La construcció es ralenteix a Espanya i creixerà un 2,8% del 2019 al 2021, segons l'Itec

Francisco Diéguez i Josep Ramon Fontana, de l'Itec
Europa Press
Publicat 3/12/2018 17:30:35CET

Aquest any tancarà amb un repunt del 5,7% i el 2019 amb un 4,5%

BARCELONA, 3 Dic. (EUROPA PRESS) -

El sector de la construcció a Espanya creixerà una mitjana del 2,8% entre 2019 i 2021, i experimentarà una desacceleració a mitjà i llarg termini per la caiguda del sector residencial a causa de la falta de sòl per a nous projectes, l'escalada de preus i l'esgotament del cicle d'oportunitat inversora.

És el que es desprèn de l'informe semestral d'hivern Euroconstruct, presentat aquest dilluns a l'Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (Itec) pel seu director general, Francisco Diéguez, i el responsable de mercats, Josep Ramon Fontana.

L'Itec ha revisat les seves previsions d'estiu i preveu un creixement del 5,7% per aquest 2018, que passarà a un 4,5% el 2019, a un 3% el 2020 i disminuirà fins a a l'1% el 2021, experimentant una baixada gradual de la producció del subsector residencial, que passarà d'un creixement de l'11% el 2018 a un descens del 3% el 2021.

Diéguez ha explicat que el sector de la construcció a nivell europeu està entrant en una nova etapa, en la qual a partir del 2020 creixerà per sota de l'economia després de quatre anys per sobre: "La construcció a Europa tendeix a parar-se, però va en sintonia amb la pròpia desacceleració de l'economia".

No obstant això, Fontana ha destacat que l'economia és la primera resposta però no l'única: "El sector de la construcció es refreda perquè molts mercats estan produint com mai. L'economia i el propi cicle del sector de la construcció han arribat a un màxim", ha afegit Fontana.

DEPENDÈNCIA DE L'HABITATGE

"Hi ha hagut una expansió del mercat de l'habitatge que s'està esgotant i arribant a un punt que no dóna més de si", ha detallat, i ha atribuït el creixement del sector espanyol a curt termini a un desajustament d'un any respecte a Europa, que ja es va experimentar amb la recuperació més tardana de la crisi.

Diéguez ha explicat que el subsector de l'habitatge ha estat el component que més ha fet per a la recuperació de la construcció espanyola, per la qual cosa la baixada de la seva producció ralentirà el ritme del sector.

A nivell europeu, en l'últim trienni (2016-2018), l'habitatge de nova creació és el que més ha contribuït al creixement del sector, amb una incidència del 70%, mentre que la previsió per als propers tres anys és que el subsector de l'enginyeria civil lideri el creixement (44%).

"No només es creixerà menys, sinó que el creixement tampoc estarà tan vinculat a la creació de nou habitatge. L'enginyeria civil cobrarà protagonisme en el creixement. Entrem en una fase diferent. Europa s'està quedant sense l'impuls de l'habitatge", ha explicat Fontana.

Creu que el sector de l'habitatge pot tenir un any de gràcia o dos, però difícilment en tindrà tres quan "es viu d'esquena a la desacceleració econòmica, a la inflació de preus i al risc que l'inversor se'n vagi", ha opinat Fontana, que ha vaticinat que el 2021 el sector començarà a corregir-se perquè les condicions no són tan favorables.

ESPANYA I L'ENGINYERIA CIVIL

El creixement de l'obra civil que vaticinen per a Europa creuen que a Espanya haurà d'afrontar el relleu entre l'obra local i l'obra estatal, ja que les eleccions municipals i autonòmiques del 2019 han proporcionat la recuperació del sector però els propers comicis estatals i la falta de nous pressupostos "generen incertesa".

"Entenem que --Espanya-- arriba a aquest examen amb una preparació fluixa, amb incerteses pressupostàries. Té per davant uns anys difícils", ha afegit Fontana, en referència a la falta d'inversió en obres públiques en cas de no quadrar els comptes.

A més, desconfien del que farà l'Estat amb "les autopistes fallides", els contractes de concessió de les quals expiraran aviat, i han alertat que en cas que assumeixin la seva gestió, es reduirà la seva capacitat d'inversió.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.