposar als sindicats tornar les pagues pendents de manera fraccionada fins el 2026, i va rebutjar l'opció de recuperar el 10% de la del 2013 el 2018, tal com havien acordat les dues parts cap a un any amb l'anterior Govern.

En concret, la proposta preveia que es tornés la primera del 2019 fins el 2022, amb el pagament d'un 10%, un 20%, un 35% i un 35%, respectivament, i la segona del 2023 fins el 2026, amb el pagament d'un 25% anual.

Davant aquesta proposta, els sindicats UGT i CCOO de Catalunya i la IAC van trencar les negociacions i van convocar la vaga: els dos primers una de general per a aquest dimecres i la IAC una de dues hores per al passat 29 de novembre, amb la intenció de coincidir amb altres protestes que també tenien lloc aquest dia com les d'Ensenyament, els estudiants i el personal sanitari.

Davant de la convocatòria de CCOO i UGT de Catalunya, el Govern ha ofert diverses millores a la proposta inicial: en una primera reunió per fixar els serveis mínims la setmana passada, va proposar augmentar fins al 25% el pagament de la paga del 2013 el 2019; mentre que aquest dilluns, segons diverses fonts sindicals, la Generalitat va proposar reduir el termini de devolució de les pagues dos anys, és a dir, el 2024, cosa que les organitzacions sindicals també van rebutjar.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés