Actualizado 13/02/2015 18:19

El Basque Culinary Center col·labora amb ElBulli Foundation i Mugaritz al projecte 'Bullipèdia'

Ferran Adria
Foto: SAM MELLISH

SANT SEBASTIÀ/BARCELONA, 13 Feb. (EUROPA PRESS)

El Basque Culinary Center (BCC) ha signat un acord amb ElBulli Foundation i Mugaritz en el desenvolupament de dos projectes impulsats per la fundació promoguda pel xef Ferran Adrià com són el projecte 'Bullipèdia' i 'Sapiens'.

   L'acord, que durarà tres anys, ha estat subscrit aquest divendres a Sant Sebastià pel director general del BCC, Joxe Mari Aizega, i els cuiners Ferran Adrià i Andoni Luis Aduriz.

   Les iniciatives 'Bullipèdia' i 'Sapiens' s'emmarquen dins el projecte 'BulliLab' i tenen com objectiu el desenvolupament de coneixement al voltant de la història de l'alimentació i la gastronomia, els productes, les tècniques culinàries i la relació de la gastronomia amb altres disciplines, i que permetrà la publicació de nombrosos llibres, webs específiques i aplicacions, així com la descodificació del genoma de la gastronomia i del procés creatiu, entre d'altres elements.

   L'acord permetrà a professorat, investigadors i estudiants del Basque Culinary Center participar en els diferents projectes del BulliLab així com realitzar intercanvis amb investigadors del laboratori creat per Ferran Adrià.

   A més, suposa que la facultat gastronòmica donostiarra es converteixi en company acadèmic de 'Bullipèdia'.

PROJECTE

   Durant la seva intervenció, Adrià s'ha referit a la transformació que va patir el seu restaurant i que ha donat pas al gran projecte que lidera actualment.

   El xef català va decidir convertir el seu restaurant en una altra entitat, una fundació en la qual va estar treballant dos anys i mig per convertir-la en el que avui és ElBulli Foundation.

   A finals del 2013 va començar a construir la iniciativa 'BulliLab' que ell mateix defineix com "un espai per menjar coneixement i alimentar les creativitats, una plataforma per compartir el coneixement amb l'objectiu de crear".

   Un dels projectes integrats al 'BulliLab' és 'Sapiens', una metodologia per investigar disciplines i conèixer els seus processos.

   Com a conseqüència del projecte 'Sapiens', els 40 treballadors del BulliLab i a partir d'ara els professors, investigadors i alumnes del Basque Culinary Center "descodificaran el procés creatiu gastronòmic".

   "El seu treball serà descodificar el genoma de la gastronomia i els milers de codis que existeixen per entendre-la", ha assenyalat.

   La 'Bullipèdia', per la seva banda, és una plataforma de continguts de diferents formats: analògics, digitals, aplicacions, webs i llibres. S'invertiran en total 20 milions d'euros en 10 anys per tirar endavant aquest "gran projecte d'enciclopèdia oberta" que es desenvoluparà en diferents idiomes.

   Adrià ha destacat que el Basque Culinary Center és "una bona imatge i marca de com ha de ser l'educació en aquest país".

   "Volíem una metodologia perquè més escoles puguin conèixer el mètode 'Sapiens' amb l'aportació acadèmica i universitària que el BCC incorporarà", ha afirmat el xef català.

El contingut d'aquesta notícia està elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona

Ajuntament de Barcelona


Barcelona Economies



Contingut elaborat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona






www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés