Actualitzat 30/12/2014 13:39

El 47% de catalans votaria 'sí' a la independència el 9N segons el CEO

El director del CEO, Jordi Argelaguet
EUROPA PRESS

El 44,9% d'enquestats veu bastant o molt probable que Catalunya surti de la UE

BARCELONA, 30 abr. (EUROPA PRESS) -

El 47,1% de catalans votaria a favor de la independència en la consulta d'autodeterminació del 9 de novembre, mentre que el 19,3% votaria en contra, i el 8,6% votaria 'sí' que Catalunya sigui un Estat però 'no' que sigui independent, segons el Centre d 'Estudis d'Opinió Política de la Generalitat (CEO).

Així es desprèn de la primera onada del Baròmetre d'Opinió Política del CEO, que per primera vegada inclou en les seves enquestes les dues preguntes acordades pel president de la Generalitat, CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP per a la consulta d'autodeterminació del 9 de novembre.

Segons l'ens demoscòpic --que ha consultat 2.000 catalans mitjançant entrevistes presencials del 24 de març al 15 d'abril i que preveu un marge d'error del +/-2,69%--, un 10,9% d'enquestats no aniria a votar en aquesta consulta, mentre que un 9,4% encara no sap què votaria i un 1,8% ha preferit no respondre.

La dada de partidaris del doble 'sí' en una consulta és lleugerament superior al dels quals, en una altra pregunta del baròmetre, opinen que Catalunya ha de ser un Estat independent, que se situen al 45,2%, una xifra inferior a la dels últims tres baròmetres i 3,3 punts menys que el novembre del 2013.

Tot i això, el director del CEO, Jordi Argelaguet, ha apuntat aquest dimecres en roda de premsa que en una hipotètica consulta el doble 'sí' superaria la barrera del 50%, ja que no caldria sumar ni els abstencionistes ni part dels que avui no saben si votarien.

"Només que traguéssim els que són abstencionistes, els percentatges de 'sí' i de 'no' ja oscil·len lògicament a l'alça", ha assenyalat, i ha vaticinat que el suport a la independència rondaria el 55-56%, en la línia de dades anteriors del CEO i d'altres organismes, ha dit.

Preguntat sobre si un independentista convençut podria estar satisfet en el cas que la consulta acabés amb els resultats que anticipa el CEO, ha subratllat que no és la seva funció explicar com es gestionen els resultats, però ha remarcat que la distància entre els partidaris de la independència o qualsevol altra opció "és molt gran".

Sobre els motius que indueixen els enquestats a l'abstenció, Argelaguet ha reconegut que "en termes generals" els arguments dels qui no anirien a votar s'assemblen més als dels qui s'inclinen per votar que no volen que Catalunya sigui un Estat.

Entre els quals preveuen votar doble 'sí', s'imposen els arguments de guanyar autonomia i capacitat de gestió econòmica, mentre que els partidaris d'un Estat català no independent advoquen per més autonomia dins d'Espanya, i els que votarien 'no' a un Estat ho fan sobretot per motius sentimentals i per preservar la unitat d'Espanya.

Els enquestats es pronuncien també sobre la continuïtat d'una Catalunya independent a la UE i un 44,9% veu bastant o molt probable que quedi fora: en concret, un 20,3% veu molt probable la sortida de la UE; bastant probable, un 24,6%; poc probable, un 23,8%, i res probable, un 13,8%; mentre que un 16,9% no sap què succeiria i un 0,6% prefereix no respondre.

SUPORTS PER PARTIT

Per partits, les formacions amb més previsibles votants que donarien suport a la independència en una consulta són ERC i CUP amb un 91,8% i un 86,1% respectivament, seguits per CiU amb un 74,1%, ICV-EUiA amb un 36,2% i PSC amb el 12,7%, mentre que PP i C's no tenen independentistes.

Els que tenen més gent disposada a votar 'no' són C's amb el 76,4% dels seus previsibles votants, seguit de prop del PP amb el 75,8% i, ja com més distància, del PSC amb el 38,8%; d'ICV-EUiA amb el 19,1%; CiU amb el 4,6%; CUP amb l'1,9% i ERC amb el 0,7%.

Pel que fa als qui volen un Estat per a Catalunya que no sigui independent, la formació amb més previsibles votants favorables a aquesta opció és el PSC amb el 21,5%, seguit d'ICV-EUiA amb el 17,3%; C's amb el 7,6%; CUP amb 6,6%; CiU amb 4,8%; ERC amb 2,3% i PP amb 0,9%.

La formació amb més percentatge d'indecisos és ICV-EUiA amb el 15,9% dels seus previsibles votants, seguida pel PSC amb un 10,9%; CiU amb un 8,3%; PP amb un 5,9%, C's amb un 3,3%, ERC amb un 2,1%, i CUP amb un 1,5%.

Els partits obertament contraris a la independència són els que acumulen més percentatge d'abstencionistes en una hipotètica consulta, liderats pel PP amb un 17,4%, i seguits per PSC amb un 15,6%, i C's amb un 12,7%; per darrere estan ICV-EUiA (8%); CiU (4,4%); ERC (1,7%), i CUP (1,5%).

CRISPACIÓ

Preguntat Argelaguet si algun indicador del baròmetre fa pensar que hi ha crispació a Catalunya, ha explicat que aquesta edició no conté cap pregunta directament relacionada amb això: "No tenim preguntes específiques sobre aquesta qüestió i no hem trobat índexs que ens ho facin pensar".

Sí ha recordat que anteriors enquestes del CEO sobre actualitat política preguntaven si els catalans acceptarien el resultat d'una consulta amb independència sigui quin sigui el resultat, i ha destacat que el percentatge de persones que acceptaria el resultat rondava el 80%.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés