Actualitzat 22/10/2015 16:33

Mas-Colell atribueix les declaracions de Linde a les pressions del Govern central

BARCELONA, 21 set. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, ha atribuït aquest dilluns a les pressions del Govern espanyol les declaracions del governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, sobre que hi ha risc de 'corralito' si Catalunya declara la independència.

En declaracions a la premsa abans de presentar un llibre del catedràtic i conseller del Banc d'Espanya Guillem López Casasnovas al Cercle d'Economia, Mas-Colell ha afirmat que el Govern espanyol ha de saber, i el Banc d'Espanya també ho sap, que una institució com aquesta no s'ha de polititzar: "És impropi d'un país desenvolupat d'Europa polititzar el seu banc central perquè entri a la batalla política i electoral".

Ha sostingut que "el que seria democràtic i normal seria que el Govern espanyol sabés deixar al marge institucions tan delicades com el Banc d'Espanya o la banca en general", i ha lamentat que el que és preocupant és que s'estigui produint aquesta politització.

PROCÉS ORDENAT I DINS DE LA UE

Ha afegit que a Catalunya no hi haurà cap 'corralito' perquè "tot es desenvoluparà amb ordre, democràticament i dins de la UE", i aquesta mateixa argumentació l'ha utilitzat per donar un missatge de tranquil·litat a les empreses.

Després que Pronovias hagi enviat un comunicat intern a la plantilla mostrant la seva preocupació sobre la independència, com també va transcendir que va fer Almirall la setmana passada, el conseller ha reivindicat la fortalesa de l'economia catalana i que no hi haurà desordre.

"Li diria a aquesta empresa que estigui tranquil·la, que a Catalunya tot es desenvoluparà democràticament, de manera ordenada i dins de la UE; pot seguir fent el que fa tan bé amb total tranquil·litat, i el mateix els seus treballadors", ha constatat.

En representació del Cercle d'Economia, l'empresari Salvador Alemany ha agraït a Mas-Colell la seva assistència malgrat considerar que no era un dia oportú, i Casasnovas també ha celebrat la seva presència: "No ha estat un dia fàcil".

ESTAT DEL BENESTAR

A la presentació del llibre 'El benestar desigual' (Península), dedicat a l'evolució de les polítiques de l'estat del Benestar i com els ha afectat la crisi, Mas-Colell ha reconegut que la despesa creixent en sanitat "tensiona" els comptes públics i el seu cost no és previsible amb antelació, per la qual cosa cada any se sobrepassa el pressupost.

També ha assenyalat que l'Estat del Benestar depèn de la macroeconomia com a font de finançament, i que els ingressos són més cíclics que les necessitats de despesa, i alhora l'atur juga en contra del sistema.

Ha afegit que no totes les retallades realitzats durant la crisi han respost a l'austeritat, sinó també a la millora de l'eficiència de la despesa pública, i ha considerat "un error" pensar que tot ha de tornar a com era abans de la crisi.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés