Actualitzat 22/10/2015 16:20

Els condemnats per bloquejar el Parlament demanen l'indult

Bloqueo Del Parlament El 15 De Junio De 2011
EUROPA PRESS

La defensa creu que aquests joves "simbolitzen el dret a la protesta" dels ciutadans

BARCELONA, 14 maig (EUROPA PRESS) -

Els vuit joves condemnats per bloquejar l'entrada dels diputats al Parlament el juny del 2011 han al·legat en la seva petició d'indult presentada aquest dijous que "no van cometre cap acte de violència" durant la manifestació i tanmateix el Tribunal Suprem (TS) els va imposar tres anys de presó.

A l'escrit lliurat a la Subdelegació del Govern de Barcelona a què ha tingut accés per Europa Press, els advocats recorden que els fets provats de la sentència no van ser cap acte de violència física, "pel cap alt alguna expressió oral relacionada amb la protesta i en cap cas injuriosa, o interposició amb el mateix cos sense cap abraonament".

Consideren que "la ciutadania està a l'expectativa de veure si aquests vuit joves participants en una manifestació del 15M que no van cometre cap acte de violència, ingressen a la presó".

Creuen que el sentiment general de la ciutadania és de rebuig a un ingrés a la presó que es valora com a excessiu i injust, que l'empipament i la indignació són àmpliament compartits i fins i tot que "aquests joves, a hores d'ara, simbolitzen el dret a la protesta".

"Sens dubte, l'ingrés a la presó de les vuit persones condemnades seria interpretat com un ús del sistema penal per desactivar la protesta i suposaria aprofundir encara més en aquesta crisi de legitimitat de les institucions", argumenten.

CONTEXT POLÍTIC I SOCIAL

Els advocats veuen imprescindible que el Ministeri de Justícia, a l'hora de valorar la seva petició d'indult, tingui en compte "la situació econòmica, política i social existent tant a Catalunya com la resta de l'Estat espanyol en el moment que van succeir els fets objecte d'una condemna tan severa".

Perquè aquest context ajuda, segons ells, a entendre el nivell de crispació i desassossec general respecte a la classe política i la situació econòmica: "Pot fer que les protestes adquireixin una contundència no desitjada però en tot cas tampoc significativa com per justificar el seu ingrés a la presó".

Recorden la taxa d'atur que hi havia en aquell moment, la retallada de la despesa pública i, en el cas concret de Catalunya, que el fet que va motivar la condemna va ser la manifestació davant del Parlament perquè hi havia convocada una sessió per aprovar uns pressupostos "amb fortes retallades a àrees especialment sensibles com la sanitat, l'educació i la Justícia".

Paral·lelament, els lletrats han sol·licitat a l'Audiència Nacional (AN) que suspengui l'execució de l'entrada a la presó mentre es tramiten els indults.

Els fets es remunten al 15 de juny del 2011, quan una concentració convocada pel 15M davant del Parlament va derivar en el bloqueig a una desena de parlamentaris, entre els quals hi havia el president del Govern, Artur Mas, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, que van haver d'accedir en helicòpter a la Cambra.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés