(Ampl.) El Govern insta la CNMV a anul·lar l'OPA d'Atlantia sobre Abertis

Roda de premsa d'Iñigo de la Serna després del Consell de Ministres
EUROPA PRESS
Actualitzat 7/12/2017 20:02:39 CET

Després de concloure que l'empresa italiana ha de demanar autorització al Govern

MADRID, 7 Dic. (EUROPA PRESS) -

El Govern ha "instat la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) a "anul·lar o revocar" l'acord pel qual el passat 9 d'octubre va aprovar l'OPA d'Atlantia sobre el grup Abertis, una operació valorada en 16.341 milions d'euros.

Així s'indica als requeriments que el Ministeri de Foment i el Ministeri d'Energia han remès al supervisor del mercat després de concloure que Atlantia ha de demanar autorització del Govern per a la seva OPA, en contra del que manté l'empresa italiana.

En els requeriments, aquests ministeris indiquen que el supervisor no hauria d'haver autoritzat l'oferta "sense la prèvia obtenció de les autoritzacions administratives", segons va informar la pròpia CNMV.

En un comunicat, l'òrgan que presideix Santiago Albella assegura que "examinarà amb detall els requeriments rebuts" als quals ha de respondre en el termini d'un mes.

Els requeriments enviats per Foment i Energia a la CNMV constitueixen un "pas previ" als tribunals, atès que el pas següent seria l'eventual interposició d'un recurs contenciós-administratiu contra l'autorització de l'OPA d'Atlantia.

De moment, són conseqüència del diferent punt de vista manifestat per Atlantia i el Govern ja fa dos mesos sobre la pertinència que l'Executiu es pronunciï sobre la presa de control del grup Abertis, companyia que explota 1.560 quilòmetres d'autopistes espanyoles, el 60% de la xarxa, i a més controla Hispasat, l'operador dels satèl·lits del país.

A més, els requeriments es realitzen mentre l'OPA d'Atlantia està en suspens, pendent que la CNMV autoritzi l'oferta competidora llançada per ACS, valorada en 18.600 milions, i que sí que contempla demanar el 'vistiplau' del Govern.

Davant aquests requeriments, la CNMV explica que va donar 'llum verda' a l'oferta d'Atlantia en considerar que el fullet de l'operació complia els requisits fixats en la Llei d'Opes i "en entendre que, tot i en el cas que la presa de control requerís autorització administrativa, aquesta qüestió no havia d'afectar a l'autorització de l'oferta per part del supervisor".

A més, assegura que "va tenir en compte" el fet que Atlantia deixa constància en el seu fullet dels riscos que pot suposar tenir un criteri diferent del Govern sobre la necessitat de demanar autorització.

ESMENAR DEFECTES

Per la seva banda, el Departament que dirigeix Íñigo de la Serna indica que amb els requeriments a la CNMV només pretenen que s'"esmeni" el "defecte" que considera presenta l'OPA de la signatura italiana per no haver sol·licitat autorització al Govern.

L'Executiu planteja aquest requeriment atès que s'ha ratificat en la seva consideració sobre la necessitat de demanar autorització, a partir d'"informes interns" realitzats a Foment i Energia, i una altra comanda a l'Advocacia de l'Estat.

Aquests informes es van demanar fa dos mesos, quan a mitjans del passat mes d'octubre, una vegada que precisament la CNMV va aprovar l'OPA d'Atlantia, la italiana indicava en el fullet que no era necessari demanar autorització al Govern espanyol.

ARGUMENT D'ATLANTIA

La companyia transalpina argumenta que la seva oferta no es dirigeix a les societats concessionàries de cadascuna de les autopistes que explota Abertis a Espanya, ni a l'operador de satèl·lits Hispasat, sinó al grup matriu de totes aquestes empreses.

No obstant això, el Govern va informar aquest dijous que l'informe encarregat a l'Advocacia conclou que "ha d'exigir-se" autorització per al traspàs dels satèl·lits d'Hispasat que controla Abertis, i que és "raonable" demanar-la també, encara que "no és completament segur", per al cas de les autopistes.

Amb aquest informe, l'Executiu ratifica el que ha defensat en els últims mesos, en què és necessari que es pronunciï sobre qualsevol OPA sobre Abertis pel fet que aquesta companyia explota mitjançant contractes de concessió autopistes i satèl·lits, actius la titularitat última dels quals és de l'Estat i que es consideren, especialment en el cas dels últims, estratègics per al país.

En el seu comunicat, Foment especifica que els requeriments es refereixen expressament a l'OPA d'Atlantia, atès que l'ofereix competidora formulada pel grup ACS sí que contempla la petició de 'vistiplau' al Govern.

A més, recorda que els dos ministeris ja havien comunicat a la CNMV amb anterioritat a l'aprovació de l'OPA el seu criteri sobre la necessitat de recaptar tals autoritzacions.

De moment, la petició d'anul·lació de l'OPA d'Atlantia pot estendre encara més la 'batalla' oberta pel control d'Abertis, que es va iniciar quan a l'abril la signatura italiana va mostrar el seu interès per l'empresa i que actualment està pendent que la CNMV autoritzi la contraOPA d'ACS.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2018 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.