Actualitzat 22/10/2015 17:11

Cellnex posa el focus de creixement en les infraestructures de telefonia mòbil d'Europa

Tobías Martínez (Cellnex Telecom)  Francisco Reynés (Abertis)
EUROPA PRESS

Prioritza créixer i no el dividend, que serà de com a mínim el 20% del flux de caixa

BARCELONA, 24 abr. (EUROPA PRESS) -

Cellnex Telecom --gestora d'infraestructures de telecomunicacions i radiodifusió d'Abertis-- té clar que el seu creixement passa per aprofitar l'oportunitat d'externalització de les infraestructures per a telefonia mòbil a Europa, amb el focus posat a països com Espanya, Itàlia, Alemanya, França i Regne Unit, sense descartar tampoc els països nòrdics i algun de l'est i el centre del continent.

Així ho han explicat aquest divendres en roda de premsa el vicepresident-conseller delegat d'Abertis, Francisco Reynés, i el president de Cellnex Telecom, Tobías Martínez, que han sostingut que el potencial de creixement a Europa és "molt rellevant" i que en els pròxims tres anys requerirà de fortes inversions.

Així, Europa té 368.000 emplaçaments de telecomunicacions, 50 milions d'operadors mòbils i 500 milions de subscriptors: "No pretenem ser l'empresa que tingui més torres d'Europa, però sí la que tingui més serveis per torre", ha assegurat Martínez.

Segons dades del 2014, les infraestructures per a telefonia mòbil aportaven un 25% del negoci, i la tendència és que aquest percentatge segueixi augmentant per les oportunitats que presenta el mercat europeu --el 2013 representava un 11%--; les xarxes de radiodifusió suposaven un 57% i els serveis de xarxa, 'smart cities' i l'Internet de les coses (IoT) suposaven un 18%.

A Espanya, Cellnex Telecom té una quota de mercat del 9% que inclou emplaçament de telefonia mòbil i de difusió de senyal de televisió --que també s'usen per a telefonia mòbil--.

A Itàlia té una quota del 19% respecte al nombre d'emplaçaments de telefonia mòbil després de l'adquisició de 7.377 torres per 693 milions a l'operador Wind el març: "És un país objectiu, i ja és una realitat", segons Martínez.

ROL INDUSTRIAL

Ha insistit que la companyia juga un rol industrial a llarg termini per als seus clients, i que ara el focus de creixement està centrat sobretot en Europa: "No disparem tot el que es mou".

La filial d'Abertis té una cartera de contractes de 976 milions d'euros en infraestructures de telefonia mòbil, amb clients com Movistar, Tim, Vodafone i Yoigo; 548 milions en xarxes de radiodifusió, amb clients com Rtve, Atresmedia i Mediasetespaña; i 229 milions en serveis de xarxes, 'smart cities' i el IoT, amb l'Estat i algunes empreses públiques catalanes (FGC) com a clients.

Preguntat per la política de dividends, Martínez ha sostingut que el projecte de Cellnex Telecom es basa en el creixement, per la qual cosa el dividend serà del 20% dels fluxos de caixa apalancats --els fons que queden després d'haver atès al deute i impostos--, i Reynés ha afegit que la companyia prima el creixement sobre el dividend.

CELLNEX "NO ÉS UN CALAIX DE SASTRE"

Sobre per què Hispasat no s'ha inclòs a Cellnex, el vicepresident-conseller delegat d'Abertis ha dit que Hispasat té el seu propi recorregut i que la filial de telecomunicacions se centra en infraestructures terrestres: "Perquè Cellnex surti a borsa no n'hem de fer una espècie de calaix de sastre. Busquem potenciar el projecte d'Hispasat".

SALT A BORSA EL 7 DE MAIG

Cellnex Telecom sortirà a Borsa el 7 de maig a un preu de 12 a 14 euros per acció, cosa que implica valorar la companyia entre 2.780 i 3.243 milions d'euros.

Així, Abertis col·locarà al mercat, a través d'una Oferta Pública de Venda (OPV), un total de 127,42 milions d'accions d'aquesta empresa filial, representatives del 55% del seu capital social, si bé l'operació preveu la possibilitat d'ampliar aquesta oferta fins al 65% del capital si les entitats col·locadores exerciten la 'green shoe'.

Abertis ingressarà, amb la col·locació a borsa de Cellnex, entre 1.529,10 i 1.962,35 milions d'euros, en funció del preu definitiu que es fixi el 5 de maig per a l'oferta i del nombre de títols que finalment es col·loquin.

L'OPV de Cellnex es dirigeix exclusivament a inversors qualificats i institucionals, nacionals i estrangers, de manera que no té un tram per a inversors particulars.

"Ens dirigim al mercat institucional per la seva eficiència i perquè hi ha suficient apetit inversor", ha dit Reynés, que xifra en 21 els inversors institucionals interessats, entre els quals figura La Caixa, i ha assegurat que l'equip directiu de Cellnex també comprarà accions quan l'empresa comenci a cotitzar.

"El 'road show' comença aquest divendres a Espanya, dilluns a Anglaterra, i saltarà als Estats Units per acabar el 4 de maig, i serà el dia 5 a Londres quan veurem quin és el preu definitiu de col·locació", segons ell.

La companyia començarà a cotitzar el dia 7, i a partir del 8 l'inversor minorista pot invertir a través del seu banc.

"Cellnex és la companyia més internacionalitzada del sector. Cotitzarà al mercat continu i esperem que, aviat, a l'Íbex35 per mida i liquiditat. Posem ja en maduresa una de les nostres joies de la corona, que ho seguirà sent com una empresa cotitzada i independent", ha finalitzat Reynés.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés