Actualizado 03/02/2015 17:21

El veto rus i el col·lapse del mercat a la UE redueixen un 13% el valor de la producció fructícola estatal al 2014

Agencia Catalana de Noticias
ACN

JARC-COAG denuncia que el preu que reben els productors de poma i pera està per sota del que costa produir-les i reclama mesures

Lleida (ACN).-

JARC-COAG ha demanat per carta a la ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, l'habilitació d'un paquet de mesures urgents per mitigar l'impacte del veto rus en la rendibilitat de les explotacions fructícoles estatals. L'organització agrària també li reclama més esforços per facilitar la reobertura del mercat rus al producte estatal, tal com ja estan fent altres països comunitaris en sectors com el del porcí. JARC-COAG denuncia que durant el 2014 el valor de la producció en el sector fructícola va caure un 13% a causa de la caiguda significativa dels preus provocada pel veto rus, el col·lapse del mercat intern de la UE i la caiguda del consum del 6%, segons es desprèn de dades del Ministeri.JARC-COAG assegura que en aquests moments els productors estan cobrant entre 0,14 i 0,18 euros per quilo de pera i de poma, respectivament, malgrat que el cost de producció sigui de 0,20 euros/quilo, en el cas de la pera, i de 0,25, en el de la poma. A aquest context, el sindicat remarca que cal sumar-li l'increment dels costos de producció i la falta de mesures efectives de regulació de mercat, tal i com han evidenciat els desajustos provocats a nivell intern pel veto rus. 

Davant aquesta "complicada situació", JARC-COAG ha traslladat a García Tejerina una sèrie de mesures urgents per mitigar l'impacte de la caiguda de preus en la renda dels productors i evitar l'abandonament de les petites explotacions que l'any 2014 van caure per sota del llindar de la rendibilitat. El sindicat recorda que el sector fructícola és el segon sector en importància de la producció agrària de l'estat espanyol, ja que representa un 15,6% del total, només per sota de l'hortícola (17,5%).      

En aquest sentit, l'organització agrària reclama a la ministra que porti a terme gestions perquè el pressupost de la UE per aquest 2015 prevegi recursos suficients per finançar aquesta crisi "sense precedents". JARC-COAG considera que les mesures contra el veto rus "han estat escasses", ja que no tots els agricultors s'hi han pogut acollir en les mateixes condicions "per les insuficients quantitats d'indemnització i perquè determinats països de la UE han actuat amb certa irresponsabilitat".   

El sindicat reivindica l'establiment, "com abans millor", de mesures per pal·liar els efectes del veto rus en fruita de pinyol amb vista a l'inici de la nova campanya. També defensa una ampliació del topall actual de retirades en poma i pera, el qual està pràcticament esgotat. Entre altres propostes, des de l'organització reclamen que es deneguin noves concessions en el sector de la fruita i les hortalisses en el marc d'acords bilaterals entre la UE i països tercers i mesures per evitar l'especulació en la cadena de valor alimentària, tant a nivell estatal com europeu.   

JARC també demana al Ministeri un avançament del pagament dels imports dels productes agrícoles que es van acollir a les mesures dels reglaments comunitaris contra el veto rus i que han estat validats per la percepció de les ajudes; la devolució del 50% del pagament de les assegurances socials als agricultors afectats pel veto rus que contracten treballadors, des de l'agost fins al desembre del 2014; l'establiment de línies de finançament bonificades i crèdits tous per permetre l'inici de la nova campanya; i la reducció de mòduls de cotització de l'IRPF corresponents a l'any 2014.             

JARC exigeix reduccions dels mòduls de l'IRPF per als productors lleidatans que l'any passat van tenir pèrdues econòmiques per culpa de fenòmens meteorològics

L'organització agrària també exigeix a l'Agència Tributària mesures de suport per als productors lleidatans que l'any passat van patir pèrdues econòmiques importants en les seves explotacions a causa de fenòmens meteorològics com són les pedregades i la sequera. En concret, JARC-COAG considera "innegociable" l'aplicació d'una rebaixa dels mòduls aplicats a la declaració de l'IRPF 2014 en proporció a l'afectació en la producció que els agricultors van tenir en els diferents municipis de la plana de Lleida.   

El sindicat assegura que les pedregades van afectar l'any passat una seixantena de municipis lleidatans, amb pèrdues d'entre el 50 i el 85% de la collita de fruita dolça, cereal i horta. Així mateix, els municipis del Segrià d'Almenar, Alguaire, Alfarràs i Torrefarrera van patir pèrdues d'un 50% en les plantacions de cereal per la sequera, segons JARC.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés