Actualitzat 10/08/2014 13:52

CiU proposa censar edificis amb amiant, un pla de retirada i un fons de compensació a afectats

MADRID, 10 ago. (EUROPA PRESS) -

CiU ha registrat al Congrés una proposició no de llei en la qual planteja la possibilitat de censar tots els edificis amb amiant instal·lat que existeixen a Espanya així com de crear un pla per a la seva retirada i un fons de compensació per a les persones afectades per exposicions laborals i ambientals a aquest producte.

En la iniciativa, que recull Europa Press i que serà debatuda a la Comissió parlamentària d'Ocupació, els nacionalistes catalans lamenten l'escassa rellevància que els casos de càncer d'origen laboral tenen a Espanya, com demostra el que el nivell de reconeixement de la malaltia amb origen laboral sigui "baixíssim i no es correspongui amb la realitat", ja que "un significatiu percentatge dels tumors té un origen laboral" tot i que en la seva major part són "prevenibles".

Per a això caldria "identificar la presència en les empreses dels agents cancerígens o causants de la malaltia, eliminant-los, avaluant el risc dels quals no es puguin eliminar, adoptant mesures preventives col·lectives i individuals, formant i informant els treballadors i fent la vigilància de la salut específica als riscos identificats".

Per això, CiU advoca perquè l'Estat i les comunitats autònomes treballin conjuntament a actualitzar i ampliar el llistat de malalties professionals tenint en compte "les últimes evidències científiques", modificar la normativa per "reduir i limitar" l'exposició i el risc dels al·lucinògens ocupacionals, fomentar la investigació sobre l'exposició a cancerígens laborals, i impulsar un programa de control i inspecció sobre l'aplicació del reglament.

L'AMIANT, UN CAS ESPECIAL

En relació amb el cas concret de l'amiant, proposen crear un cens d'edificis en els quals hi hagi presència d'aquest element per estudiar com retirar-lo. A més, els nacionalistes catalans creuen que els treballadors afectats per mesiotelioma pleural que puguin demostrar que han treballat en empreses amb risc d'amiant -- encara que no estiguin incloses en el registre d'aquests edificis -- vegin reconeguda automàticament la contingència professional.

Alhora, CiU creu que caldria crear un Fons de Compensació per a les persones afectades per exposicions laborals i ambientals a l'amiant, semblant al que ja existeix a França; així com donar suport en totes les instàncies internacionals les iniciatives de prohibició mundial d'aquest element.

En línia amb aquestes mesures, reclamen que s'inclogui la sílice cristal·lina a la llista de substàncies, preparats i procediments del decret sobre la Protecció dels treballadors contra els riscos relacionats amb l'exposició a agents cancerígens durant el treball; i que s'enforteixi la normativa de prevenció de la silicosi i es possibiliti el reconeixement d'aquesta malaltia en el seu grau 1 com a malaltia invalidant.

PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS

En relació amb la prevenció dels riscos laborals en el més ampli sentit, CiU valora que l'executiu estigui ja treballant en l'Estratègia Espanyola de Seguretat i Salut a la Feina 2014-2020 per "continuar reduint la sinistralitat laboral i fomentar la gestió preventiva". "Tot i els avenços aconseguits (en aquesta matèria) encara queda molt per fer", recorda.

Tot i això, també subratlla que el marc d'intervenció en aquesta matèria en el cas de Catalunya és "gairebé complet i gairebé autònom", cosa que "hauria de tenir-se en compte" a l'hora de redactar la nova estratègia, que segons la seva opinió "no hauria de considerar únicament la Inspecció de Treball sinó el conjunt d'inspeccions" autonòmiques i hauria també d'"establir i garantir una distribució de recursos suficients" entre les comunitats autònomes.

"És important apostar decididament per l'execució de polítiques públiques de proximitat a la realitat empresarial, econòmica, social i laboral de cada territori, amb ple respecte a les competències executives que en aquesta matèria tenen els governs de les comunitats autonòmiques. Per a això és fonamental potenciar la participació dels agents implicats en la prevenció dels riscos laborals en els diferents territoris, i que les administracions (regionals) comptin amb recursos suficients", insisteix la formació.

Per aquesta raó, en la seva iniciativa aprofiten per emplaçar l'executiu a aprovar i impulsar l'entrada en vigor com més aviat millor de l'Estratègia 2014-2020, "comptant amb la col·laboració i l'acord dels interlocutors socials i dels governs autonòmics", i a garantir el finançament suficient per arribar als objectius marcats.

Alhora, exigeixen que abans que s'aprovi aquest programa de treball el ministeri d'Ocupació presenti davant de la comissió parlamentària del ram el balanç de l'estratègia corresponent als anys 2007-2012 per al seu debat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés