Actualitzat 22/10/2015 17:07

Francesc Cabana assegura que no li consta que la "fortuna" de Pujol sigui d'una herència

El cuñado de pujol Francesc Cabanes
EUROPA PRESS

Nega que els fons vinguin de Banca Catalana i descarta que Mas conegués els comptes

BARCELONA, 16 febr. (EUROPA PRESS) -

L'advocat, cofundador de Banca Catalana i cunyat de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, Francesc Cabana, ha assegurat aquest dilluns al Parlament que no els consta ni a ell ni a la seva dona que "la fortuna" que la família de l'expresident català tenia a l'estranger provingui d'una herència o llegat del seu sogre, Florenci Pujol.

En la seva intervenció al Parlament davant de la comissió d'investigació del frau, l'evasió fiscal i la corrupció, ha subratllat que no sap "d'on surt" aquests diners, i ha explicat que el testament que va deixar el seu sogre no parlava de comptes corrents a l'estranger.

"No ens consta clarament que vingui d'una herència ni d'un llegat. I ho dic en plural", ha reiterat, i ha descartat que aquests fons siguin de Banca Catalana perquè no hi ha hagut mai cap operació corrupta ni ningú que se servís de l'entitat per al seu profit personal.

Preguntat sobre si creu que l'actual president de la Generalitat, Artur Mas, va poder tenir coneixement de l'existència d'aquests comptes, ho ha descartat al·legant que ni tan sols ells ho sabien fins i tot i han estat les persones més pròximes a Pujol: "Si nosaltres no sabíem res, ningú però sàvia res. Començant per Mas i acabant pel porter de casa seva".

Després de relatar com era la relació amb el seu cunyat i explicar que quan els visitava Pujol mai parlava d'ell, Cabana ha repassat com han estat els esdeveniments els dies previs a la confessió de l'expresident de la Generalitat i ha remarcat que mai s'havien "ensumat" que pogués tenir fons a l'estranger.

Ha explicat fins i tot que un any abans ell i la seva dona havien tingut problemes econòmics per una inspecció d'Hisenda per la qual havien de pagar 70.000 euros, i ha revelat que quan s'ho van comentar al seu cunyat "ni va moure les celles", el que els va portar a pensar que no tenia els diners per ajudar-los.

Tres dies abans de fer públic el comunicat reconeixent l'existència de comptes a l'estranger, Jordi Pujol va visitar a la seva germana i el seu cunyat i els ha explicat els fets: "Hagués posat la mà en el foc per ell perquè era un home que no es preocupava dels diners. Li havies de donar vint durus per pagar una cervesa i un cafè".

Cabana ha explicat que quan Pujol li ha confessat el patrimoni ocult de la família ha tingut tres sentiments: de 'incredulitat' --no s'ho podia creure--, de 'indignació' --"no hi ha dret", va pensar-- i de compassió, perquè li va dir que tenia obertes les portes de casa seva per al que necessités.

"El primer 'pujolista' del país era jo fins al dia de San Jaime", ha sentenciat, en al·lusió que l'expresident Pujol ha confessat el seu patrimoni ocult amb un comunicat a la premsa que va enviar el 25 de juliol de 2014, dia de San Jaime.

RELACIÓ AMB ELS NEBOTS

Per contra, ha dit que els fills de Pujol --els seus nebots-- sí portaven un tren de vida elevat, i s'ha referit al fet que el primogènit de l'expresident, Jordi Pujol Ferrusola, tingui cotxes d'alta gamma: "Anar amb un Ferrari pel món és riure's de la gent que passa gana".

Cabana s'ha desvinculat del dia a dia de la família Pujol, assegurant que sol tenia contacte amb l'expresident i Marta Ferrusola i no amb els seus nebots, i ha exposat que en "vint anys" van rebre diverses visita del matrimoni però mai van acudir al domicili familiar dels Pujol.

En la seva intervenció davant de la comissió d'investigació ha ironitzat sobre la seva relació amb els seus nebots: "Pere Pujol --un dels fills de l'expresident-- és el meu fillol, ho veig molt poc i no em felicita ni el sant".

DINERS PER A TARRADELLAS

Preguntat sobre si l'origen de la fortuna de la família Pujol-Ferrusola podia ser la venda d'accions de Banca Catalana, ha negat aquesta possibilitat, i ha subratllat que Jordi Pujol les va donar a Fundació Catalana després d'haver ofert la seva compra a la resta de principals accionistes del banc sense que aquests volguessin comprar-les.

"Pujol no tenia ni una acció de Banca Catalana, no record si la seva dona i fills tenien alguna, però poca cosa havia de ser", ha apuntat, i ha recordat que ell va controlar la venda d'accions del banc fins a 1982 i per aquell llavors l'expresident de la Generalitat no tenia accions.

A més Cabana ha negat que tinguessin participació de cap banc andorrà i ha defensat que ningú del Consell d'Administració de l'entitat financera va vendre accions per enriquir-se perquè tots tenien situacions econòmiques còmodes: "Als consellers de Banca Catalana no els venia d'un milió".

Ha remarcat que els inspectors del Banc d'Espanya han analitzat a fons els moviments de Banca Catalana, el que impossibilita, ha dit, que hi hagués una 'caixa B' o que es repartissin dividends sense l'autorització del Banc d'Espanya.

Tot i això, sí ha reconegut que des de l'entitat van fer "evasió de capitals" per enviar-li diners a Perpinyà (Rosselló) (França) al president de la Generalitat a l'exili Josep Tarradellas, tot i que ha assegurat que no es tractava de molts diners.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés