Actualizado 12/07/2015 00:19

El violoncel·lista japonès Ko Iwasaki interpreta les primeres notes del 35è Festival Internacional de Música Pau Casals

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El Vendrell (ACN).-

Els germans japonesos Ko Iwasaki i Shuku Iwasaki, al violoncel i al piano respectivament, han estat els encarregats d'encetar el 35è Festival Internacional de Música Pau Casals (FIMPC). L'Auditori Pau Casals del Vendrell (Baix Penedès) s'ha omplert de gom a gom per escoltar un músic que va ser alumne del mestre vendrellenc a Puerto Rico. El programa que ha ofert ha passat per Bach, Beethoven, Schumann, Gaspar Cassadó i, fins i tot, una fantasia per a violoncel sol escrita pel japonès Toshiro Mayuzumi. El FIMPC anirà desgranant, fins al dia 22 d'agost, un total de setze concerts. Entre les propostes destaca la del músic israelià Amit Peled, que el 6 d'agost farà sonar el violoncel del mestre Casals.Ple absolut, aquesta nit a l'Auditori Pau Casals, per gaudir del concert que el músic japonès Ko Iwasaki, antic alumne de Pau Casals, ha ofert amb la seva germana Shuku al piano. Una cita que no s'han volgut perdre el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, el delegat del Govern a Tarragona, Joaquim Nin, o el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet.

Juli Grandia, director del FIMPC, ha explicat que Iwasaki era molt jove quan, a Puerto Rico, va coincidir amb Pau Casals. D'allà "en va néixer una bona amistat", així com una "profunda admiració". Per això, ha destacat, per a ell inaugurar el festival "és un honor, és gairebé com una cerimònia religiosa".

De fet, l'admiració pel mestre del Vendrell arriba tan lluny que al Japó hi ha un auditori dedicat a Pau Casals des de fa uns deu anys i que, segons alguns japonesos, és un dels millors de Tòquio. Actualment, i després d'haver passat a mans privades, està tancat. Precisament Iwasaki, ha manifestat Grandia, "està lluitant molt perquè es torni a reobrir i s'hi torni a fer activitat".

Ko Iwasaki

El músic japonès que ha encetat el 35è FIMPC va guanyar el primer premi del Concurs Nacional de Música del seu país el 1960. Des de llavors, ha estudiat amb els millors mestres de l'instrument arreu del món i ha guanyat els principals premis en nombrosos concursos de violoncel internacionals. El 1974 es va traslladar als Estats Units, on ha actuat com a solista i com a intèrpret de música de cambra, així com a Europa, l'antiga Unió Soviètica i el Japó.

35è FIMPC

L'edició d'enguany del FIMPC arriba amb dos concerts més que ara fa un any -passa de catorze a setze- i amb la voluntat d'arribar a uns 5.000 espectadors. La propera cita és dimecres, 15 de juliol, amb l'Orquestra Camera Musicae, amb la qual actuarà al piano el compositor Albert Guinovart.

Però sens dubte, un dels concerts més destacats és el que farà el proper 6 d'agost el violoncel·lista israelià Amit Peled, "un jove que comunica molt bé", ha assegurat Grandia, i a qui la Fundació Pau Casals ha deixat el violoncel del mestre. Un instrument que Pau Casals va comprar el 1913 i que va tenir amb ell fins que va morir, durant 60 anys. A més, interpretarà el mateix concert que el músic del Vendrell va tocar a Baltimore el 1915, fa 100 anys. Un programa que Peled "s'ha fet seu", ha celebrat el director del FIMPC, i al qual la presència del violoncel de Pau Casals li dóna un valor afegit.

El punt i final al festival el posarà l'Orquestra Berg, de Praga, el 22 d'agost, amb el concert 'Del Rock al Clàssic'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés