Actualitzat 22/10/2015 16:31

El Consell de Garanties jutja inconstitucional la 'llei mordassa'

Activistas amordazados en la Puerta de los Leones
EUROPA PRESS

ICV-EUiA reclama al Parlament portar la norma al Tribunal Constitucional

BARCELONA, 8 juny (EUROPA PRESS) -

El Consell de Garanties Estatutàries de la Generalitat ha jutjat inconstitucionals nou preceptes de Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana, coneguda popularment com a 'llei mordassa', després que ERC, per una banda, i ICV-EUiA i la diputada no adscrita Marina Geli, per una altra, sol·licitessin a l'òrgan consultiu que es pronunciés sobre la norma.

El Consell de Garanties considera contraris a la Constitució els articles 20, 35.1; 36 en els seus apartats 1, 2, 8, 22 i 23; 37.7 i la disposició final primera de la norma, en entendre que contradiuen els articles 18.1; 20.2; 24, i 25.1 de la Carta Magna.

Aquests articles fan referència als registres corporals; situen com infraccions greus manifestar-se sense comunicar-ho prèviament, fer-ho davant de les seus del Congrés, el Senat i els parlaments autonòmics i la gravació d'imatges d'agents de seguretat, i com a infracció lleu, l'ocupació d'edificis i la via pública.

Segons la llei, les infraccions lleus poden ser sancionades amb fins a 600 euros, mentre que les greus poden comportar multes que van des dels 601 fins a 30.000 euros.

El Consell de Garanties considera que la codificació com a infraccions de tots aquests casos vulnera l'article 25.1 de la Constitució, i afegeix que l'ambigüitat del concepte 'pertorbació de la seguretat ciutadana' que defineix les infraccions "no compleix els requisits de certesa i claredat que exigeix la jurisprudència constitucional".

El mateix argument serveix per qüestionar l'article 35.1 --que considera infracció molt greu les manifestacions no comunicades als voltants d'infraestructures que prestin serveis bàsics--, ja que els magistrats veuen poc concret el terme 'voltants'.

L'òrgan consultiu també entén que la part de la llei que regula els registres corporals pot vulnerar el dret a la intimitat, així com que la disposició final primera --que permet les 'devolucions en calent' d'immigrants a la frontera-- vulnera la Constitució i la normativa internacional.

Aquest últim apartat ha estat l'únic que els magistrats no han considerat inconstitucional per unanimitat, ja que s'ha produït el vot particular d'un dels integrants del Consell de Garanties.

DEBAT AL PLE

En un comunicat, ICV-EUiA, que ha demanat la signatura a la diputada no adscrita Marina Geli per poder demanar un dictamen al Consell de Garanties --en calen 14--, ha avançat que demanarà al Parlament que presenti un recurs davant del Tribunal Constitucional (TC), una decisió que haurà de ser aprovada pel ple de la cambra catalana.

El diputat ecosocialista Jaume Bosch ha argumentat que el dictamen del Consell de Garanties demostra que la llei "vulnera als ciutadabs drets que la Constitució els reconeix" i fa necessari el recurs del Parlament, però ha advertit que cal veure si CiU dóna suport a la mesura.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés