Actualizado 14/04/2015 17:07

El violoncel esdevé el protagonista del Festival Internacional de Música Pau Casals

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Barcelona (ACN).-

El Festival Internacional de Música Pau Casals celebra aquest any la 35a edició amb una programació centrada en el violoncel, instrument que protagonitza quatre dels setze concerts que programa el certamen. L'actuació musical més destacada és la d'Amit Pedel, músic israelià, que reproduirà el concert que Pau Casals va fer a Baltimore fa més de 100 anys amb el violoncel del mestre vendrellenc. El festival comptarà amb sis concerts interpretats per orquestres de cambra i, paral·lelament, organitzarà el Festival Jove de Música als Jardins. El regidor de Cultura de l'Ajuntament del Vendrell, Albert Solé, ha explicat que la intenció del festival és "cenyir-se estrictament a la música que Casals estimava".A l'hora d'explicar els concerts de violoncel, el gerent de l'auditori Pau Casals, Juli Grandia, ha precisat que hi ha "tres anelles d'una cadena" que converteixen el violoncel en "protagonista". Aquestes "anelles" són el concert inaugural de Ko Iwasaki, el concert d'Amit Pedel, amb el mateix violí que va utilitzar el mestre vendrellenc al concert de Baltimore, i la presència de Narek Hakhnazaryan, músic armeni que va guanyar el Premi Txaikovski 2011.

Grandia ha afirmat que es vol recuperar "la voluntat de Pau Casals", "que tothom gaudís de la música, que la música fos un fet quotidià". Juli Grandia ha explicat que per aquesta voluntat el mestre vendrellenc va donar "impuls" a l'Associació Obrera de Concerts.

El regidor de Cultura de l'Ajuntament del Vendrell, Albert Solé, ha explicat que el festival segueix centrat "en aquelles coses que des del primer dia van ser la seva base", és a dir, "el violoncel", "l'atenció al cant coral català" i "la cobla com a música catalana". Finalment, el regidor de Cultura de l'Ajuntament del Vendrell ha destacat la tendència dels últims anys a "reconduir la situació cap un criteri on prevalen els artistes de casa nostra".

Solé ha afegit que esperen seguir "innovant", però "sent fidels a aquests criteris" i evitar "conduir el festival cap a altres opcions", encara que pugui ser "molt legítimes". El seu objectiu és "cenyir-se estrictament a la música que Casals estimava" amb la finalitat de "portar-la a tothom".

Un programa molt variat

Enguany el Festival Internacional de Música Pau Casals acollirà sis concerts interpretats per orquestres de cambra, entre les que s'inclouen l'Orquestra Camerata XXI, l'Orquestra Camera Musicae, l'Oquestra da Camera i, vinguda des de Praga, l'Orquestra Berg.

També hi haurà espai per formacions catalanes, com la Cobla Sant Jordi, el Cor Lieder Camera, dirigit per Elisenda Carrasco, qui ha explicat que preparen un programa "a capella, molt arriscat" i que incorpora obres "que no han estat mai escoltades al nostre país"; i l'Ensemble Méridien, que oferirà, segons paraules de la seva directora musical, Elisabet Bataller, "un concert inspirat en la similitud del barroc i del jazz".

Completen l'oferta del Festival Pau Casals la guitarra de Pepe Romero, ensemblada amb l'Orquestra Da Camera, el piano de Paul Lewis i el duet africà Bushakevitz Duo, guanyador del concurs Paper de Música l'any 2014.

El Festival s'inaugura el dissabte 11 de juliol amb el concert de Ko Iwasaki i tanca les seves portes amb l'actuació de l'Orquestra Berg el dissabte 22 d'agost.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés