Actualitzat 23/05/2014 16:40

El TS rebutja fer el Multireferèndum perquè pot "influir en els electors"

Fachada del Tribunal Supremo
Foto: EUROPA PRESS

Els organitzadors mantenen la convocatòria i fan una crida a la participació

BARCELONA, 23 (EUROPA PRESS)

El Tribunal Suprem ha rebutjat que es faci el Multireferèndum aquest cap de setmana, coincidint amb la jornada de reflexió i les eleccions al Parlament Europeu, perquè les preguntes tenen "naturalesa jurídica susceptible d'influir en els electors" del 25M i pel seu vincle amb el context polític català.

   Segons ha informat aquest divendres el Suprem, la Secció Setena de la Sala del Contenciós Administratiu s'ha pronunciat a favor de la decisió de la Junta Electoral Central en el procés especial de tutela de drets fonamentals que van presentar contra aquesta decisió els promotors del Multireferèndum, que han anunciat que impulsaran aquesta consulta passi el que passi.

   Per al Suprem, no pot fer-se el Multireferèndum, que té el suport d'unes 40 entitats --entre les quals hi ha la CUP-- i proposa set preguntes com l'ús de transgènics, el pagament del deute públic i la possibilitat de votar en referèndum vinculant les Iniciatives Legislatives Populars (ILP), perquè pot influir en el vot i "es troba en directa connexió amb el debat polític existent a Catalunya".

   La Sala ha recordat que, d'acord amb l'article 68 de la Constitució, un sufragi ha de veure's "necessàriament precedit d'un lapse mínim temporal en qual quedi garantit un context de serenitat i neutralitat perquè l'elector pugui formar lliure i espontàniament la seva definitiva convicció política sense influències".

   Per al Suprem, que "aflori sense interferències l'autèntica voluntat de l'elector és la major garantia perquè l'acte formal de la votació faci realitat una verdadera democràcia".

   L'Alt Tribunal no entra a discutir si el Multireferèndum és o no lícit, i apunta que podria realitzar-se "en circumstàncies i moments diferents, sense que per aquesta raó perdés la seva actualitat com a element de conformació del pluralisme polític".

UN VOT PARTICULAR

   La sentència inclou el vot particular discrepant de la magistrada Celsa Pico, que considera que es tracta d'una convocatòria de vot "informal, una espècie d'enquesta aprofitant la concentració de ciutadans en els col·legis electorals, el que s'integra amb la llibertat d'expressió".

   Aquesta magistrada opina que "el dret a la llibertat d'expressió manifestada a través d'aquest vot informal no hauria de ser retallada", ja que només intenta qüestionar sobre temes que, en general, no tenen projecció sobre les competències del Parlament Europeu.

   Per a ella, les preguntes "no són matèries de pur àmbit de competència de la Unió Europea que obstaculitzin la reflexió del dia de la votació" ni tampoc que tinguin capacitat d'influir en la convocatòria d'eleccions europees.

TREURE LES TAULES

   En un comunicat després de conèixer aquesta decisió, els organitzadors han assegurat que mantenen la convocatòria i han demanat que el Govern i les institucions catalanes "facin prevaler els drets polítics de reunió, manifestació i participació política directa, així com el dret a decidir de la ciutadania".

   Consideren que el Suprem i la Junta Electoral Central, amb el seu posicionament, "intenten polititzar electoralment una convocatòria que no té res a veure amb elegir representants" sinó a reivindicar l'expressió directa de la ciutadania en assumptes d'interès públic.

   Han fet una crida que la ciutadania participi i que, com a acció simbòlica, treguin taules al carrer aquests dos dies amb el hashtag '#ATaula' per inundar d'imatges les xarxes socials.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés