Publicat 23/04/2020 09:44

Els restauradors de Barcelona aspiren a obrir en acabar maig però demanen garanties

Gots en una taula d'un bar (foto de recurs)
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

El Gremi reclama a l'administració "un missatge inequívoc" perqu puguin reobrir

BARCELONA, 23 abr. (EUROPA PRESS) -

El director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, aspira al fet que bars i restaurants reobrin durant la segona quinzena del maig o en comenar el juny, per també rebutja especular sobre dates si abans no s'aclareixen "els plans de futur per al sector, en quines condicions es compensar (al sector) i quines restriccions es posaran" per reobrir.

"La data ideal seria el 15 de maig i la data amb més cautela seria l'1 de juny", per és tan essencial la data com les condicions en qu es reprengui l'activitat, ha insistit en declaracions a Europa Press sobre les conseqüncies del coronavirus.

"És el raonable: amb massa temps més de tancament, es multiplica el risc que les conseqüncies siguin encara mes irreversibles. Per no tinc la confirmació de ningú que m'hagi dit que treballen amb aquestes dates", ha afegit sobre els seus contactes amb les administracions públiques.

Ha insistit que l'important són les condicions econmiques en qu es reobri, i que hi hagi "un missatge inequívoc de les autoritats que és segur anar als bars i restaurants de Barcelona i el conjunt d'Espanya".

Considera, fins i tot, que reobrir sense aquestes premisses pot ser letal, perqu estar obert al públic i no rebre clients augmentaria encara més les despeses "i per tant la situació es pot agreujar".

POSSIBLE TANCAMENT DEL 25% DE LOCALS

Amb la situació actual, el Gremi tem que la caiguda del consum intern i del turístic acabi amb el 25% dels 8.500 bars i restaurants de la ciutat de Barcelona en els propers 12 mesos, és a dir, des d'ara fins a l'inici de la propera temporada alta, quan es recuperar el turisme "en el millor dels casos".

Fins ara Pallarols ha parlat amb Govern central, Generalitat i Ajuntament de Barcelona, inclosos la ministra de Comer, Reyes Maroto; la consellera d'Empresa, Carme Chacón, i el primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni, a més de tots els grups del Congrés i els de l'oposició de l'Ajuntament.

QU DEMANEN A CADA ADMINISTRACIÓ

Considera que les administracions públiques "no entenen que elles també han de fer sacrificis" per repartir entre tots les prdues per la pandmia, i reclama als governs central, autonmic i municipal exempcions fiscals el 2020 i 2021.

El Gremi també demana al Govern central que el restaurador no hagi de pagar el lloguer mentre el local estigui tancat, i que després el preu s'ajusti a la proporció d'espai de l'establiment que es vagi reactivant, i evitar així de pas l'especulació immobiliria.

Pallarols també li demana remodelar els ERTE, allegant que incorporar a tots els empleats de cop seria mortal per al negoci: creu que han d'incorporar-se gradualment segons les condicions de cada reobertura; "i suprimir-se la prohibició d'acomiadar durant sis mesos", perqu caldr escollir entre donar treball a qui es pugui o tancar si no es pot mantenir a tota la plantilla.

A la Generalitat li demana reconsiderar tributs i cnons; "i a més estava tramitant un Pressupost que els pretenia augmentar", per la qual cosa li planteja refer aquests comptes per reduir la fiscalitat a les empreses.

I a l'Ajuntament li demana, sobretot, "eliminar l'abusiva taxa de terrasses" i relaxar les condicions al fet que estan sotmeses a Barcelona: allega que precisament la terrassa pot salvar-los perqu els clients se sentin més segurs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés